Fredrick Federley
Fredrick Federley - Foto: TT

Fredrick Federley: "Vi måste höja ribban i debatten om EU"

Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet och kandidat till EU-parlamentet, skriver om hur rädsla och splittringar riskerar att forma Europa, och om hur vi måste slå vakt om öppenheten och den fria rörligheten.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vågar någon ta ett tydligt ledarskap i frågan om den fria rörligheten inom EU? Vågar någon ifrågasätta att det finns för få legala vägar in i EU? EU står inför en risk att slitas sönder och samman och den fria rörligheten är ständigt utmanad. Emellanåt i debatten kommer argument och påstående av karaktären ”det var bättre innan EU” fram. Jag ställer mig frågan om när det var bättre? När Sovjet stod i full blom? Under kalla kriget? Under andra världskriget? Första världskriget? Eller några hundra år tillbaka när Europa och vi själva ständigt var involverade i krig, plundring och skövling?

Den fria rörligheten har blivit så självklar för många att den inte längre ses som något exceptionellt. När Schweiz vill begränsa möjligheten för EU-medborgare att komma till landet och jobba slåss man mot väderkvarnar. Debatten och den efterföljande folkomröstningen har lett till en generell uppfattning om att folk som kommer till Schweiz och jobbar är en belastning i stället för vad varje faktiskt rapport visar – att det har tjänat landet oerhört väl.

På samma sätt vill många brittiska politiker minska möjligheten för arbetskraft från östra Europa att komma till Storbritannien med felaktiga argument om att en social turism breder ut sig och att de som kommer för att arbete skulle ha som primärt syfte att suga ut de offentliga trygghetssystemen.

Samtidigt pågår en fascistisk och nazistisk resning i spåren efter finanskrisen och den rädsla för terror som fått råda sedan attacken på World Trade Center den 11 september 2001. 

Europa har tjänat oerhört på den fria rörligheten. Dels i ekonomiska termer men kanske framförallt för den fred som vi sett råda sedan EUs grundande. Om vi backar nu och inte unisont står upp för den fria rörligheten riskerar kärnan av europasamarbetet skadas. Det må vara så att främlingsfientliga krafter med den enkla lösningen att skylla på andra har vind i seglen – det gör det dock inte rätt att huka i bänkarna och inte stå upp för de värden som är väsentliga.

Att EU-medborgares rätt att fritt röra sig är djupt ifrågasatt kommer naturligt efter årtionden där de som befinner sig utanför EU har varit ifrågasatta. Det finns oerhört få legala vägar in i EU och i händelse av konflikt stryps de legala vägar som finns snabbt och ersätts med en juridisk mur som i delar av östra Europa nu håller på att bli en fysisk mur. 

När krafter som vill profitera på motsättningar mellan människor, etniska grupper individers härkomst frodas gror myterna om andra folk som aldrig förr. Hatet växer och våldsamheter och förföljelse kommer som en direkt följd. När det är opportunt att skylla på andra och bygga murar riskerar EU att slitas itu. Vad ett splittrat Europa kan innebära har vi sett så många gånger att vi borde ha lärt oss att den vägen får inte beträdas igen. Det är vanligt folk som kommer att drabbas av högre murar, det är vanligt folk som inte kommer kunna söka det lediga jobbet i grannlandet och det är vanligt folk som kommer att falla offer för pogromer och händer det som absolut inte får hända att vi ser nya krig i Europa är konsekvenserna för vanligt folk enorma.

Valet till Europaparlamentet riskerar att präglad av EUs ofta småaktiga regleringar. Vi måste höja ribban i debatten och ta ledarskapet för att Sverige inte ska bli en bidragande faktor till att spänningarna i EU ökar utan att vi blir positiva krafter som motverkar Europas sönderfall.

Fredrick Federley, CKandidat till Europaparlamentet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du rösta i valet till Europaparlamentet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.