Måndag 2 Aug
Stockholm

"RUT-avdraget för läxhjälp lindrar skolas misslyckande"

Felix Martinsson
1 av 2
Felix Martinsson. Foto:
Din Läxhjälp
2 av 2
Din Läxhjälp. Foto:

Felix Martinsson, grundare av läxhjälpsföretaget Din läxhjälp, skriver om hur RUT-avdraget för läxhjälp lindrar konsekvenserna av den svenska skolans misslyckande. Martinsson menar att priset läxrut kostar är lågt i förhållande till vad det ger svenska skolbarn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Läxrut

RUT-avdraget för läxhjälp innebär att föräldrar kan föra skatteavdrag för en del av kostnaderna för att anlita läxhjälp till sina barn. Avdraget har kritiserats för att bara gynna de som har det bra ställt.

För drygt en månad sedan kom jag igång med mitt läxhjälpsföretag, Din läxhjälp. Efter det att RUT-avdraget infördes för läxhjälp 2013 har marknaden vuxit något enormt, vilket både har prisats och kritiserats. Just nu har jag sju anställda läxhjälpare som alla pluggar på gymnasiet eller universitetet. Förutom de extra slantarna i plånboken varje månad är det för flera av dem det första jobbet. I en tid med hög ungdomsarbetslöshet och bristande arbetslivserfarenhet är det av stor vikt att så många unga som möjligt får chansen att extrajobba under studietiden.

Genom en så avskalad och decentraliserad organisation som möjligt lyckas Din läxhjälp hålla 10-40% lägre priser än konkurrenter, men för alla företag som erbjuder läxhjälp är RUT-avdraget nödvändigt. Utan avdraget hade priserna behövt vara de dubbla - vilket skulle innebära en månadskostnad på runt 2.500:- för ett pass i veckan. I dag kan vi hålla halva priset, och därmed göra vår tjänst tillgänglig för andra än höginkomsttagare. Vi möter människor från en rad olika bakgrunder. RUT-avdrag för läxhjälp är ingen subvention till höginkomsttagare utan tvärtom, det är bara med avdraget som tjänsten kan bli tillgänglig för gemene man.

Högern och vänstern är inte snåla med att ge förslag på hur skolan kan bli bättre, men alla är i alla fall överens om att problemen med dagens skola är många. PISA-resultaten sjunker och vi hör många familjer vittna om att deras barn med särskilda behov inte får den hjälp som de behöver. Jag vet inte hur vi får en bättre skola men jag vet att det tar tid att vända skutan. RUT-avdrag är inget som står mot en bättre skola utan något som lindrar effekterna av skolans misslyckande.

Almega beräknade att branschen omsatte 50-100 miljoner år 2013. Det skulle innebära att kostnaden för RUT-avdraget för läxhjälp skulle vara 25-50 miljoner, och av dessa går mycket tillbaka till systemet genom olika skatter. Det rör sig sammanlagt om några fjuttiga miljoner per år - ett lågt pris att betala för att tusentals barn och ungdomar ska få den hjälp med studierna som de behöver och för att tusentals studenter ska få den arbetslivserfarenhet som senare kan vara skillnaden mellan arbete och arbetslöshet.

Vår första elev var väldigt ambitiös men hade aldrig fått den hjälp i skolan som hon behövde. Efter en timme med oss vågade hon räcka upp handen i klassen och kunde svara på frågorna korrekt. Det som behövdes var att en äldre student satt med henne en timme i veckan och hjälpte henne när hon fastnade och berömde henne när det gick bra. Låt henne ha kvar den här möjligheten och låt inte ideologiska spörsmål försämra barns möjligheter att lyckas väl med studierna.

Felix Martinsson
Grundare av Din läxhjälp
dinlaxhjalp.se  

Tycker du att RUT-avdraget för läxhjälp ska finnas kvar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela