"SSU har ingen respekt för vad arbete innebär"

"Men vad SSU praktiskt taget säger i och med deras nya kampanj är att de hellre ser ungdomar arbetslösa än anställda för vad de kallar “dåliga villkor”, skriver den liberala debattören Andreas Eriksson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Hamburgarna är goda – Men inte arbetsvillkoren.”

Det är slagorden i SSU:s nya kampanj, där de attackerar hamburgerkedjorna som ger jobb åt tusentals ungdomar runt om i Sverige. McDonalds, Burger King och Max är kedjorna som attackeras. De har enligt Expressen mellan 25 000 till 30 000 anställda. 80% av dessa är under 26 år. I ett försök att gå tillbaka till ett Palmes Sverige verkar SSU ha tappat all respekt för vad arbete innebär. 


För det första är det knappast bra valstrategiskt. Som ungdomsförbund borde man rimligtvis arbeta för mer jobb åt unga, inte mindre. Men vad SSU praktiskt taget säger i och med deras nya kampanj är att de hellre ser ungdomar arbetslösa än anställda för vad de kallar “dåliga villkor”. Det är också värt att belysa att de alla redan har goda villkor, i alla fall om vi ska tro LO. Vad de inte inser är att den stora klyftan går vid de som inte har jobb och de som har det.

Vill vi bryta utanförskapet för de grupper som som hamnat i stagnerad segregation och arbetslöshet måste vi ha ännu lägre löner, och sämre villkor. Det är alla dagar i veckan bättre att jobba på dåliga tider, under stressiga förhållanden och för en dålig lön än att inte jobba alls. Eller är det så illa att SSU vill tillbaka till ett Sverige där människor försoffas och går på bidrag?


Som ung göteborgare i en medelklassfamilj hade jag alla odds på min sida. Jag var privilegierad, men många av mina vänner fick skrapa ihop till klassresan, de nya kläderna eller det nya tv-spelet. När de sedan fick anställning på någon av de hamburgerkedjor som SSU, utan respekt för fattigdom, attackerar så verkar det som om de har glömt vad det faktiskt innebär att arbeta. Tröskeln för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden är oerhört hög. Därför borde vi prisa dessa hamburgerkedjor istället för att hänga ut dem och få dem att framstå som onda kapitalister. Men hatet mot de rika har alltid präglat vänsterkantens iskalla retorik. Aktning för den klass socialister ska försvara, nämligen arbetarklassen, lyser med sin frånvaro. 

Till sist vädjar jag till SSU att se vad de har gjort för fel. För varje dag vi närmar oss valrörelsen blir det mer och mer uppenbart var skiljelinjen går i svensk politik. Skiljelinjen mellan borgerligheten och socialdemokratin har alltid varit mellan jobb kontra icke jobb, ingenting annat.


Andreas Eriksson. Liberal debattör.

/
/
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.