Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Varför antas romer sakna ledare?"

Foto från kåkstäderna i Högdalen

Foto från kåkstäderna i Högdalen

ANDERS WIKLUND / TT

Debatt | 27/02/2014 07:32

Thabo 'Muso, redaktör och skribent på Motargument.se, skriver om och bemöter det vanliga antagandet att romer som folkgrupp skulle sakna ledare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Peter Kadhammar frågade i en artikel i Aftonbladet för ett pardagar sedan varför romerna inte har några politiska ledare i EU.

Han skriver:

”De romska tiggarna ­sitter vid banko­mater, i nedgången till ­tunnelbanan,längs väggarna på Kungsgatan, de går på trottoarerna och skramlar medpappmuggar. De sätter upp en kåkstad i Högdalen... Hur kommer det sig att ingenföreträdare för ­romerna uttalar sig om ­denna misär? Varför har ­romerna inteorganiserat sig i hemlandet Rumänien? Ja, de är bottenlöst fattiga. Ja, de ärdiskriminerade. Men det kan inte vara hela bilden. Det finns många ­andra somär bottenlöst fattiga.”

I artikeln berättar han därefter om just en romsk ledare i Sverige förvilken Peter Kadhammar försöker förklara varför romer förtrycks och hur romertänker och brister i sitt tänkande. Den romske ledare Kadhammar träffar heterMarian Wydow, en enligt honom ”klok och sansad karl”.

Peter Kadhammar kanske också vanligtvis är klok och sansad, men han tycksha drabbats av blindhet. Han efterlyser romska ledare samtidigt som han träffardem. Han anser sig veta att romer ”inte kan vara förtryckta hela tiden”. Hurvet han att romer förtrycks på deltid?

Han konstaterar att det finns många andra än romer som tigger. HarKadhammar frågat sig om icke-romer som är hemlösa, bottenfattiga, dragits in imissbruk och annat elände bara drabbats av detta på deltid?

I Ungern har privata stormtrupper börjat angripa romer med piskor, pistoleroch gevär. IRumänien rivs byar och kvarter bebodda av romer med bulldozrar. Romerna tvångsförflyttas till områden utanförrumänska städer som används som dumpningsplatser för kemiskt avfall.

Har de drabbade romerna en åsikt om saken? Protesterar de? Är det romernasfel att de inte lyckats stoppa sin egen tvångsdeportering till områden fylldaav gift, eller beskjutningen de utsätts för, vilket Kadhammar tycksimplicera?

En sökning på Google och Youtube,visar att verkligheten och Kadhammars antaganden är två diametralt motsattaföreteelser.

I modern tid organiserar sig romer allt mer och kämpar allt mer i Europasländer och på EU-nivå och kampen omformas till en medborgarrättsrörelsedominerad av ofta yngre välutbildade romska män och kvinnor.

Ett exempel på den utvecklingen är hur en romsk organisation år 2011 höllen demonstration utanför EU-parlamentet i Strasbourg föratt uppmärksamma förföljelserna, diskrimineringen och pogromer gentemot romer iBulgarien och Rumänien

Till skillnad från Kadhammars föreställningsvärld, finns det allt fler rättsutbildade romer i Europa.Inte minst organisationen European Roma Rights Centre, bland annat bestående avromska advokater specialiserade på mänskliga rättigheter.

Är Kadhammar intresserad av att ta reda på och hålla sig till sanningen,eller till de myter och lögner som kladdats fast på romer i femhundra år? Blirinte osynliggörandet av de romska ledarna en del av det förtryck som Kadhammarvill att romer själva skall befria sig ifrån?

Thabo 'Muso - Redaktör och skribent på Motargument.se

Håller du med skribenten?