Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bergström (SSU): "Det är sorgligt att Lindén försvarar att LUF bjöd in SDU"

Jonas Bergström, SSU

Jonas Bergström, SSU

Debatt | 13/03/2014 17:48

Jonas Bergström, SSU, svarar i en slutreplik David Lindén om att LUF i Malmö valde att bjuda in SDU till en antirasistisk demonstration.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SLUTREPLIK. Jag tackar för David Lindéns omtanke, men för SSU finnsingen anledning till desperation. I opinionsundersökningarna skiljer det 16procentenheter mellan blocken. Däremot blir vi, precis som många liberaler,uppriktigt förbannade när rasister bjuds in till en antirasistiskdemonstration.

Detta verkar inte alls bekymra Lindén. Istället menar hanatt LUF ”agerar som demokrater” när de bjuder in SDU. Han skriver också att ”demokratin handlarom att acceptera gemensamma spelregler och om att enas kring ett högre syftelikt antirasismen”.

Syftet med demokrati är inte sudda ut alla politiskaskiljelinjer, utan snarare att ge utryck för de konflikter som finns isamhället. Lindén tycks glömma att Sverigedemokraterna är rasister och därföraldrig kan bli en del av antirasismen.

Visst, kritik bör riktas mot att Bengt Westerberg, bara någonvecka efter att rest sig ur TV-soffan i protest, satte sig i en regering som gjordesig beroende av Ny Demokrati. Men när jag tog Westerberg som exempelgjorde det för att påminna om en tradition av borgerliga opinionsbildare somvisat civilkurage.

Där finns inspiration också för Lindén och Borås Tidning atthämta. Som hos Torgny Segerstedt, redaktör för Göteborgs Handels- ochSjöfartstidning, som mitt under andra världskriget hade en tydliganti-nazistisk linje. Segerstedt kallades upp till kung Gustaf V då hansantinazism ansågs skada ”svenska intressen”. Eller Anton Selander, redaktör förEskilstuna-Kuriren, som på grund av sin kritik mot nazismen fick upplaganindragen vid tre tillfällen.

Därför är det sorgligt att Lindén försvarar ett liberalt ungdomsförbundsom bjuder in ett rasistiskt parti, med nazistiska rötter, till manifestationmot rasism. Och fortsätter att försvara dem, även när de själva har backat ochbett om ursäkt.

En av vår samtids största frågor är den växande fascismen.  Rasistiska partier tar plats i regering efterregering, nu senast i Ukraina, och rasisternas våld drabbar allt fler. Samtidigtsker en snabb normalisering av rasismen. De nazistiska mordförsöken i Malmöbeskrivs i media som ”bråk” mellan höger och vänster, antirasistiska låtar fårinte spelas okommenterat i public service och SvD:s ledarsida skriver om invandraresom ”tickande bomber”.

Vår tid är en tid som på många sätt skiljer sig från det 30 och 40-taldå Selander och Segerstedt verkade. Men också vår tid kräver civilkurage.

Jonas Bergström, antirasistisk talesperson SSU och malmöbo