Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förbundet Allt åt alla: "Kvällsposten <3 Sveriges nynazister"

- 17/03/2014, 08:09
Allt åt alla Lund

Allt åt alla Lund

"En tårta i ansiktet på en rasistpolitiker betraktas som ett enormt problem, men när fyra personer blir knivhuggna av nazister lyckas Kvällsposten att utan någon källkritik måla ut de drabbade som onda vänsterextremister" skriver Förbundet Allt åt alla Lund.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För snart en vecka sedan blev fyra antifascister knivhuggna på Möllevången i Malmö. Förövarna var en handfull nynazister med kopplingar till Svenskarnas parti som tidigare under kvällen suttit på en bar i Malmös centralare delar. Dagens datum var 8 mars - internationella kvinnodagen - och den feministiska Ta natten tillbaka-demonstrationen rör sig genom staden när den knivbeväpnade nazistgruppen börjar röra sig mot området.

Vi skriver inte detta för att upplysa er läsare - detta vet ni redan om. Vi berättar om det här därför att det är den enda relevanta utgångspunkten för alla diskussioner och reportage om händelsen under lördagsnatten. Att nazister beväpnade med kniv beger sig till Möllan på internationella kvinnodagen.

Alla som på något sätt intresserar sig för den organiserade kampen mot svensk nynazism bör förstå i hur hög grad den är en kamp om stadens rum, om symboliska platser och symboliska datum. Kvällsposten - en tidning som slår sig för bröstet och påstår sig ha stått i frontlinjen mot både den gamla svenska nazismen och nynazismen - verkar dock ha missat detta.

Kvällspostens rapportering missar helt betydelsen av att en grupp knivbeväpnade nazister aktivt rör sig till och driver runt på Möllevångstorget under 8 mars. Genom att tysta ner detta kan de samtidigt undgå det uppenbara motiv som går att utläsa ur upprinnelsen till överfallet. Nazisternas kan inte ha begett sig till platsen med något annat syfte än provocera fram en konflikt.

Istället försöker Kvällsposten sälja in misstänkliggörande av de som skadats av nazisternas knivar och slag. I ett löpsedelsscoop slår de på stora trumman om att de har "nya uppgifter" som berättar för oss om hur nazisternas mordförsök på fyra personer "egentligen" har gått till. De nya uppgifterna är inte annat än tagna från nazisternas egna hemsida! Sen när blev god journalistik att mer eller mindre ordagrant citera en nazistisk skildring som uppenbarligen - för alla som är det minsta insatta i nazisternas tillvägagångssätt - är en klassisk propaganda för smutskasta antirasister och feminister? 

Kvällsposten vrider en lösryckt detalj, om hur en grupp människor som deltagit i 8-marsdemonstrationen ska ha sprungit mot nazisterna och skrikit slagord. Ur detta sluter de sig till att nazisterna skulle ha blivit attackerade. Fyra knivhuggna görs genom Kvällspostens rapportering till ett lovligt byte för nazisterna därför att en grupp människor skulle ha rört sig mot dem och höjt sina röster. Skämtar ni med oss Kvällsposten? Tror ni att gruppen på sex nazister är ninjor som kan stoppa upp en stor folksamling, lyckas knivhugga fyra personer och upprepade gånger slå en, utan att knappt få en skråma? 

Hur går det egentligen till när en tidning slarvar bort utgångspunkten på det här sättet? Vill Kvällsposten mest sälja fler lösnummer eller har man bara tappat bort sig själva i ett debattklimat där olika påstådda extremismer kan regisseras som att antirasism vore en uselt producerad dokusåpa? Där en tårta i ansiktet på en rasistpolitiker betraktas som ett enormt problem, men där fyra personer som blir knivhuggna av nazister kan få liberala skribenter att utan någon källkritik måla ut de drabbade som onda vänsterextremister?

Året är 2014 då Kvällsposten okritiskt citerar nynazister. Att ta ställning för 4 knivhuggna antifascister verkar betydligt svårare. Med tanke på det antinazistiska arv ni så gärna stoltserar med borde ni skämmas och be alla Sveriges antifascister om ursäkt! Därför protesterade vi utanför Kvällspostens redaktion i Malmö med en banderoll "Kvällsposten <3 Sveriges nynazister".

Allt åt alla Lund

Har rapporteringen efter nazistattacken varit onyanserad?