Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sjöstedt och V blundar för verkligheten om det fria skolvalet"

- 13/03/2014, 10:16
Ida Drougge och Mathilda Hjelm

Ida Drougge och Mathilda Hjelm

Mathilda Hjelm, riksordförande Moderat Skolungdom
, och Ida Drougge, riksdagskandidat för Moderaterna, skriver om rätten att välja vilken skola man som elev vill gå på.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Debattartikelnfrån vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen visar tydligt attdet väntar ett val om skolan med mycket skilda åsikter 2014. I en artikel fylldmed fina ord och utsmyckade resonemanglämnar de ett glasklart förslag, stoppa elevers möjlighet att välja skola.Skillnaden mellan vår syn på människans rätt till sin skolgång ochVänsterpartiets tilltro till ett system har aldrig varit större. Låt oss göraden skillnaden ännu tydligare!


Vilever och verkar i skolans värld. Varje vecka träffar och lyssnar vi tillelevers verklighet och problem i skolan som vi själva har gått och går i. Vihar inte en problemfri skola, tvärtom finns det stora utmaningar. Utmaningarsom behovet av bättre lärare, rättvisa betyg och ett kunskapslyft.


Valmöjligheternai skolvalet är många gånger överväldigande. Med många skolkataloger ibrevinkastet kan det egna ansvaret kännas tungt. Rätt väg är dock inte stoppaatt stoppa elevers inflytande. Om man lyssnar till elever inser man att viljanatt bli av med sin rätt att välja skola är obefintlig. Lösningen är inte att viska bli av med vår möjlighet att påverka vår skolgång och vår framtid. Vihjälper er därför gladeligen med att ert budskap sprida om att ni vill tillbakatill 80- talets stelbenta skola som ser till politikerna och inte oss unga

Vi uppskattar och värnar människors olikheter. Med den förståelsen ochrespekten så ser vi att vi måste tillåtas att ta in kunskap utifrån våraolikheter. Det som fungerar för Ida; en engagerad och ivrig dyslektiker är intesamma sak som fungerar för Mathilda; en stressad, överambitiös tjej.Vänsterpartiet vilja att stöpa alla i samma form och bestämma vilken skola somär rätt för eleven utifrån var den bor, vore därför förödande för både denenskilde eleven och samhället.


I entid då många elever går ut gymnasiet utan fullständiga betyg, många gånger pågrund av bristande motivation, är det oförklarligt varför Vänsterpartiet villförbjuda elevers eget inflytande över valet av skola. Att tvinga elever gå tillden närmsta skolan och inte den som man själv finner passar, är att förminskaelever. Reformen kommer eventuellt atthjälpa vänsterpartistiska centralbyråkrater men också leda till sämremotivation, sämre resultat och ännu fler avhopp.

Vårrätt att välja vilken skola som passar oss är inte enbart rätt ur ettkunskapsperspektiv utan det underlättar också för unga med olika bakgrunder attmötas och vidga våra olika perspektiv på samhället. Vi ser och inserbostadssegregationens problem och vill man som Vänsterpartiet lösaintegrationen med hjälp av skolan, då borde man istället bejaka det friaskolvalet och inte blunda för verkligheten.

MathildaHjelm, Riksordförande Moderat Skolungdom

IdaDrougge, (M) Riksdagskandidat

  

Är det bra att elever får välja vilken skola de vill gå på?