Tina Löfström, psykologisk coach
Tina Löfström, psykologisk coach

"I dag är det Inter- nationella lyckodagen; ta lyckan på allvar!"

"Att må bra ska inte ses som något som är skamligt, fult eller få förunnat - välmåendeforskningen visar att det finns såväl ekonomiska, sociala som individuella vinster med att vara lycklig", skriver Tina Löfström, psykologisk coach.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författaren

Tina Löfström är utbildad psykologisk coach vid högskolan i Skövde, och specialiserad på lycka. Hon arbetar som lyckocoach för företaget Alerigo.

Följ henne på Twitter: @TinaLofstrom 

För ett år sedan firades den första InternationellaLyckodagen. För två år sedan bestämde FN att den 20 mars för alltid ska gå i välmåendetstecken. Döm då min förvåning, när jag sätter mig med morgonkaffet i handen,framför datorn och googlar på ”internationella lyckodagen”. Resultatet? Bara ENav de stora dagstidningarna har skrivit om det.

Detta får mig att undra om vi i landet lagom också har sommål att må lagom? Inte för bra och inte för dåligt. Jag får ständig höra ”hurorkar du vara så glad?”. Det är nästan tabubelagt att prata om att man mår bra.Varför är det så?

I Sverige ökar den psykiska ohälsan i alla åldersgrupper,antidepressiva mediciner skrivs ut på löpande band. Depression har blivit dennya folksjukdomen, något som ALLA förlorar på. Alla känner någon eller harsjälv varit där. Men frågan är – vad görs det för insatser? Gång på gång läserjag om hur regeringen arbetar hårt för att minska ohälsoantalen, men ingenstanspratas det om att hitta orsakerna. Det är som att ösa vatten ur båten, men attmissa att leta efter och laga hålet som orsakar vatteninsläppet. Men det finnsett ännu bättre alternativ: Se till att båten är i gott skick från början.

Att må bra ska inte ses något som är skamligt, fult eller fåförunnat. Det är något att sträva efter! Välmåendeforskningen visar att detfinns såväl ekonomiska, sociala som individuella vinster med att vara lycklig.När vi mår bra, gör vi bra.

Att den psykiska ohälsan stiger, när det finns kunskap omhur vi både kan motverka, men också främja den psykiska hälsan är helt galet!Jag är trött på att synen på mående är svart eller vitt: Antingen så mår duskit eller så bubblar du av eufori. Alla mellanlägen då? När kroppen är fylldav välbehag och nöjdhet, varför pratas det inte om det?

Barnen i skolan får inte lära sig att ta ansvar för sitteget välmående. Vill vi ha ytterligare en generation som lägger sitt mående ihänderna på livets strömmar, trots att det finns ett roder i båten som desjälva kan ta tag i?

Det är dags att byta fokus. Dags att främja psykisk hälsa!Och när passar det bättre att börja, än på den internationella lyckodagen?

Tina Löfström, psykologisk coach

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du lycklig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.