Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ranelid om snabbläsar- appen: "När ordet uppstår från döden"

- 13/03/2014, 06:27 -
Björn Ranelid, författare

Björn Ranelid, författare

JESSICA GOW / JESSICA GOW / SCANPIX

DEL 1 - Författaren Björn Ranelid skriver om den nya app som ger dig förmågan att läsa en roman på bara 90 minuter: "Orden spinner som en katt och rullar ihop sig som en igelkott vid fara av att stympas."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är herdensom vaktar flocken av ord, men ibland händer det att ett lamm går vilse elleratt en mamma rivs till döds av ett rovdjur. Då besegrar hjärtslagen tystnaden.

Barnen hållerhemliga rådslag och en dag skriver de ut vår skuld med vacker handstil. Debokför sina liv på baksidan av ögat. Om tio, trettio eller sjuttio år kan viläsa sanningen.

Mina berättelserär flyttfåglar som söker värmen och jag ger mig inte, förrän de finner ett bo iditt hjärta. Ordet är världens främsta låssmed och det kan öppna främlingarshjärtan och hemliga skattkammare, men framför allt är det jämlike med ljusetnär det färdas vida omkring mellan människorna.

Berättelserna öppnargravar och uppväcker döda till livet. Svarta bokstäver ligger somkryptobiotiska djur på vita ängar och sedan faller regn och därmed syre och dereser sig upp och går vidare.

När vattnetstillnar blir det till is. Om hinnan är tillräcklig tjock bär den en människafrån strand till strand. Även ordet kan stillna från den talade formen tillbokstäver på ett papper i en berättelse och saga. Poesins gud ärlångsamheten. 

Författaren ärständigt en tro högre än livet, när bokstäverna går för att dricka vatten itidens flod. Jag vill vara en gengångare när jag skriver mina böcker och göradem tidlösa.

Världens främstadator i Pentagon kan inte skapa en enda rad i en av Tomas Tranströmersmästerliga dikter. Däremot kan den utföra matematiska operationer snabbare ändu hinner blinka.

Böcker är nomaderoch beduiner. De är kameler som går långt i öknen utan att dricka vatten.Framtiden vecklar långsamt ut sig från den första bokstaven och mellan styckenaser vi åldrat ljus från stjärnor som redan slocknat.

Stadens reklamkilar iväg som småkryp inför våra ögon, men de är flitiga och återkommer varjedag med nya strån. Bokstäverna väntar utanför oss och när vi läser dem blir defoster i våra innanhav. 

Tiden har blivitett helgon. Det har blivit ett positivt värde i sig att utföra olika handlingarsnabbt och effektivt. Inom varuproduktionen är tid ekvivalent med pengar ochekonomisk vinst.

I dag råder högomsättningstakt även i upplevelser. Ekonomiskt kalkylerande personer har försöktgöra sinnenas karneval till en industri och förvandla den till förtjänst ochförlust räknat i pengar.

Att betraktafärgen av raps eller att vandra i en skog och höra fågelsång kan inte mätas itid. Ett världsrekord i löpning ett hundra meter kan mätas i tusendelar, menglädjen hos mannen eller kvinnan som sätter rekordet är immunt mot klockan ochtimglaset.

Människan tar ininformation när hon läser endast då ögat inte rör sig. Ögat fixerar texten entiondels sekund och sedan hoppar det med ett snabbt ryck till nästa punkt iordräckan. Sådana språng kallas saccader. Normalt brukar ögat hoppa längs radentre eller fyra gånger, innan det går vidare till nästa rad.

Mycken forskninghar under hundra år lagts ner på att studera hur människans öga rör sig ocharbetar under läsning av en text. Det är en komplicerad forskning och numerakan vetenskapen ta hjälp av avancerade mätningar med datorer.

Det är, emellertid,så att en människans läshastighet inte på något sätt är kongruent medförståelsen av texten. Därtill är associationsfälten av läsningen ytterligareen dimension av denna akt och process. 

Känslor ochupplevelser i samband med läsning av en text kan aldrig mätas ens med det mestavancerade instrumentet och världens mest förfinade dator. Det gäller i dag ochom hundra och tusen år.

Min själ rör sigmed ljusets hastighet trettio tusen mil i sekunden och den tog sig månen långtinnan Neil Armstrong satte sin fot på månen i juli 1969. Min själ rör vidsolen, utan att sveda sina vingar.

Den mänskligahjärnan väger approximativt 1400 gram och den har skapat alla datorer,konstverk, byggnader, flygplan, månfarkoster och kärnkraftverk på jorden. Denhar inte ändrat sig i tyngd och form under många tusen år i historien. Hjärnanär universums mest sinnrika organ.

(Klicka här för att läsa fortsättningen )

Kan du se nytta med appen?