Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"SSU har ingen respekt för vad arbete innebär"

- 26/03/2014, 13:39 -

"Men vad SSU praktiskt taget säger i och med deras nya kampanj är att de hellre ser ungdomar arbetslösa än anställda för vad de kallar “dåliga villkor”, skriver den liberala debattören Andreas Eriksson.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Hamburgarna är goda – Men inte arbetsvillkoren.”

Det är slagorden i SSU:s nya kampanj, där de attackerar hamburgerkedjorna som ger jobb åt tusentals ungdomar runt om i Sverige. McDonalds, Burger King och Max är kedjorna som attackeras. De har enligt Expressen mellan 25 000 till 30 000 anställda. 80% av dessa är under 26 år. I ett försök att gå tillbaka till ett Palmes Sverige verkar SSU ha tappat all respekt för vad arbete innebär. 


För det första är det knappast bra valstrategiskt. Som ungdomsförbund borde man rimligtvis arbeta för mer jobb åt unga, inte mindre. Men vad SSU praktiskt taget säger i och med deras nya kampanj är att de hellre ser ungdomar arbetslösa än anställda för vad de kallar “dåliga villkor”. Det är också värt att belysa att de alla redan har goda villkor, i alla fall om vi ska tro LO. Vad de inte inser är att den stora klyftan går vid de som inte har jobb och de som har det.

Vill vi bryta utanförskapet för de grupper som som hamnat i stagnerad segregation och arbetslöshet måste vi ha ännu lägre löner, och sämre villkor. Det är alla dagar i veckan bättre att jobba på dåliga tider, under stressiga förhållanden och för en dålig lön än att inte jobba alls. Eller är det så illa att SSU vill tillbaka till ett Sverige där människor försoffas och går på bidrag?


Som ung göteborgare i en medelklassfamilj hade jag alla odds på min sida. Jag var privilegierad, men många av mina vänner fick skrapa ihop till klassresan, de nya kläderna eller det nya tv-spelet. När de sedan fick anställning på någon av de hamburgerkedjor som SSU, utan respekt för fattigdom, attackerar så verkar det som om de har glömt vad det faktiskt innebär att arbeta. Tröskeln för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden är oerhört hög. Därför borde vi prisa dessa hamburgerkedjor istället för att hänga ut dem och få dem att framstå som onda kapitalister. Men hatet mot de rika har alltid präglat vänsterkantens iskalla retorik. Aktning för den klass socialister ska försvara, nämligen arbetarklassen, lyser med sin frånvaro. 

Till sist vädjar jag till SSU att se vad de har gjort för fel. För varje dag vi närmar oss valrörelsen blir det mer och mer uppenbart var skiljelinjen går i svensk politik. Skiljelinjen mellan borgerligheten och socialdemokratin har alltid varit mellan jobb kontra icke jobb, ingenting annat.


Andreas Eriksson. Liberal debattör.