Karin Pihl, utbildningspolitisk talesperson för LUF
Karin Pihl, utbildningspolitisk talesperson för LUF

LUF: "Tidiga betyg gynnar rättvisan"

"En skola utan betyg och kontinuerliga kunskapsprov cementerar klassamhället - detta är politik vi liberaler aldrig kan acceptera" skriver Karin Pihl, utbildningspolitisk talesperson för LUF.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svenska elever ska få betyg från årskurs fyra. Detta glädjande budskap, som allianspartiernas företrädare meddelade på DN Debatt (24/3), är ett mycket viktigt steg för att förbättra resultaten i skolan. Men från vänsterhåll är man kritisk. Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson skriver på Nyheter24:s debattsida att idén om tidigare betyg ”vittnar om en omodern syn på unga”. Sara Yazdanfar från SSU skyller problemen  på friskolor. Anna Westberg från Alliansfritt Sverige kallar förslaget för ”populism” . Det är en märklig inställning.

Snarare är det de rödgröna som står för ett omodernt synsätt. Kritiken andas 1968, då vänstervågen svepte bort allt vad bildning, ordning och reda och kunskapsfokus heter. Men denna tid är lyckligtvis förbi. Sverige har under de senaste sju åren haft en borgerlig regering som har gjort upp med den gamla flumskolan. Alliansen vill nu fortsätta förbättringarna genom att införa betyg från årskurs fyra.

Rasmusson skriver att stressen bland unga har ökat. Det är allvarligt, och det där därför en lagändring skedde 2011 vilken tvingar vare skola att erbjuda kuratorer och psykologer. Men ohälsan är knappast betygens fel – svenska elever har ju fram till 2012 inte fått några sådana förrän i åttonde klass! Att använda ungas hälsotillstånd som ett argument mot betyg är att göra det enkelt för sig.

När man under det röda 70-talet avskaffade de tidiga betygen banade man väg för ett samhälle som missgynnar social rörlighet. En skola utan betyg och kontinuerliga kunskapsprov cementerar klassamhället. Detta är politik vi liberaler aldrig kan acceptera. Skolan ska möjliggöra klassresor. Enligt IFAU:s rapport från 2010, vilken är den största undersökningen som gjorts om långsiktiga effekter av betygens avskaffande, slog 70-talets illvilja mot betyg hårdast mot elever med lågutbildade föräldrar.

För oss som värnar om rättvisa och jämlikhet ter sig betygsmotståndet främmande. Likaså gör kritiken mot att vilja ha ordning och reda. Vilken klassrumsmiljö kan man möjligtvis föredra framför detta? Oordning och oreda? Att barn och unga som inte får studiero får svårare att lära sig säger sig självt. Denna slutsats drog OECD med bakgrund av den senaste Pisamätningen, som på alla sätt är dödsstöten för vänsterideal i skolan. 2009 års undersökning mätte niondeklassare som gått med de gamla läroplaner som Socialdemokraterna införde. Det är ingen politik för framtiden.

Vad vill de rödgröna partierna göra för att stärka svensk skola? Det är oklart. Socialdemokraterna mumlar om ”mer resurser”, trots att alliansen satsat 7 miljarder mer på skolan än när Ibrahim Baylan (S) satt på utbildningsministerposten. Vänsterpartiet driver en reaktionär linje, som bland annat går ut på att förbjuda elever att fritt välja skola. Miljöpartiet står för gammeldags flumideal.

Alliansen vill däremot, med Folkpartiet i spetsen, fortsätta driva en kunskapsbejakande skolpolitik som gör det möjligt för alla elever att nå sina drömmar.

Karin Pihl
Utbildningspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet (LUF), Folkpartiets ungdomsförbund

/
Luf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det bra med betyg från tidig ålder?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.