Söndag 25 Jul
Stockholm

Lars Beckman: "P3 Nyheter vinklar på samma sätt som Alliansfritt Sverige"

Lars Beckman
Lars Beckman. Foto:

Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver i en slutreplik att P3 Nyheter vinklar sin rapportering genom att utelämna viktiga delar av informationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Socialdemokraten Markus Mattila och Ulrika Lindqvist - nyhetschef P3 Nyheter - har har var för sig bemött min kritik mot förra veckans vinklade nyheter om studiebidraget i P3 Nyheter. Det är inte helt ovanligt att just socialdemokrater och företrädare för de statliga medierna hamnar på samma uppfattning i olika sakfrågor och mediefrågor och anledning till det kan vara att 8 av 10 journalister röstar rött enligt de mätningar som sker (jag har dock självfallet inte någon aning om vad varken Markus eller Ulrika röstar på).

Lindqvist menar i sitt svar att man visst är objektiv i sin rapportering när man i ett inslag påstår att alliansen har sänkt studiemedlen när man samtidigt utelämnar de förändringar som berör fribeloppen och möjligheten till ökat studielån. Nettosumman för en student blir att hen efter förändringen har tusen kronor mer att röra sig varje månad.  Det är en kraftig förbättring tillsammans med ökningen av fribeloppet som gör att många studenter numera kan kombinera studierna med att få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa sig en arbetslivserfarenhet. Sverige har ett av världens mest generösa system för studier, men det är inte den bilden man har fått när man lyssnar till hur SR P3 nyheter vinklar sina nyheter mot de aktuella förslagen.

Lindqvist svar är självfallet oantastligt då hon har rätt i att tar man bara med en del av regeringens politik – förändringen av studiemedel – och utelämnar helheten, så blir rubriken i P3 nyheter korrekt. Till synes en ärlig nyhet men som utelämnar viktiga delar av helheten och som då vinklas på samma sätt som satirsajten ”Alliansfritt Sverige” och från politiker från v mp och S. Lindqvist kan med fördel läsa Mattilas inlägg och se att hans retorik råkar sammanfalla med det sätt som P3 Nyheter vinklade sin nyhet. Kan det vara så att Mattilas källa till information råkade vara SR P3 Nyheter?

Hur det kan skapa förtroende hos allmänheten borde Lindqvist fundera över, särskilt när andra företrädare för SR och SVT har signalerat att man vill vara mer politiskt neutrala i de statliga medieföretagen.

Jag har full förståelse för att det är en daglig utmaning för ledande företrädare för de statliga mediaföretagen att i en miljö som är så starkt påverkat av idéer från ett politiskt block se till att det blir en balans i vilka ämnen som behandlas och hur de vinklas men likväl så är det mycket viktigt att det sker i sändningarna, även i SR P3 Nyheter. I ett medialandskap som snabbt förändras genom att tidningarnas räckvidd minskar så kommer etermedierna och internet baserade nyhetskällor att spela en allt större roll för många att ta del av det dagliga nyhetsflödet.

Avslutningsvis är jag en stor vän av en rik mångfald av media i Sverige. De statliga medierna spelar en viktig roll i att, utan krav på klickjaktsintäkter och krav på räckvidd, kunna bidra till att vi har omfattande nyhetssändningar såväl regionalt som nationellt men lika självklart ska de vara politiskt neutrala och balanserade.

Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna

Tror du att P3 Nyheter medvetet vinklar sina nyheter?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela