Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efterlysning: "Först och främst vill vi tacka dig, Jenny Strömstedt!"

- 12/03/2014, 08:52 -
Erika och Tobbe

Erika och Tobbe

Erika Niemi och Tobias Björkman skriver om ett projekt de genomför, som syftar till att kartlägga ungdomsarbetslösheten, samt att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Först och främst vill vi tacka dig Jenny Strömstedt! Tack för att du la lite extra ved på brasan så att debatten om 90-talisters situation i samhället faktiskt belyses. Sen vill vi även tacka Alexander LeticEmilia Alice Åsberg, Joakim Carlsson och alla andra ungdomar som har stått upp för er och då även vår verklighet.

Trots vad folk säger, så vet både du och jag att den höga arbetslösheten inte beror på att ungdomar är för lata. Januari 2014 fanns det 145,700 arbetslösa ungdomar enligt ekonomifakta.se. Om man matchar de siffrorna med 80,827 som är antalet jobb som ligger ute på platsbanken idag 14-03-10 så kan man förstå att det är hög ungdomsarbetslöshet. Men 80,827 är alltså antalet jobb som ska fördelas på ytligare 290,700 personer som är siffran på ”vuxna” arbetslösa. Sammanlagt 80,827 jobb på 436,400 personer. Förhoppningsvis är det inte bara vi som ser att dessa siffror inte går ihop. De flesta av dessa jobb kräver även lång utbildning och flera års erfarenhet, något som många unga inte hunnit skaffa sig än. Då blir det mycket svårare för unga att få en av de 80,827 platser som finns i platsbanken.

Samtidigt som kraven från arbetsmarknaden ökar så sjunker betygen i skolan. Allt fler och fler ungdomar blir ”utsorterade” redan när man slutar skolan. Vi ungdomar har nog alla hört ”när jag var ung var det bara att gå ut så fick man ett jobb”. Idag ser det inte ut så, nästan alla jobb kräver både körkort och gymnasial utbildning och helst arbetserfarenhet. Man kan fråga sig varför man behöver fullständiga gymnasiebetyg och körkort för att få ett praktiskt jobb som ex. städare. Men de ställer kraven för att de kan! Många gånger är det hundratals personer som söker ett jobb, då är det lättare att sortera bort redan från början.

Nu kanske ni undrar vilka vi är, Tobbe född 92 och Erika född 93. Vi är ungdomar som jobbar för ungdomar på Klarälvdalens samordningsförbund i en ESF-finansierad förstudie som heter Juventus (latin för ungdom). I detta projekt ska vi kartlägga ungdomsarbetslösheten i Klarälvdalen. Målet med kartläggningen är att vi ska komma till ett genomförandeprojekt där vi motarbetar ungdomsarbetslösheten.

 Vi ska försöka ta reda på allt som är bakomliggande till varför siffrorna är så höga. Attityder, skola, arbetsmarknaden mm. Men som vi alla vet om så är detta inte bara ett problem i Klarälvdalen utan att det ser ganska lika ut i hela landet.

Det är därför vi vill ha DIN hjälp, vi vill veta DINA erfarenheter av arbetslöshet/skola/arbetslivet. Vad är det du har mött genom alla dina år i skolan? Klarade du av skolan? Har du förslag på förbättringar? Hur ser du på din situation som ung och arbetslös? Hur har du blivit bemött av vuxna, handläggare eller andra ungdomar. Vi vill ha både bra och dåliga erfarenheter. Nu har du din chans att berätta din upplevelse, vi är här för dig!

Vårt mål med era berättelser är att använda dem i vårt arbete men även förhoppningsvis publicera dem. Så snälla sprid detta så att vi får så många svar som möjligt, inget svar är för långt eller för kort. Har du någon åsikt maila erika.niemi@forshaga.se eller tobias.bjorkman@forshaga.se.

Tack för att du engagerar dig i din och min framtid!

// Tobbe och Erika.