"Därför är det läge att investera i Bitcoin"

DEBATT. Christian Ander, VD och grundare av BTCX, förklarar varför Bitcoin är en bra investering, speciellt just idag. BTCX är Sveriges första bitcoinväxlare, och har varit aktiva sedan januari 2011.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Fakta om bitcoin

Bitcoin är en virtuell valuta utan koppling till någon enskilt land eller regering. Sedan bitcoin lanserades 2009 har värdet ökat kraftigt, men med väldigt stora svängningar. En vanlig kritik mot den internetbaserade valutan är att den är byggd för att vara helt anonym, och därför i hög utsträckning används för droghandel och andra kriminella aktiviteter.

Den relativt nya virtuella valutan bitcoin hade sin all-time high i november/december förra året och har sedan dess stött på hårt motstånd från myndigheter och banker världen över. Lagar och regleringar har på vissa platser gjort det svårare för användare att köpa och använda sina bitcoins i exempelvis Kina, Thailand m.fl. Detta har påverkat värdet negativt som sätts utifrån tillgång och efterfrågan på ett par stora börser världen över. Ett annat intressant värde att mäta är nätverkets nytta. Det värdet räknas efter en enkel modell som gäller alla nätverksbaserade system. Värdet beräknas med N där N är antalet användare. Vi pratar alltså om en exponentiell värdeökning per varje ny användare, vilket också kan ses i bitcoins finansiella värde över tid när många nya användare ansluter. Värdeminskningen som skett de senaste månaderna följer inte nätverkets faktiska värde, som bara fortsätter att öka, utan är en reaktion på valutans hastiga uppgång från förra året och några händelser från början av Februari.

Nedgången som började tidigt i februari kom sig av några specifika händelser. Först stoppade MtGox.com, en av tre stora bitcoinbörser, sina utgående transaktioner på grund av tekniska problem. Det fortsatte med att en stor handelsplats, Silk Road 2, som bland annat säljer illegala droger, blev hackade och en stor mängd bitcoins blev stulna med risk att dumpas på marknaden. Dessutom utfördes en DoS attack på bitcoinnätverket* som gjorde att transaktioner fastnade och inte genomfördes korrekt vilket ledde till att flera börser stoppade transaktioner och trovärdigheten på marknaden sjönk. Allt detta har tillsammans medfört ett kraftigt prisfall som vanligtvis repar sig inom ett par veckor och följs av en ny våg av uppgångar.

Risken att investera i Bitcoin är stor. Det är ett experimentellt system som styrs av en algoritm som är öppet känd (opensource) och uppdateras demokratiskt med hjälp av så kallade miners, som verkar i systemet. Rent tekniskt sett är Bitcoin ett mästerverk som vi aldrig tidigare skådat, därav följer också vissa risker. Det finns den juridiska aspekten, politiker skulle kunna bestämma att systemet ska förbjudas. Likt internet är systemet dock svårstoppat på grund av sin decentraliserade natur. Det är en globalt intressant innovation som påverkar alla, från centralbanker till banklösa människor världen över. Bitcoin har också pekats ut som ett system för penningtvätt och droghandel, vilket varken BTCX eller Finansinspektionen ser som något särskilt egendomligt egentligen. Kriminella människor gör kriminella saker, det finns ingen anledning att tro att bitcoin skulle vara annorlunda från andra valutor på det sättet. Syftet med en valuta är att underlätta handel, vad för handel som är tillåten regleras av lagar och inte av valutan i sig. Det är helt enkelt upp till lagstiftare och ordningsmakt att skapa och upprätthålla förnuftiga lagar och regler. Som kommentar till vad många tidningar skriver om bitcoin författade vi på BTCX det här ironiska, men helt sanningsenliga, blogginlägget. 

Värdet av ett globalt, säkert och nästan helt gratis transaktionssystem som hela den uppkopplade världen kan använda är astronomiskt och oöverblickbart. Aktörer som Western Union, Paypal, VISA/Mastercard och liknande tjänster kan inte konkurrera med Bitcoins enkla och genialiska lösning. Bitcoin mäter sig med innovationer likt persondatorn och internet som knappt går att värdesätta. Idag är Norden världsledande i och med att ca. 0,1% av befolkning har installerat en Bitcoinplånbok på sin dator eller mobil. Samtidigt finns valutan i samtliga länder världen över vilket inget annat system har lyckats med. Det är sedan november 2013 det 5:e mest omsatta transaktionssystemet i världen. Om valutan fortsätter att växa som idag så kommer den inom något år att vara vår världsvaluta.

Värdet på ett sådant system är svårt att gissa. Grovt uppskattat kan vi mäta användningen idag mot vad vi tror det kommer vara i framtiden. I Sverige använder 0,1% valutan, om vi använder den siffran för världen över och räknar med en användning på 50% av världens befolkning har vi en ökning med en faktor 500 vilket ger ett värde på ca. 1,5 miljoner kr per Bitcoin. Om vi sedan räknar in att resten av världen faktiskt har ett mycket lägre användande hamnar värdet förmodligen en faktor tio mer. Vi kan också anta att nätverket endast kommer användas av ca. 5% av världens befolkning, då hamnar vi omkring miljonen igen. Den andra investeringsaspekten då. Bitcoin har en styrka i att den, likt guld, finns i ett begränsat antal. Maximalt 21 miljoner bitcoins kommer finnas, delbara med upp till 8 decimaler, vilket gör det till en deflationsvaluta, det vill säga en valuta som ökar i värde istället för att minska. Det kan verka abstrakt men jämför med guld igen, det är ju ingen som tycker att det är konstigt att guld stiger i värde allteftersom, trots att det finns en begränsad mängd av det. Du får mer och mer varor för mindre och mindre guldklimpar helt enkelt.

Jag ser tre möjligheter för Bitcoins framtida utveckling, antingen blir det vår världsvaluta med allt som det innebär, eller så faller det ihop av någon idag okänd anledning och blir värt noll, en tredje möjlighet är att det fortsätter att vara en valuta för early adopters som teknik- och finansnördar experimenterar med och aldrig når den kritiska massa som behövs för att bli en mainstreamvaluta. I det senare fallet kommer värdet förmodligen ligga relativt stabilt med en långsammare uppgång, vilket inte alls är vad jag ser idag. Dessutom jobbar vi på BTCX febrilt med att öka tillgängligheten och användbarheten för bitcoin så att den nya valutan ska ta språnget från early adopters till den stora majoriteten.

Ju mer man sätter sig in hur bitcoin fungerar desto mer inser man att skillnaderna mellan den nya och den gamla världen faktiskt inte är så stora. Investera inte pengar i hög risk som du inte har råd att förlora. Det många tror idag är att Bitcoin eller ett liknande system kommer bli dominerande världen över. Det som kan hända är att Bitcoin misslyckas och dör ut på något idag helt okänt sätt, dessa är de två mest rimliga scenarier jag ser och det är därför jag råder alla att göra en investering i framtidens finanssystem med risken att alla pengar du sätter in blir värda noll kronor någon gång i framtiden. Under tiden är vi alla med om hur historia skrivs, kontinuerligt.

Vi på btcx.se har följt trenden sedan 3 år tillbaka och vad som överraskar alla är bitcoins värdeförändringar som sker snabbt och plötsligt. Det som alltid har fungerat hittills är att ha is i magen och se långsiktigt. Ta det från en som har köpt och sålt bitcoin sedan hösten 2010.

Christian Ander, VD och grundare av BTCX

Skulle du våga satsa pengar på Bitcoin?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.