"Konsumtionen av kyckling måste minska, inte öka".
1 av 2
"Konsumtionen av kyckling måste minska, inte öka". - Foto: Montage: Djurens Rätt (Hendrik Zeitler) / TT Bild
Camilla Björkbom.
2 av 2
Camilla Björkbom. - Foto: Djurens Rätt (Hendrik Zeitler)

"Nyheten om att KFC öppnar i Sverige gör mig illamående"

DEBATT. Konsumtionen av kyckling måste minska, inte öka. Det menar Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt, med anledning av nyheten om att snabbmatskedjan KFC ska etablera sig i Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Camilla Björkbom

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens Rätt. 

Djurens Rätt

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 35 000 medlemmar. Djurens Rätt arbetar med opinionsbildning och politiskt påverkansarbete, främst inom områdena djur inom livsmedelsindustrin, djurförsök, pälsfarmning samt konsumentfrågor. Djurens Rätt granskade den svenska kycklingindustrin 2012 i rapporten ”Var är alla kycklingar?”

Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Nyhetenom att KFC öppnar i Sverige för att servera kycklingbitar ipappersmuggar gör mig illamående. Snabbmatskedjan har en långhistoria av bristande kontrollsystem och grava missförhållanden idjurhållningen, ett djurplågeri som dokumenterats världen över.

Detär ännu oklart om KFC i Sverige kommer att sälja svensk eller importerad kyckling. Oavsett varifrån kycklingen kommer behöver vialdrig fundera över om den har lidit, det har den.

Mångakänner inte till att även i Sverige trängs kycklingar ihop ienorma fabriker där de aldrig ser solen och de växer så fort attmånga drabbas av smärtsamma benproblem.De skadas när de trycks ner i lådor och vid lastning till slakt.Runt 160 000 svenska kycklingar dör av skadorna, trängsel,kvävning och av hetta eller köld i transporten till slakteriet.

Kycklingarnagår i urin och avföring tillsammansmed tiotusentals andra kycklingar isamma fabrik. Ammoniaken i luften göratt många kycklingar har svårt att andas samt får frätskador påfötter och bröst. I takt med att kycklingarna växer blir det alltträngre. Kan du föreställa dig 24 av de kycklingar du sett ifrysdisken på en kvadratmeter? Så trångt är det.

Eftersomkycklingarna avlats för att växa extremt fort kan de slaktas efter35 dagar. I det naturliga skulle kycklingarna efter kläckningenvarit med hönan den dubbla tiden. De är ännu bara bebisar.

Omkringhälften av kycklingarna slaktas genom att hängas upp och ned ibenen, vid fullt medvetande i väntan på det bedövande elektriskavattenbadet och uppskärning av halsen. Den andra hälften gasasihjäl direkt i transportlådorna.

I Sverige slaktas 80miljoner kycklingar årligen, eller fler än två kycklingar isekunden dygnet runt. Den oerhörda hastigheten gör det närmastomöjligt att undvika att kycklingar skadas. Vi har sett rapporter omkycklingar som skållats när de fortfarande är vid liv.

DjurensRätt anser att det i Sverige borde vara självklart med utevistelseför alla kycklingar, förbud mot snabbväxande kycklingraser ochnolltolerans mot att kycklingar dör under transport.

Konsumtionenav kyckling måste minska, inte öka. Kycklingindustrin är ett av destörsta djurskyddsproblemen vi har i Sverige. Det är inte för intesom djurrättsorganisationen PETA, som länge kampanjat mot KFC:sdjurplågeri, kallar sin kampanj ”Kentucky Fried Cruelty”.

CamillaBjörkbom
Förbundsordförande, Djurens Rätt

/
/
KFC
/
Relaterat
Hamnade i koma efter KFC-kyckling - får 56 miljoner
Efter att ha ätit den salmonella-smittade kycklingen tappade flickan talförmågan, blev rullstolsburen och hamnade i koma i sex månader. KFC planerar trots det att överklaga rättens dom om skadestånd.
Hon har levt på kycklingnuggets i 15 år
Läkarna varnar 17-åriga Stacey Irvine och menar att hon kan dö av snabbmatsdieten.
Försökte smuggla sköldpadda – inuti hamburgare
Mannen mixade snabbmat med ett långsamt djur – men fastnade i tullen och fick resa ensam.
Nya smugglartrenden i Gaza: Mat från KFC
Sugen på KFC och boende på Gazaremsan? Det är svårt, då det inte finns någon sådan restaurang där. Nu finns det dock ett sätt: smugglingen.
Skulle råna en juvelbutik - hamnade hos KFC
Två inbrottstjuvar med siktet inställt på juveler fick smaka på andra bullar. Nämligen en KFC-restaurang.
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.