Orangea kuvert
Orangea kuvert

"Unga måste ta kontrollen över sin pension!"

Maria Eklund skriver att många blir lurade att välja dåliga lösningar för pensionsplacering, men att det finns tillförlitliga informationskällor man kan söka upp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Marias tips

- När det gäller premiepensionen är icke-valet AP7 Såfa.

För tjänstepensionerna är det valcentralerna som har bäst information:
Collectum för privatanställda tjänstemän
Fora för privatanställda arbetare
SPV för statligt anställda
KPA eller Skandikon för kommunalt anställda

Om du är lite nyfiken på fonder och gillar att fixa och trixa själv kan ett bra stöd vara:
Fondkollen. Fondkollen finns också som app

Om du har en aktiv ITP tjänstepension kan du få hjälp via:
PTK:s rådgivningstjänst. Rådgivningstjänsten visar också hur mycket sjuk- och efterlevandeskydd du har

Just nu är det stort fokus på pensioner. De färgglada kuverten duggar tätt i brevlådorna och vi fylls av information om vad vår framtida pension kan tänkas bli. Faktum är att pensionskuverten är helt ofarliga att öppna. Det är till och med bra att göra det för att få koll på sin egen pension och bli herre i sitt eget hus. För om du inte tar kontroll över din pension finns det andra som vill göra det.

I mitt arbete möter jag människor som känner oro för vad den framtida pensionen ska bli. Vissa har varit oaktiva i sina pensionsval och har därför ett dåligt samvete som gnager. Andra känner frustration över att inte förstå det komplexa pensionssystemet. Risken att dessa människor hamnar i pensionsrådgivarnas klor är överhängande.

Knepen pensionsrådgivarna tar till för att ragga kunder kan vara fula och ibland oetiska. Vi vet att vissa utger sig för att ringa från den statliga Pensionsmyndigheten och erbjuda hjälp med pensionsplacering för 500 – 1000 kronor per år. Om det händer dig kan det vara bra att veta att Pensionsmyndigheten inte får ge individuella pensionsråd och inte heller arbetar med uppsökande verksamhet. Att anlita pensionsrådgivare kan döva ett dåligt samvete. Vi vet ju så väl att vi borde göra fler aktiva pensionsval. När vi anlitar en rådgivare har vi ju ändå gjort någonting.

I början av veckan mötte jag en kvinna som närmade sig pensionen. För några år sedan kom hon i kontakt med en pensionsrådgivare som övertalade henne att överlåta placeringen av premiepensionen till dem. Utöver de 650 kronorna tjänsten kostade per år fick hon betala en faktureringsavgift på 25 kronor. När hon granskade fondportföljen insåg hon att fondavgiften dessutom var hög medan utvecklingen på fondportföljen var relativt låg.

Om hon hade valt att istället tillhöra skaran som inte väljer alls – de så kallade soffliggarna - hade hennes premiepension varit högre idag. Under 2013 var värdeutvecklingen på AP7 Aktiefond 34 procent. Det är klart att situationen kan ändra sig, ingen vet hur ekonomin blir i framtiden. Men utan att behöva lyfta ett finger hade kvinnan fram till idag haft både en bättre och billigare lösning om hon legat kvar och slappat i soffan.

Här nedanför har jag sammanställt några nyttiga länkar till bra hjälpmedel för dig som vill se över din pension. Det första steget är att fundera igenom hur aktiv du vill och orkar vara. Om du inte kommer att se över dina fondval varje år kan det vara klokt att låta de valbara delarna i pensionen ligga kvar i de ickevalsalternativ som finns.

Maria Eklund

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.