Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tomas Tobé: "Tv-spel ska naturligtvis inte förbjudas"

Tomas Tobé, Moderaterna
1 av 1

Tomas Tobé, Moderaterna

Debatt | 28/02/2014 14:08

Moderaternas Tomas Tobé bemöter den våg av kritik som riktats mot honom efter utspelet om att minska barn och ungdomars tv- och datorspelande. Här förklarar Tobé att spel i många fall kan vara bra för elevers inlärning, men att det kan vara skadligt om det blir för mycket.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flera röster har höjts om Nya Moderaternas förslag till ett handslag med Sveriges föräldrar om mer kunskap i skolan. Därför vill vi vara tydliga. Modern teknik i skolan och tv-spel är inte dåligt eller skadligt, tvärtom. Nya Moderaterna är det parti som har lagt de mest offensiva förslagen och varit mest positiv till en modern kunskapsskola. Vi tar svensk skolas utmaningar på stort allvar. Därför har vi bidragit till att genomföra de största förändringarna sedan 1800-talet för att återupprätta kunskapsskolan. När vi nu fortsätter detta arbete menar vi att det behövs ett handslag med Sveriges föräldrar för att förbättra attityderna till utbildning och kunskap.

Nya Moderaterna har tre förslag för svensk skola. För det första ska varje elev få rätt stöd i tid. Tidiga insatser är avgörande. Redan i lågstadiet måste barnen som riskerar att halka efter uppmärksammas. Vi vill därför att elever ska kunna få särskilt stöd och anpassad extraundervisning av speciallärare redan i lågstadiet.

För det andra. Varje elev ska få mer tid med sin lärare. Jämfört med andra länder har svenska elever färre skoltimmar per dag och måste lära sig samma saker som andra barn, men på kortare tid. Det går inte ihop. Därför vill vi utöka undervisningstiden i matematik och svenska.

För det tredje varje elev ska ha en skicklig lärare. Vi vill stärka lärarnas status. Då måste lönerna öka. Vi föreslår fler karriärtjänster för lärare. Dessutom – lärare måste hinna vara lärare. Vi vill minska på pappersbördan och dokumentationen.

Våra förslag stämmer överens med de rekommendationer som OECD ger för att höja kunskapsresultaten. Men de menar även att skillnaden mellan länder som lyckas väl i PISA-mätningen, t.ex. Polen, Finland och Sydkorea, och Sverige är attityden till kunskap och utbildning. I dessa länder är förväntningarna på eleverna högre, både från dem själva och från lärare och föräldrar.

Enligt PISA kommer svenska elever i högre utsträckning för sent till sina lektioner. De skolkar mer och de är mindre tålmodiga med krävande arbetsuppgifter. Vi vill förändra detta. Vi vill att kunskap ska värderas högre, både i skolan och i hemmet.

Vi blir bekymrade när vi tar del av rapporter som säger att 50 procent av de pojkar som spelar tv-spel gör detta mer än 3 timmar per dag samtidigt som pojkars resultat faller mest i PISA-mätningen. Den försämrade läsförståelsen är ett särskilt problem. Vårt svar är naturligtvis inte att tv-spel ska förbjudas. Mycket forskning visar snarare att tv-spel kan ha positiv effekt för en elevs inlärning. Vi är dock oroliga att många sena nätter kan ha negativa effekter på elevers kunskapsresultat. Därför vill vi ha ett handslag med Sveriges föräldrar.

Nya Moderaterna tar svensk skola på stort allvar. Sverige är en kunskapsnation och vår framtida konkurrenskraft beror på befolkningens utbildning. Tillsammans vill vi fortsätta att investera i mer kunskap för att alla barn ska få en bra start i livet.

Tomas Tobé (m)
Ordförande för riksdagens utbildningsutskott 

Kan du tänka dig att rösta på Moderaterna?