"Nyheten om att KFC öppnar i Sverige gör mig illamående"
DEBATT. Konsumtionen av kyckling måste minska, inte öka. Det menar Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt, med anledning av nyheten om att snabbmatskedjan KFC ska etablera sig i Sverige.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens Rätt.
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 35 000 medlemmar. Djurens Rätt arbetar med opinionsbildning och politiskt påverkansarbete, främst inom områdena djur inom livsmedelsindustrin, djurförsök, pälsfarmning samt konsumentfrågor. Djurens Rätt granskade den svenska kycklingindustrin 2012 i rapporten ”Var är alla kycklingar?”
Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?
Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.
Nyhetenom att KFC öppnar i Sverige för att servera kycklingbitar ipappersmuggar gör mig illamående. Snabbmatskedjan har en långhistoria av bristande kontrollsystem och grava missförhållanden idjurhållningen, ett djurplågeri som dokumenterats världen över.
Detär ännu oklart om KFC i Sverige kommer att sälja svensk eller importerad kyckling. Oavsett varifrån kycklingen kommer behöver vialdrig fundera över om den har lidit, det har den.
Mångakänner inte till att även i Sverige trängs kycklingar ihop ienorma fabriker där de aldrig ser solen och de växer så fort attmånga drabbas av smärtsamma benproblem.De skadas när de trycks ner i lådor och vid lastning till slakt.Runt 160 000 svenska kycklingar dör av skadorna, trängsel,kvävning och av hetta eller köld i transporten till slakteriet.
Kycklingarnagår i urin och avföring tillsammansmed tiotusentals andra kycklingar isamma fabrik. Ammoniaken i luften göratt många kycklingar har svårt att andas samt får frätskador påfötter och bröst. I takt med att kycklingarna växer blir det alltträngre. Kan du föreställa dig 24 av de kycklingar du sett ifrysdisken på en kvadratmeter? Så trångt är det.
Eftersomkycklingarna avlats för att växa extremt fort kan de slaktas efter35 dagar. I det naturliga skulle kycklingarna efter kläckningenvarit med hönan den dubbla tiden. De är ännu bara bebisar.
Omkringhälften av kycklingarna slaktas genom att hängas upp och ned ibenen, vid fullt medvetande i väntan på det bedövande elektriskavattenbadet och uppskärning av halsen. Den andra hälften gasasihjäl direkt i transportlådorna.
I Sverige slaktas 80miljoner kycklingar årligen, eller fler än två kycklingar isekunden dygnet runt. Den oerhörda hastigheten gör det närmastomöjligt att undvika att kycklingar skadas. Vi har sett rapporter omkycklingar som skållats när de fortfarande är vid liv.
DjurensRätt anser att det i Sverige borde vara självklart med utevistelseför alla kycklingar, förbud mot snabbväxande kycklingraser ochnolltolerans mot att kycklingar dör under transport.
Konsumtionenav kyckling måste minska, inte öka. Kycklingindustrin är ett av destörsta djurskyddsproblemen vi har i Sverige. Det är inte för intesom djurrättsorganisationen PETA, som länge kampanjat mot KFC:sdjurplågeri, kallar sin kampanj ”Kentucky Fried Cruelty”.
CamillaBjörkbom
Förbundsordförande, Djurens Rätt