Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Centerpartister: "Nu kommer EU:s nästa attack mot det svenska snuset"

Ulf "Snus-Uffe" Ottoson (C) och Kristina Yngwe (C)
1 av 3

Ulf "Snus-Uffe" Ottoson (C) och Kristina Yngwe (C)

Ulf "Snus-Uffe" Ottoson, Arjeplog
2 av 3

Ulf "Snus-Uffe" Ottoson, Arjeplog

Kristina Yngwe, Ystad
3 av 3

Kristina Yngwe, Ystad

Debatt | 22/02/2014 16:43

Kristina Yngwe, Europavalskandidat (C) och Ulf "Snus-Uffe" Ottoson, Gruppledare (C), skriver om det senaste EU-förslaget som riskerar att hota det svenska snusets existens.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Man vet inte om man skall skratta eller gråtanär man får veta om de nya regler som EU skall besluta om rörande det svenskasnusetVitrodde att EU tagit sitt förnuft till fånga och att det svenska snuset varräddat. Vi inbillade oss att det var vår nationella angelägenhet, då vi intefår sälja det i övriga EU.

Tyvärr visar det sig än en gång vara långtifrån så enkelt. EU:s klåfingrighet tycks än en gång ställa till med problemför befolkningen i enskilda EU-länder.
EU-kommissionenlade under 2012 fram ett förslag om att förbjuda en lång rad smaktillsatser somfinns i stort all svenskt snus. Skulle förslaget ha gått igenom hade det kunnatinnebära slutet för det svenska snuset. I detförslag som Europaparlamentet har att besluta om på onsdag uppges artikel 12 iförslaget, som handlar om produktpresentation, innehålla ett förbud mot allaformer av information som "syftar på smak, lukt, eventuella smakämneneller andra tillsatser".

I klartext får det inte stå på dosan att snusetsmakar lingon, lakrits eller någon av alla de andra smakerna som svenskasnussorter har. Och det är inte bara smak och lukt som måste döljas. Faktum äratt all innehållsförteckning blir förbjuden - något som kan ställa till problemför allergiker. Möjligen öppnar det även dörrar för att fylla ut snuset medämnen som konsumenten absolut inte förväntar sig, än mindre vill ha i sinkropp. För osslåter detta helt vansinnigt. Hur kan det ligga i EU:s intresse att man inte skafå veta smak och innehåll på det man köper?

Dettakorkade förslag från EU visat återigen att Centerpartiets linje om ett smalaremen vassare EU är helt rätt. Centerpartietär ju för EU, men mot precis den här sortens klåfingriga detaljstyrning. Det härkan och ska Sverige hantera själva, snuset får bara säljas i Sverige alltså ärdet rimligt att det är svenska myndigheter som skall bestämma regelverket kringvårt snus.

Det är ett beslut som ska fattas närmast folketsom berörs.

Det är precis det som vi i Centerpartiet kallar”Närodlad politik”. I dettafall så berörs EU-byråkraterna inte alls och bör därför inte heller hanågonting att säga till om i sakfrågan. Vill svenska konsumenter veta vad derasprodukt smakar, luktar och innehåller så ska svenska myndigheter se till attdet finns märkning på varorna. Vad viser här är byråkratisk klåfingrighet som bara förstör för vanligt folk. Det ärsjälvklart bättre att vara öppen med information så att vanligt folk förstårvad man kan förvänta sig av det man köper.

Finns det någon som helst fördel med attförtiga viktig information för konsumenter?

Vikänner allt starkare att det krävs än mer arbete för en politik som präglas avsunt bondförnuft, och ”människor kan tänka själva” förståelse på alla nivåer. Vi är påväg att få ett samhälle där det egna tänkandet och det egna ansvaret snart ärett minne blott utan mer och mer styrs vi av byråkratiskt fattade beslut utanverklighetsförankring.

Dettamåste stoppas, det är ingen skillnad mellan vad som behövs i Kommunfullmäktigei Arjeplog eller Europaparlamentet i Bryssel. EnNärodlad Politik där man tror på att människan är en tänkande varelse är detsom vi behöver 

KristinaYngwe, Ystad - Europavalskandidat(C)
Ulf"Snus-Uffe" Ottoson, Arjeplog - Gruppledare(C)

Är du orolig över EU-förslag ska påverka Sverige negativt?