Allt åt alla Lund
Allt åt alla Lund

Förbundet Allt åt alla: "Kvällsposten <3 Sveriges nynazister"

"En tårta i ansiktet på en rasistpolitiker betraktas som ett enormt problem, men när fyra personer blir knivhuggna av nazister lyckas Kvällsposten att utan någon källkritik måla ut de drabbade som onda vänsterextremister" skriver Förbundet Allt åt alla Lund.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Allt åt alla enligt Wikipedia

Förbundet Allt åt alla är en revolutionär autonom vänsterorganisation vars mål är ett samhälle organiserat efter principen: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Förbundet bildades i Malmö under våren 2009 men har nu lokalavdelningar i Göteborg, Lund, Malmö, Nyköping, Stockholm, Umeå och Uppsala.

Förbundet gjorde sig först känt genom sina så kallade Överklassafaris, var av den mest uppmärksammade gick till området Solsidan i Nacka kommun.

För snart en vecka sedan blev fyra antifascister knivhuggna på Möllevången i Malmö. Förövarna var en handfull nynazister med kopplingar till Svenskarnas parti som tidigare under kvällen suttit på en bar i Malmös centralare delar. Dagens datum var 8 mars - internationella kvinnodagen - och den feministiska Ta natten tillbaka-demonstrationen rör sig genom staden när den knivbeväpnade nazistgruppen börjar röra sig mot området.

Vi skriver inte detta för att upplysa er läsare - detta vet ni redan om. Vi berättar om det här därför att det är den enda relevanta utgångspunkten för alla diskussioner och reportage om händelsen under lördagsnatten. Att nazister beväpnade med kniv beger sig till Möllan på internationella kvinnodagen.

Alla som på något sätt intresserar sig för den organiserade kampen mot svensk nynazism bör förstå i hur hög grad den är en kamp om stadens rum, om symboliska platser och symboliska datum. Kvällsposten - en tidning som slår sig för bröstet och påstår sig ha stått i frontlinjen mot både den gamla svenska nazismen och nynazismen - verkar dock ha missat detta.

Kvällspostens rapportering missar helt betydelsen av att en grupp knivbeväpnade nazister aktivt rör sig till och driver runt på Möllevångstorget under 8 mars. Genom att tysta ner detta kan de samtidigt undgå det uppenbara motiv som går att utläsa ur upprinnelsen till överfallet. Nazisternas kan inte ha begett sig till platsen med något annat syfte än provocera fram en konflikt.

Istället försöker Kvällsposten sälja in misstänkliggörande av de som skadats av nazisternas knivar och slag. I ett löpsedelsscoop slår de på stora trumman om att de har "nya uppgifter" som berättar för oss om hur nazisternas mordförsök på fyra personer "egentligen" har gått till. De nya uppgifterna är inte annat än tagna från nazisternas egna hemsida! Sen när blev god journalistik att mer eller mindre ordagrant citera en nazistisk skildring som uppenbarligen - för alla som är det minsta insatta i nazisternas tillvägagångssätt - är en klassisk propaganda för smutskasta antirasister och feminister? 

Kvällsposten vrider en lösryckt detalj, om hur en grupp människor som deltagit i 8-marsdemonstrationen ska ha sprungit mot nazisterna och skrikit slagord. Ur detta sluter de sig till att nazisterna skulle ha blivit attackerade. Fyra knivhuggna görs genom Kvällspostens rapportering till ett lovligt byte för nazisterna därför att en grupp människor skulle ha rört sig mot dem och höjt sina röster. Skämtar ni med oss Kvällsposten? Tror ni att gruppen på sex nazister är ninjor som kan stoppa upp en stor folksamling, lyckas knivhugga fyra personer och upprepade gånger slå en, utan att knappt få en skråma? 

Hur går det egentligen till när en tidning slarvar bort utgångspunkten på det här sättet? Vill Kvällsposten mest sälja fler lösnummer eller har man bara tappat bort sig själva i ett debattklimat där olika påstådda extremismer kan regisseras som att antirasism vore en uselt producerad dokusåpa? Där en tårta i ansiktet på en rasistpolitiker betraktas som ett enormt problem, men där fyra personer som blir knivhuggna av nazister kan få liberala skribenter att utan någon källkritik måla ut de drabbade som onda vänsterextremister?

Året är 2014 då Kvällsposten okritiskt citerar nynazister. Att ta ställning för 4 knivhuggna antifascister verkar betydligt svårare. Med tanke på det antinazistiska arv ni så gärna stoltserar med borde ni skämmas och be alla Sveriges antifascister om ursäkt! Därför protesterade vi utanför Kvällspostens redaktion i Malmö med en banderoll "Kvällsposten <3 Sveriges nynazister".

Allt åt alla Lund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har rapporteringen efter nazistattacken varit onyanserad?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.