Gudrun Schyman - Talesperson för Feministiskt Initiativ
Gudrun Schyman - Talesperson för Feministiskt Initiativ - Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Schyman: "Därför kommer FI in i både EU-parlamentet och riksdagen"

Publicerades: 19 Feb 2014, 12:55, Uppdaterades: 5 Jul 2017, 13:09

DEBATT. Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman skriver om varför hon är säker på att FI kommer att komma in i EU-parlamentet och riksdagen i år.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi står mitt uppe i ett feministiskt genombrott.Aldrig tidigare har intresset varit så stort. I alla fall har jag inte upplevtdet och jag har ändå varit länge i politiken. Visst, jag vet att flera avriksdagspartierna har skrivit in feminismen i sina partiprogram men eftersom väldigtmånga har haft väldigt lång tid på sig att göra mycket och väldigt lite harhänt, så är det inte dit, till riksdagspartierna, som intresset riktas.

Att intresset för feminismen nu ökar hänger ihop medatt allt fler ser hur diskriminering utifrån olika grunder i själva verkethänger ihop. En diskriminering kommer inte ensam. Det är inte bara SD:sjärnrörpedagogik som visat det. Kvinnohat, sexism, rasism, homofobi och vägranatt ge funktionsnedsatta stöd finns i en samtidighet i samhället. Det ärkomplext. Fördomar i en fråga förstärker fördomar i en annan.

Denhär kunskapen blir allt viktigare när vi ser hur fascistiska ochnationalistiska krafter organiserar sig politiskt. Deras syfte är parlamentariskmakt för att förändra. Aborträtten är avskaffad i Polen. HBT-personer förvägrasarbete inom samhällelig förvaltning. I Spanien står avskaffad aborträtt på tur,liksom inskränkningar i yttrande- och demonstrationsfriheten. Ungern harinskränkt yttrandefriheten. I Grekland finns nazisterna i parlamentet.Demokratins verktyg kan användas för att begränsa och avskaffa demokratin. Vihar sett det förr. De partier som själva benämner sig kulturkonservativa ochsom av andra benämns som främlingsfientliga har i själva verket sinaideologiska rötter i fascismen och i nationalsocialismen. Målet är ett land,ett folk, en kultur, en religion, en familj, ett kön och till det ettkomplement. Kvinnans centrala roll är att föda barnen och fostra sina sönertill krigare för den rätta rasen. Så skrev Anders Breivik i sitt manifest ochså talade Jimmie Åkesson i Almedalen sommaren 2013. Det som möjliggör enislamisering av västerlandet är feminiseringen av våra samhällen, dvs. att detfinns alltmer kvinnor på alltfler samhällsområden. När vi inte upprätthåller familjermed traditionella könsroller så vittrar samhället sönder. Det var andemeningeni Åkessons budskap. Feminism är extremism, enligt SD.  Detta följer man upp i riksdagen genom attföreslå att genuspedagogiken i förskolan ska avskaffas (det är övergrepp motbarnen), genuskunskap ska bort ur all undervisning och genusvetenskap skaförsvinna som forskningsområde på Universiteten. För att stärka familjensställning vill SD återinföra sambeskattning och försvaga aborträtten. För attinte störa enigheten hos folket inom det egna landet ska andra människor varakvar i sina egna länder och sina egna sammanhang.

Komplexiteten i vårt samhälle och kunskapen om hurolika orättvisor flätas samman med varandra finns inom feminismen. Vi vet attmajoriteten av fattiga i världen och i Sverige är kvinnor. Vi vet att när ettsamhälle förvägrar kvinnor rätten till sina kroppar så hänger det samman med attkvinnor saknar ekonomisk självständighet. Lön och kön är sammanbundna.

Fler och fler vill se både rättvisa löner och ettsamhälle fritt från alla former av diskriminering. Fler och fler kommer attvåga vara feminister också på valdagen. Det är min absoluta övertygelse. Jagtror mer på kärleken än på hatet!

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ

/
/
/
Behövs det ett feministiskt parti i riksdagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.