Amanda Lindholm
1 av 2
Amanda Lindholm - Foto: Kristina Wicksell
Skärmdump av annonsen
2 av 2
Skärmdump av annonsen

Komiker: "Därför tackar jag nej till RAW"

Amanda Lindholm, komiker och skribent, skriver om varför hon valt att tacka nej till Mårten Andersson och RAW Comedy.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mårten Andersson vill hitta Sveriges nästa Comedy Queen.
– Sverige vimlar av fantastiskt roliga kvinnor, men av någon anledning så är det extremt få som söker sig till stand up, och syns på landets scener, och det vill vi på RAW ändra på, säger Mårten Andersson till tidningen Amelia.
Det låter ju fantastiskt, men hur jobbar RAW egentligen mot komiker som inte är män?

I maj förra året skrev jag den här debattartikeln i Aftonbladet, där jag bland annat kritiserade Mårten Andersson och RAW Comedy för att ha en unken syn på komiker som inte är män och dessutom boka löjligt få av dessa. Kort därefter blev jag bokad till just RAW. Oklart är om Mårten Andersson, som bokade mig, visste eller ens vet nu att jag är den som skrev artikeln. Jag blir erbjuden en så kallad ”open spot”, vilket i praktiken innebär att en får komma och köra på RAW i tio minuter obetalt – bara för det höga nöjets skull. Då hade jag uppträtt en hel del och fått betalt för det mesta jag gjort, men hey – RAW är ändå kanske Sveriges största klubb och hur skulle det se ut om jag, som kritiserat dem för att boka så få kvinnor, tackar nej när jag får förfrågan? Jag tackar alltså ja och den 19e oktober 2013 gör jag min RAW-debut. Det går bra. Nej, det går faktiskt svinbra. Jag får applåder, ryggdunk och löften om att jag snart ska få komma dit igen.

Och det får jag. I januari hör de av sig och frågar om jag är intresserad av att köra igen, det gick ju så bra sist? Absolut, säger jag, men den här gången vill jag ha en symbolisk summa för jobbet. Men tyvärr, jag får höra att det är ”en enorm konkurrens om de här open spotsen” och att gage bara kan ges om framträdandet är 15 minuter eller längre.

Dagens Industri rapporterar att Mårten Anderssons bolag, som ligger bakom RAW Comedy –  Knakelibrak Produktion AB – omsatte 34 miljoner kronor förra året, vilket är mer än en fördubbling från året innan. Så här säger Mårten Andersson till Aftonbladet:

– Jag är ganska bra på att ta betalt. Jag tror att det som skiljer dem som har lyckats från dem som inte gjort det, är att de har förstått innebörden i ordet showbusiness. Det är show, men det är också business.

Så är det bara brudarna som inte får betalt? Nej, så är det alldeles säkert inte. Men det är inte heller det som är poängen. En månad efter att jag uppträdde på RAW i höstas så körde Bianca Kronlöf där två kvällar. Obetalt. I tävlingen som RAW utlyser används hon som ett exempel på en humordrottning, så hennes enorma geni och popularitet kan knappast ha undgått dem.

Det är sjukt att NÅGON uppträder på RAW utan att få betalt, med tanke på vilka resurser klubben har och att de menar att de ändå bara bokar det allra allra bästa och vassaste inom svensk stand up (vilket en visserligen kan ha delade åsikter om). Men att RAW nu går ut och låtsas som att de gör en satsning för att få kvinnliga komiker till RAW, när de inte ens bemödat sig med att ge varken mig eller Bianca Kronlöf en symbolisk summa, det gör mig riktigt, riktigt illamående.

Jag har inget emot att uppträda gratis på ställen som jag respekterar och som har dålig eller ingen ekonomi. RAW Comedy har varken dålig ekonomi eller en tillstymmelse av min respekt. Så jag tackade nej. Berättade att det känns fel, mot mig själv, men också mot alla andra komiker som inte är män, som kämpar sig blodiga för att få samma villkor som sina manliga kollegor. Naturligtvis har jag all respekt för de som väljer att tacka ja – det är inte hos komikerna som ansvaret ska ligga. Det är dags för RAW Comedy och alla andra arrangörer att skärpa sig.

Amanda Lindholm, komiker och skribent

Fotnot: Den här texten är ett återpublicerat blogginlägg skrivet av Amanda Lindholm. Originalet kan du läsa här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rimligt att kräva att komiker jobbar gratis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.