Erika och Tobbe
Erika och Tobbe

Efterlysning: "Först och främst vill vi tacka dig, Jenny Strömstedt!"

Erika Niemi och Tobias Björkman skriver om ett projekt de genomför, som syftar till att kartlägga ungdomsarbetslösheten, samt att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författarna

Tobias "Tobbe" Björkman är född 1992, och bor i Hagfors, Värmland. Erika Niemi är född 1993 och bor i Deje, Värmland.

Tillsammans jobbar de som projektassistenter i en ESF finansierad förstudie vid namn Juventus. I förstudien kartlägger vi ungdomsarbetslösheten i Klarälvdalen (Hagfors Munkfors Forshaga). Målet med förstudien är att komma till ett genomförandeprojekt i vilket de kommer att arbeta för att motarbeta ungdomsarbetslösheten.

Först och främst vill vi tacka dig Jenny Strömstedt! Tack för att du la lite extra ved på brasan så att debatten om 90-talisters situation i samhället faktiskt belyses. Sen vill vi även tacka Alexander LeticEmilia Alice Åsberg, Joakim Carlsson och alla andra ungdomar som har stått upp för er och då även vår verklighet.

Trots vad folk säger, så vet både du och jag att den höga arbetslösheten inte beror på att ungdomar är för lata. Januari 2014 fanns det 145,700 arbetslösa ungdomar enligt ekonomifakta.se. Om man matchar de siffrorna med 80,827 som är antalet jobb som ligger ute på platsbanken idag 14-03-10 så kan man förstå att det är hög ungdomsarbetslöshet. Men 80,827 är alltså antalet jobb som ska fördelas på ytligare 290,700 personer som är siffran på ”vuxna” arbetslösa. Sammanlagt 80,827 jobb på 436,400 personer. Förhoppningsvis är det inte bara vi som ser att dessa siffror inte går ihop. De flesta av dessa jobb kräver även lång utbildning och flera års erfarenhet, något som många unga inte hunnit skaffa sig än. Då blir det mycket svårare för unga att få en av de 80,827 platser som finns i platsbanken.

Samtidigt som kraven från arbetsmarknaden ökar så sjunker betygen i skolan. Allt fler och fler ungdomar blir ”utsorterade” redan när man slutar skolan. Vi ungdomar har nog alla hört ”när jag var ung var det bara att gå ut så fick man ett jobb”. Idag ser det inte ut så, nästan alla jobb kräver både körkort och gymnasial utbildning och helst arbetserfarenhet. Man kan fråga sig varför man behöver fullständiga gymnasiebetyg och körkort för att få ett praktiskt jobb som ex. städare. Men de ställer kraven för att de kan! Många gånger är det hundratals personer som söker ett jobb, då är det lättare att sortera bort redan från början.

Nu kanske ni undrar vilka vi är, Tobbe född 92 och Erika född 93. Vi är ungdomar som jobbar för ungdomar på Klarälvdalens samordningsförbund i en ESF-finansierad förstudie som heter Juventus (latin för ungdom). I detta projekt ska vi kartlägga ungdomsarbetslösheten i Klarälvdalen. Målet med kartläggningen är att vi ska komma till ett genomförandeprojekt där vi motarbetar ungdomsarbetslösheten.

 Vi ska försöka ta reda på allt som är bakomliggande till varför siffrorna är så höga. Attityder, skola, arbetsmarknaden mm. Men som vi alla vet om så är detta inte bara ett problem i Klarälvdalen utan att det ser ganska lika ut i hela landet.

Det är därför vi vill ha DIN hjälp, vi vill veta DINA erfarenheter av arbetslöshet/skola/arbetslivet. Vad är det du har mött genom alla dina år i skolan? Klarade du av skolan? Har du förslag på förbättringar? Hur ser du på din situation som ung och arbetslös? Hur har du blivit bemött av vuxna, handläggare eller andra ungdomar. Vi vill ha både bra och dåliga erfarenheter. Nu har du din chans att berätta din upplevelse, vi är här för dig!

Vårt mål med era berättelser är att använda dem i vårt arbete men även förhoppningsvis publicera dem. Så snälla sprid detta så att vi får så många svar som möjligt, inget svar är för långt eller för kort. Har du någon åsikt maila erika.niemi@forshaga.se eller tobias.bjorkman@forshaga.se.

Tack för att du engagerar dig i din och min framtid!

// Tobbe och Erika.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.