Thomas Nordvall
Thomas Nordvall

Thomas Nordvall: "Utan borgerliga reformer stannar Sverige"

Thomas Nordvall, förbundsstyrelseledamot för KDU, skriver att Moderaterna har läst väljarnas vilja fel, och att det i själva verket är fler reformer de önskar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Thomas Nordvall är förbundsstyrelseledamot och ekonomi- och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

Moderaterna har nu bestämtatt det inte ska talas om någraskattesänkningari valet. Det ärett alexanderhugg föratt försöka lösa de dåligaopinionssiffrorna. Förutomatt lämnaideologisk förankringoch börja spelafullvärdigt på densocialdemokratiska planhalvan, ärden tydlighet detta framförsmed ett svek mot de väljaresom en gång2006 sökteefter viktiga reformer förfrihet, valfrihet, sänktaskatter och ett företagsvänligt Sverige.

Men svenskarna ärinte trötta på detta. De är trötta på alliansensreformtrötthet.De är vilsna ivilken framtidsvision som finns med svensk politik i allmänhet ochallianspolitiken i synnerhet. En framtidsvision som visar på annat ännationalekonomiska kurvor, kronor och ören,överbudspolitikoch pajkastningar överblockgränserna.När nudragloket i alliansen väljerav taktiska skälatt placera sig närmresocialdemokratiska väljarbasen,görs enfelaktig analys av problemen bakom opinionssiffrorna som riskerar att strypaden ynka kraft som finns i svenskt reformklimat just nu.

Stefan Fölsteroch Nima Sanandaji skriver i DN debatt (18/2) att deras analys av 109regeringar visar på attreformvänligapremieras långsiktigt,medan motsatsen straffas. Väljarnakräver alltså reformambitioner,tydlighet och en vägvisandepolitik. Om de två storapartierna i svensk politik låserfast sig i varandras strategiska förhållande, riskeraristället andramindre välkomnandepartier att få sätta agendan. Det är något som vi absolutinte fårriskera.

Jobben och ekonomin ärde stora politiska frågorna.Frågornasmaterialistiska natur till trots kräverdock en berättelseom varförfrihet, sänktaskatter och ett bättreföretagsklimatär grundentill ett förbättrat och förstärkt Sverige. EttSverige som byggs underifrån,från människors idéer och drivkrafteroch där flerinkluderas i arbetets alla positiva effekter. Dit självständighetenav att inte bara överleva,utan även levapå sin lön är möjlig. I ett Sverigedär människors affärsidéer kan göras möjlig av eget sparatkapital och därandra ekonomiska bidrag utgörsav det privata näringslivetoch inte av statliga subventioner och myndigheter.

Sverige behöverfortsatt en borgerlig politik. Men närfrågorna alltmer handlar om könsfördelningen i bolagsstyrelser,om vilka som ska få ”svenskajobb” och omvalfriheten i välfärden, kommer idédebatten att vara långt ifrån verklighetensutmaningar. Iställethamnar viktiga frågori skymundan. Fortsättningsvisgår allt för många vuxna ochungdomar arbetslösa,där denLO-certifierade arbetsmarknadspolitiken fortsatt ärsom kvicksand förde som står längst från arbetsmarknaden.Det är på en stel ochexkluderande arbetsmarknad som motsättningarmellan människorskapas.

Vi unga kristdemokrater anser att vägen framåtförborgerligheten äratt reformera Sverige förfrihet, ansvar, flit, gemenskap, medmänsklighet,förtroende ochtillit. I ett sådantSverige tillåtscivilsamhälletoch näringslivetskrafter att verka fullt ut, men dåkrävs sänkta skatter, förbättrade företagsvillkor ochen tro på attsamhället är större än staten.

Om Moderaterna väljeratt dämpareformambitionerna, hoppas vi unga kristdemokrater att övriga allianspartier medKristdemokraterna i spetsen vågarmana till ett störrefokus på förändring. Ettmaktskifte skulle innebäraen återgång till en politikmed mer politiskt makt, färrejobb och minskade ekonomiska marginaler förmänniskor.Utan borgerliga reformer stannar Sverige! 

Thomas Nordvall
Förbundsstyrelseledamot och ekonomi- och arbetsmarknadspolitisk talesperson, KDU Sverige

/
KDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha fler skattesänkningar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.