Anna Westberg
Anna Westberg

Alliansfritt: "I stället fick vi sänkta studiebidrag"

Anna Westberg från Alliansfritt Sverige skriver om förhoppningarna om ett utspel som äntligen skulle vända Moderaternas nedgång, men som resulterade i ett sänkt studiebidrag i stället.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alliansfritt Sverige

Alliansfritt Sverige är en blogg som funnits sedan 2006, och har tagit på sig ansvaret att granska de fyra regeringspartierna. Klicka här  för att besöka bloggen.

Idag skulle vara dagen då alliansen vände opinionsraset och Fredrik Reinfeldts förtroenderas med en Game Changer. Man skulle visa att regeringen visst tog ansvar för ekonomin genom att presentera en rad olika skattehöjningar. Trots att man så sent som i höstas försökte sänka brytpunkten för statlig skatt för de med de allra högsta inkomsterna. Alliansen kämpade verkligen med näbbar och klor för att se till att denna sänkning gick igenom.

Men nu är läget ett annat. Anders Borg var tvungen att försöka få det att framstå som att man visst kan tänka sig skattehöjningar och andra så kallade intäktsförstärkningar. Minskade avdrag för pensionssparande, sänkt studiebidrag och översyn av myndigheternas kostnader.

Och bråttom var det.

Vare sig Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen och ordförande för finansutskottet, eller Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet tycks ha fått informationen i förväg. Så sent som igår kväll respektive nu på morgonen kritiserade de Socialdemokraterna för deras förslag om översyn av myndigheternas kostnader. Bara timmar senare presenterade Anders Borg samma förslag.

Så vilka skall rädda statens ekonomi? Rimligen vorde det bra om det var grupper som är kända för att ha en god ekonomi, typ de som har tjänat på jobbskatteavdragen. Men istället valde Anders Borg att spela ut ett kort som han nu såhär i efterhand nog ångrar, att studenterna ska tvingas låna mer mer. Genom sitt besparingsförslag minskar regeringen kostnadnaden för studiestöd genom att minska studiebidragsdelen. En obalanserad budget ska ska tydligen balanseras på de allt mer skuldtyngda studenternas rygg.

Eftersom de inte höll sig till skattehöjarspåret grumlade de till den bild Moderaterna desperat försökt måla som skattemässigt ansvarsfulla. Alla som var med 2006 och 2010 vet att det lät på samma sak inför de valen och sen sänktes skatten ändå. Utspelet är helt enkelt inte trovärdigt om man ser till hur Moderaterna har agerat tidigare.

Sedan har dagens utspel ställt ställt till det ytterligare: osämjan i alliansen. Löftet om att skatter inte skulle sänkas framöver skapade också irritation bland stödpartierna, som desperat försöker komma med reformförslag för att komma över riksdagsspärren. Moderaterna hamnar helt enkelt mellan två positioner.

Game Changern är inställd - istället blev det sänkta studiebidrag, otydlig intern information och sura allianspartier.

Anna Westberg, Alliansfritt Sverige

/
Är du arg över sänkningen av studiebidraget?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.