Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Det svenska försvarssamarbetet med Ryssland måste avslutas genast"

- 07/03/2014, 14:50
Joakim Rönnbäck och Linda Nordlund, LUF
1 av 3

Joakim Rönnbäck och Linda Nordlund, LUF

Linda Nordlund, LUF
2 av 3

Linda Nordlund, LUF

Joakim Rönnbäck, LUF
3 av 3

Joakim Rönnbäck, LUF

"Svenska soldater och sjömän ska inte lära upp en rysk försvarsmakt som används för folkrättsbrott. Därför måste Sveriges försvarssamarbete med Ryssland genast avbrytas med början i att årets planerade marina samövning avblåsas."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den ryska invasionen av Krim har chockat omvärlden, men vibör från svenskt håll självkritiskt konstatera att vi borde ha förutspåttförloppet. Truppförflyttningarna in i Ukraina är bara det senaste exemplet iraden av en allt mer konfrontativ rysk utrikespolitik. Men trots aggressionen iKaukasus, påtryckningarna med stoppad gas i den östeuropeiska vintern ochtrycket mot Baltikum under Litauens ordförandeskap i EU:s ministerråd har densvenska regeringen återupptagit det försvarssamarbete med Ryssland som avbrötsi samband med Georgienkriget 2008. Ett samarbete som det nu är hög tid att avsluta.

När kriget i Georgien bröt ut i augusti 2008 reagerade densvenska regeringen både tydligt och snabbt. Alla besök, möten ochsamövningar med Ryssland frystes på obestämd tid, och kraven för att tina upprelationerna var bland annat att de ryska trupperna drog sig tillbaka bakom denlinje de höll innan fientligheterna inleddes. Men trots att kraven inte hadeuppfyllts återupptogs det bilaterala försvarssamarbetet redan 2010.

Sedan dess har samarbetet tagit olikaformer, allt ifrån örlogsbesök i svenska hamnar via utbyte mellan delegationerfrån marinen och armén till högnivåbesök. Chefen för Rysslands västramilitärdistrikt besökte Sverige 2013. Under förra året intensifieradessamarbetet, och den svenske överbefälhavaren skickades till Moskva, SanktPetersburg och Murmansk på inbjudan av sin ryske kollega. Enligt ettpressmeddelande från den ryska ambassaden i Stockholm var det bilateraltsamarbete i Arktis och Östersjöområdet som stod på dagordningen.

Det normala förfarandet vid bilateralaförsvarssamarbeten är att högnivåbesök följs av förbandsbesök och gemensammaövningar, det vill säga den typ av samarbete där svenska soldater ska lära utsina arbetsmetoder till de utländska gästerna. I ljuset av den senasteutvecklingen vore det både otaktiskt och omoraliskt att fullfölja ett sådantsamarbete.

Som liberaler är vi vanligtvis positivatill internationella samarbeten, även för uniformsklädda. Vi ser även positivtpå effekterna av flera andra former av utbyte. En krigsmakt som aktivt användsför att rasera sitt grannskap är däremot ingen vän. Samma uniformssymboler somsätter skräck i Ukraina ska inte få glänsa i försvarets finrum.

Den ryska invasionen av Krim är ett flagrant brott motfolkrätten, och denna aggression måste få kännbara konsekvenser. Putinsförklaring om att invasionen skulle ske i syfte att skydda civilbefolkningensmänskliga rättigheter är inte mer än en tunn fernissa över nygammalt imperiebyggande.Svenska soldater och sjömän ska inte lära upp en rysk försvarsmakt som användsför folkrättsbrott. Därför måste Sveriges försvarssamarbete med Ryssland genastavbrytas med början i att årets planerade marina samövning avblåsas.

Vidare bör den svenska regeringen verka för att Ryssland uteslutsur Natos partnerskap för fred-program. Det är uppenbart att Ryssland underPutin varken är intresserade av partnerskap eller fred.

Linda Nordlund
Förbundsordförande, Liberal ungdomsförbundet
Joakim Rönnbäck
Försvarspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Är det rätt att Sverige samarbetar med Ryssland?