Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD: "Svenska skattepengar ska gå till svenska intressen!"

- 19/02/2014, 16:27 -
Kristina Winberg, Jimmie Åkesson och Peter Lundgren

Kristina Winberg, Jimmie Åkesson och Peter Lundgren

Bertil Enevåg Ericson / TT

Sverigedemokraternas två toppkandidater i Europaparlamentsvalet skriver varför det svenska EU-medlemskapet är en stor förlustaffär.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverigedemokraterna är Sverige mest EU-kritiska parti. Vi har mer än något annat parti i Riksdagens röstat mot ytterligare maktförskjutning till byråkraterna i Bryssel. Det finns många områden att kritisera EU på men inte minst måste vi börja ifrågasätta den enorma summa pengar som svenska skattebetalare varje år skickar till EU-maskineriet. EU-avgiften låg 2013 på drygt 37 miljarder kronor. Som jämförelse kostar hela det svenska rättsväsendet 40 miljarder per år. Varje sysselsatt person i Sverige betalar med andra ord i snitt runt 670 kr per månad till EU-avgiften.

EU-avgiften gör anspråk på cirka 4,5% av statens totala intäkter. En del av avgiften kommer tillbaka till Sverige i form av olika bidrag, men är då mer eller mindre öronmärkta. Dessutom måste Sverige ofta medfinansiera dessa bidrag. När man räknar med återflödet är Sverige en av EU:s största nettobetalare.  Svenska skattebetalare finansierar därmed andra EU-länders bristande förmåga att ta ansvar för statsfinanserana. Av de ca 37 miljarderna är återflödena endast på ca 11,5 miljarder. Vårt nettobidrag till EU är därmed över 25 miljarder. Ingen bra affär om man frågar oss, speciellt inte med tanke på att vi i mångt och mycket finansierar verksamheter som svenska företag ska konkurrera med. Detta gäller inte minst i jordbrukssektorn.  

EU använder skattebetalarnas pengar fullständigt bisarrt och man undrar ibland vart det sunda bondförnuftet tog vägen. Som ett exempel kan nämnas när Porsche fick ett EU-bidrag på 44 miljoner euro för att bygga en ny bilfabrik i Tyskland samtidigt som företaget redovisar en vinst på 1,8 miljarder euro. Ett annat exempel var när en Fordfabrik i Belgien fick läggas ner, där EU samtidigt spenderade miljontals euro på att medfinansiera en bilfabrik  – i Turkiet! Både de styrande politikerna i Sverige och byråkraterna i Bryssel hanterar skattepengarna på ett vårdslöst, oansvarigt och fullständigt arrogant sätt.

Sverigedemokraterna anser detta vara en förkastlig utveckling som vi kommer att göra allt för att motverka. Vi vill förhandla om avtalen på sådant sätt att vi skulle lämna den överstatliga unionen som EU utvecklats till, samtidigt som vi vill fortsätta med ett nära samarbete med våra europeiska vänner. Detta måste dock göras utifrån svenska folkets förutsättningar och önskan, inte EU:s. Svenska skattepengar ska användas i Sverige och till våra behov.

Många EU-kritiska väljare protesterar genom att inte rösta i EP-valet, men det är av yttersta vikt att sverigevänner går och röstar den 25 maj. Har vi ingen Sverigedemokratisk representation i EU-parlamentet missar vi en viktig plattform för en minskning av det överstatliga styret från Bryssel. Det är nu hög tid att ett par röster från arbetarklassen får göra sin röst hörd nere i maktelitens högborg och det är hög tid att på allvar börja ifrågasätta denna för Sverige stora förlustaffär.

Kristina Winberg, Europaparlamentskandidat (SD)
Peter Lundgren, Europaparlamentskandidat (SD)

Tycker du att Sverige ska lämna EU?