Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att förbjuda kepsar hjälpte inte – så nu är det dataspelens tur"

- 25/02/2014, 23:49 -
Robin Zachari

Robin Zachari

Robin Zachari, redaktör för Alliansfritt Sverige, skriver om Moderaternas senaste utspel om att föräldrar måste hindra sina barn och ungdomar från att spela datorspel, för att skolresultaten ska gå upp.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag som många andra har vuxit upp med dataspel; från det klassiska Nintendot till mitt Xbox 360 som i dag mest står mest står och samlar damm. Nu har Moderaterna valt att göra dataspelandet till deras främsta syndabock för att alliansen har misslyckats med den svenska skolan. Det tar jag lite personligt.

Moderaterna vill ta ett “handslag” med landets föräldrar för att få föräldrarna att minska barnens dataspelande. Under mina snart tio år inom politiken har jag aldrig skådat ett så handfallet och halvgenomtänkt populistiska tramsförslag som det den moderata skoltalespersonen Tomas Tobé presenterat.

Dataspel är en hobby som vilken annan. Den kan självklart ta tid från skolarbete. Precis som sport, kärlek och musik. Men Moderaterna pekar inte ut någon annan av dessa aktiviteter utan det är just dataspelandet som ska pekas ut som syndabock för de sjunkande skolresultaten.

Moderaternas agerande är helt i linje med alliansens skolpolitik som främst verkar gå ut på att skylla ifrån sig. Utbildningsminister Jan Björklund vill skylla på eleverna, Beatrice Ask, Skolverket, kommunerna och Göran Persson. Tobé nöjer sig än så länge med att skylla på dataspel och i förlängningen föräldrarna. På vilka grunder av evidens gör han det? Och vem tror egentligen att föräldrar kommer uppfostra sina barn annorlunda för att moderat skolpolitiker har en åsikt i frågan?

Men det är inte svårt att förstå varför Moderaterna väljer denna väg. Det är lättare och billigare att hetsa mot dataspel i stället för att genomföra de nödvändiga satsningar på skolan och lärarna. Och det vi kan se är ett större mönster av desperation hos Moderaterna. De har bränt det mesta av sina pengar på skattesänkningar och har inga idéer om hur de ska investera i Sverige bortom nästa jobbskatteavdrag. Därför får vi utredningar, uppmaningar och handslag men inga riktiga investeringar.

Moderaterna vill förändra världen genom att utreda den, få den äldre generationen att klaga på den yngre och ta till vilken populistisk idé som helst. Allt för att försöka framstå som seriösa, men resultatet blir i stället det motsatta. Desperationen lyser igenom och utspel om att föräldrar ska ta kontroll över sina barn blir löjliga när partiet själva inte kan ta kontroll över sin egen politik.

Att förbjuda kepsarna hjälpte inte så nu är det dataspelen som är boven i dramat. Att det skulle vara fel på den egna politiken kan de uppenbarligen inte föreställa sig. Det är i alla fall nu för alla och envar att det är bättre att barnen ägnar sig åt dataspel än att Moderaterna gör utspel.

Robin Zachari, redaktör för Alliansfritt Sverige

Tycker du att ungdomar borde spela mindre datorspel?