Joakim Rönnbäck och Linda Nordlund, LUF
1 av 3
Joakim Rönnbäck och Linda Nordlund, LUF
Linda Nordlund, LUF
2 av 3
Linda Nordlund, LUF
Joakim Rönnbäck, LUF
3 av 3
Joakim Rönnbäck, LUF

LUF: "Det svenska försvarssamarbetet med Ryssland måste avslutas genast"

"Svenska soldater och sjömän ska inte lära upp en rysk försvarsmakt som används för folkrättsbrott. Därför måste Sveriges försvarssamarbete med Ryssland genast avbrytas med början i att årets planerade marina samövning avblåsas."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Liberala Ungdomsförbundet

Liberala ungdomsförbundet (LUF), är Folkpartiets ungdomsförbund och leds av Linda Nordlund.

Den ryska invasionen av Krim har chockat omvärlden, men vibör från svenskt håll självkritiskt konstatera att vi borde ha förutspåttförloppet. Truppförflyttningarna in i Ukraina är bara det senaste exemplet iraden av en allt mer konfrontativ rysk utrikespolitik. Men trots aggressionen iKaukasus, påtryckningarna med stoppad gas i den östeuropeiska vintern ochtrycket mot Baltikum under Litauens ordförandeskap i EU:s ministerråd har densvenska regeringen återupptagit det försvarssamarbete med Ryssland som avbrötsi samband med Georgienkriget 2008. Ett samarbete som det nu är hög tid att avsluta.

När kriget i Georgien bröt ut i augusti 2008 reagerade densvenska regeringen både tydligt och snabbt. Alla besök, möten ochsamövningar med Ryssland frystes på obestämd tid, och kraven för att tina upprelationerna var bland annat att de ryska trupperna drog sig tillbaka bakom denlinje de höll innan fientligheterna inleddes. Men trots att kraven inte hadeuppfyllts återupptogs det bilaterala försvarssamarbetet redan 2010.

Sedan dess har samarbetet tagit olikaformer, allt ifrån örlogsbesök i svenska hamnar via utbyte mellan delegationerfrån marinen och armén till högnivåbesök. Chefen för Rysslands västramilitärdistrikt besökte Sverige 2013. Under förra året intensifieradessamarbetet, och den svenske överbefälhavaren skickades till Moskva, SanktPetersburg och Murmansk på inbjudan av sin ryske kollega. Enligt ettpressmeddelande från den ryska ambassaden i Stockholm var det bilateraltsamarbete i Arktis och Östersjöområdet som stod på dagordningen.

Det normala förfarandet vid bilateralaförsvarssamarbeten är att högnivåbesök följs av förbandsbesök och gemensammaövningar, det vill säga den typ av samarbete där svenska soldater ska lära utsina arbetsmetoder till de utländska gästerna. I ljuset av den senasteutvecklingen vore det både otaktiskt och omoraliskt att fullfölja ett sådantsamarbete.

Som liberaler är vi vanligtvis positivatill internationella samarbeten, även för uniformsklädda. Vi ser även positivtpå effekterna av flera andra former av utbyte. En krigsmakt som aktivt användsför att rasera sitt grannskap är däremot ingen vän. Samma uniformssymboler somsätter skräck i Ukraina ska inte få glänsa i försvarets finrum.

Den ryska invasionen av Krim är ett flagrant brott motfolkrätten, och denna aggression måste få kännbara konsekvenser. Putinsförklaring om att invasionen skulle ske i syfte att skydda civilbefolkningensmänskliga rättigheter är inte mer än en tunn fernissa över nygammalt imperiebyggande.Svenska soldater och sjömän ska inte lära upp en rysk försvarsmakt som användsför folkrättsbrott. Därför måste Sveriges försvarssamarbete med Ryssland genastavbrytas med början i att årets planerade marina samövning avblåsas.

Vidare bör den svenska regeringen verka för att Ryssland uteslutsur Natos partnerskap för fred-program. Det är uppenbart att Ryssland underPutin varken är intresserade av partnerskap eller fred.

Linda Nordlund
Förbundsordförande, Liberal ungdomsförbundet
Joakim Rönnbäck
Försvarspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Luf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att Sverige samarbetar med Ryssland?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.