Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"17 306 skäl till varför Piratpartiet behövs i EU-parlamentet"

- 25/02/2014, 10:32 -
Torbjörn Jerlerup
1 av 2

Torbjörn Jerlerup

Jonathan Rieder Lundkvist

Deeqa Indayo Hussein
2 av 2

Deeqa Indayo Hussein

Deeqa Indayo Hussein och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet skriver om vikten av lagliga vägar in i EU, och hur Piratpartiet arbetar för detta.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är 25 år efter att Berlinmuren föll. Aldrig mer skulle människor dö i försök att nå frihet och välstånd, hette det då. När EU bildades var det mycket med känslan att järnridåer och murar var något som tillhörde det förgångna. Hur är det i dag? Dagligen dör människor i sin strävan att komma in i Europa, murarna har byggts upp igen.

Föreningen UNITED for Intercultural Action har en lista på alla kända dödsfall längst EU:s södra gräns fram till 2012. 17306 st. I den kan vi läsa:

"02/05/12 N.N. (16, boy) from Afghanistan Suffocated in a truck..."
"15/01/12 N.N. (12women;1baby) From Somalia Bodies found on Libyan beaches after shipwreck of boat on way to Europe."
"24/08/11 N.N. (man) unknown origin murdered, shot by Frontex officer while shooting at boats crossing TR-GR border, Evros river"

17306 döda. Är den dröm vi hade om Europa? Ett Europa med mer massövervakning, där nätets frihet beskärs, där folk skjuts vid våra gränser. Ett Europa med REVA:s inre gränskontroller där polis anser att de har rätt att fråga alla som ser ut att vara invandrare om ID?

Vi drömde om ett gränslöst Europa. Delvis fick vi det. I Tyskland kände alla till begreppen "italienska gästarbetare" och "grekiska gästarbetare" för 20 år sen. Nu är begreppen utdöda. Men i stället för gränser mellan Europas länder har vi gränser mot omvärlden.

Både idén om REVA och de höga yttre murarna, dvs det som ofta kallas "Fästning Europa" byggdes som ett resultat av Schengenavtalet. Sverige skrev under det 1996. Då var det ett EU som styrdes av socialdemokrater. I Sverige satt Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stödpartier åt regeringen samtidigt som de såg på hur det parti de stödde byggde murarna.

I dag styrs det mesta av EU av högern, som ofta pratar vitt och brett om frihet, men murarna står kvar och listan på döda blir bara längre.
Piratpartiet vill tar strid mot massövervakning och murar mellan folk. Vi är barn av den nya tiden och vill ha ett gränslöst Europa. I EU har vi varit de som tagit strid mot massövervakning på nätet och utanför nätet. Vi stoppade ACTA, en upphovsrättslag som stred mot grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefriheten och rätten till fri kommunikation. 

Vi är mot "Fästning Europa" av samma orsak. Vi tror på gränslöshet, vi försvarar människorätten. Vi vil söka lösningar som gör livet bättre för de miljoner som försöker ta sig till Europa och de miljoner som gömmer sig i Europa och är rädda för polisen kommer att kasta ut dem. Vi vill ta fram lösningar för de hundratusen som korsar Medelhavet med rädsla för sina liv.

En gång i tiden bildades EU i opposition till nationalism och gränser och stasiliknande massövervakning. EU-valet i år handlar också om det. Vad säger du? Vill du ha ett Europa omgivet av Berlinmurar eller vill du ha ett gränslöst Europa?

Deeqa Indayo Hussein, EU-kandidat Piratpartiet, Mölndal
Torbjörn Jerlerup, piratpartist, Borgholm

Kan du tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?