Ulf Bjereld
Ulf Bjereld - Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

"Krävs skämskudde när landslagsledningen uttalar sig"

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, skriver om hur illa ledningen för det svenska hockeylandslaget skötte sig i samband med att Nicklas Bäckström hade lämnat ett positivt dopningsprov.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

Kort innan hockeyfinalen i OS mellan Kanada och Sverige meddelades att en av Sveriges nyckelspelare, Nicklas Bäckström, hade lämnat testat positivt för dopning och därför inte fick spela i finalen. Landslagsledningen var snabba med att fördöma det hela.

Baraett par timmar innan OS-finalen i ishockey mellan Sverige och Kanada meddeladeInternationella Olympiska Kommittén (IOK) att en av Sveriges nyckelspelare – Nicklas Bäckström – lämnat ett positivtdopningsprov och att han därför stängdes av med omedelbar verkan. Förlandslagsledningen, laget och Nicklas Bäckström själv kom beskedet som enchock. Den svenska uppladdningen inför matchen blev grovt störd. När det välblev spel var Kanada det klart bästa laget och kunde säkert vinna guldmatchenmed 3-0.

Eftermatchen var naturligtvis den svenska truppen djupt upprörd. Beskedet från IOKkom vid en extremt olycklig tidpunkt, osäkerheten kring Nicklas Bäckströmspositiva dopingprov var fortfarande stor och besvikelsen efter det förloradeguldet sved ordentligt. Det var en hockeytrupp i kris som mötte massmedia.

Inöden prövas vännen, påstås det. Hur lyckades då landslagsledningen hanterakrisen och hur skickligt utövade man sitt ledarskap? Det finns tyvärr bara ettord för hur landlagsledningen lyckades hantera uppgiften och det ordet ärfiasko. Inte på något sätt lyckades man leva upp till de krav man har rätt attställa på ett ledarskap i en krissituation. I stället för att ta ett djuptandetag och försöka ta reda på vad som hade hänt och varför en svensk spelarevisat sig vara dopad for man ut i en rad obestyrkta anklagelser mot IOK.

Landslagschefen Tommy Boustedt vecklade offentligt in sig i uppenbart orimligakonspirationsteorier om att det positiva dopingprovet bara var ”politik”,grundat i enskilda individer inom IOK ”behöver få uppmärksamhet”. Boustedtmenade också att eftersom IOK hade svårt att hitta riktiga fuskare så valde manlite på måfå att ta Nicklas Bäckström. Han påstod vidare att IOK kunde ”räknamed en stämning” och att hockeyvärlden i framtiden borde överväga att ”köra enegen turnering” i stället för att delta i OS.

Förbundskapten Pär Mårts gjorde inte saken bättre. På en presskonferens anslöt hansig till konspirationsteorierna: ”Det suger, det är lekstuga. IOK har hittat påsaker.”

Lekstugavar ordet, sa Bull. Av ett ledarskap i en krissituation krävs mognad,återhållsamhet och handlingskraft. Den svenska landslagsledningen visade ingetav detta utan gjorde i stället svensk ishockey till åtlöje inför en förundradvärldspress.

Detnär någonting med Svenska Ishockeyförbundets relation till omvärlden somklickar. Det är inte så länge sedan som förbundets ordförande ChristerEnglund väckte negativ uppmärksamhet genom att offentligt förneka att detpå något sätt var problematiskt att spela ishockey-VM i Vitryssland: ”Vi blandar aldrig hockey och politik. Vi taraldrig ställning.” (P1 Morgon 27/3 -12)

Svensk ishockey måste komma ut ur sin bubbla ochinse att man är en del av det svenska samhället. Det innebär också att manmåste ta ansvar för sin verksamhet och för sina uttalanden. Jag vill intebehöva ha skämskudden i beredskap i tv-soffan så snart en representant försvensk ishockey närmar sig en mikrofon. 

UlfBjereld, professori statsvetenskap

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har Sverige dålig självbild när det gäller dopning?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.