"I dag är det Inter- nationella lyckodagen; ta lyckan på allvar!"

- 20/03/2014, 11:16 -
Tina Löfström, psykologisk coach

Tina Löfström, psykologisk coach

"Att må bra ska inte ses som något som är skamligt, fult eller få förunnat - välmåendeforskningen visar att det finns såväl ekonomiska, sociala som individuella vinster med att vara lycklig", skriver Tina Löfström, psykologisk coach.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett år sedan firades den första InternationellaLyckodagen. För två år sedan bestämde FN att den 20 mars för alltid ska gå i välmåendetstecken. Döm då min förvåning, när jag sätter mig med morgonkaffet i handen,framför datorn och googlar på ”internationella lyckodagen”. Resultatet? Bara ENav de stora dagstidningarna har skrivit om det.

Detta får mig att undra om vi i landet lagom också har sommål att må lagom? Inte för bra och inte för dåligt. Jag får ständig höra ”hurorkar du vara så glad?”. Det är nästan tabubelagt att prata om att man mår bra.Varför är det så?

I Sverige ökar den psykiska ohälsan i alla åldersgrupper,antidepressiva mediciner skrivs ut på löpande band. Depression har blivit dennya folksjukdomen, något som ALLA förlorar på. Alla känner någon eller harsjälv varit där. Men frågan är – vad görs det för insatser? Gång på gång läserjag om hur regeringen arbetar hårt för att minska ohälsoantalen, men ingenstanspratas det om att hitta orsakerna. Det är som att ösa vatten ur båten, men attmissa att leta efter och laga hålet som orsakar vatteninsläppet. Men det finnsett ännu bättre alternativ: Se till att båten är i gott skick från början.

Att må bra ska inte ses något som är skamligt, fult eller fåförunnat. Det är något att sträva efter! Välmåendeforskningen visar att detfinns såväl ekonomiska, sociala som individuella vinster med att vara lycklig.När vi mår bra, gör vi bra.

Att den psykiska ohälsan stiger, när det finns kunskap omhur vi både kan motverka, men också främja den psykiska hälsan är helt galet!Jag är trött på att synen på mående är svart eller vitt: Antingen så mår duskit eller så bubblar du av eufori. Alla mellanlägen då? När kroppen är fylldav välbehag och nöjdhet, varför pratas det inte om det?

Barnen i skolan får inte lära sig att ta ansvar för sitteget välmående. Vill vi ha ytterligare en generation som lägger sitt mående ihänderna på livets strömmar, trots att det finns ett roder i båten som desjälva kan ta tag i?

Det är dags att byta fokus. Dags att främja psykisk hälsa!Och när passar det bättre att börja, än på den internationella lyckodagen?

Tina Löfström, psykologisk coach