- Foto: Svenska Dagbladet

Öppet brev: "Du är välkommen att gå med mig under en arbetsdag, Filippa Reinfeldt"

DEBATT "Härmed inbjuder jag dig att gå med mig under en arbetsdag - jag har förstått att jag måste vända mig direkt till dig eftersom alla mina högre chefer hänvisar högre upp, vilket i slutändan landar hos dig", skriver Hanna Nathanson i ett öppet brev till Filippa Reinfeldt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Filippa!

Härmed inbjuder jag dig att gå med mig under en arbetsdag.Jag har förstått att jag måste vända mig direkt till dig eftersom alla minahögre chefer hänvisar högre upp, vilket i slutändan landar hos dig. Visjuksköterskor skriker, gråter och ber på våra bara knän och du replikeraråterkommande i intervjuer med statistik och siffror. Men jag hoppas, och villinnerligt tro, att fallet inte är så enkelt. Att du, som folkvald politiker,faktiskt har ett intresse av att ta reda på hur verkligheten ser ut. Jag skriverinte till dig enbart i form av sjuksköterska, utan även som svensk medborgare.I år är det valår och jag vill känna mig trygg med att de som i framtiden får förtroendetatt styra vårt land fattar beslut om hur resurserna ska fördelas på säkra,verklighetsförankrade grunder.  Därförvill jag nu ge dig chansen att få lite kött på benen om ni skulle få sitta kvarvid makten.

Nåväl. För att du ska få ut så mycket av dagen som möjligttänkte jag ge dig en snabbrapport av patienterna jag ansvarar för den härhelgen. Rapporten ser ungefär ut som den vi ger varandra vid skifte avpersonal. Den är lite förenklad så att du ska kunna förstå den eftersom du inteär sjukvårdsutbildad.

Pat 1: Multisjuk 85-årig kvinna som akutopererats för en brustentarm. Har nu stomi, urinkateter samt ett bukdrän. Har drabbats av diversekomplikationer efter operationen. Behöver hjälp med samtlig omvårdnad . Nu återförsämrad med illamående och uppdriven buk. Väntar röntgen av magen.

Pat 2: Kvinna som inkommit med domningar i underkroppen. Röntgenvisade då multipla tumörer i ryggraden och patienten akutopererades avortopeden. Patienten blev därvid förlamad från bröstet och nedåt. Efter ett pardygn drabbades patienten av buksmärtor beroende på tarmvred. Patientenakutopererades ånyo och man la nu upp en stomi. Patienten har stomi,urinkateter, sond ner i magen och behov av syrgas. Patienten behöver hjälp medall omvårdnad. Patienten är nu allt sämre, mår psykiskt mycket dåligt och manhar lagt ner all behandling. Patienten inväntar alltså döden.

Pat 3: Kvinna som inkommit på remiss från vårdcentralen medfrågeställning ascites för två dagar sedan. Vid undersökningar upptäcks en stortumör i kolon samt misstänkta metastaser i levern samt spridning tillbukhinnan. Patienten har tappats på 1,5 L vätska från buken och väntar nuoperation. Under kvällen åker bukdränet ut och ca 1 L vätska tömmer sig pågolvet. Strax därpå börjar patienten kräkas blod.

Pat 4: Medelålders 2-barnsmor som opererats för drygt två månadersedan. Patienten har drabbats av diverse komplikationer efter operationer såsom varböld i magen, tarmvred, samt infektion. Patienten opererades igen för caen vecka sedan med uppläggning av stomi. Patienten har nu besvär att få buktmed smärtor och har en mängd intravenösa infusioner.

Pat 5: Multisjuk äldre kvinna som blivit inlagd med förstoppningi tjocktarmen. Har tidigare fått båda underbenen amputerade. Patienten är ibehov av hjälp med all form av omvårdnad och skall nu få lavemang för att fåbukt med förstoppningen

Pat 6: Genomgick en planerad operation med uppläggning avstomi för ett par veckor sedan. Patienten blev sedan tvungen att akutopererasdå tarmen inte hade tillräcklig blodcirkulation och fick en ny stomi. Patientendrabbades av blodförgiftning efter detta och har vårdats ett par dagar påintensivvården. Nu har han en ryggmärgsbedövning som gör att han har svårt attstödja på ena benet, sond ner i magen, urinkateter samt ett flertal intravenösainfusioner. Han är i behov av mobilisering flera gånger dagligen med hjälp aven person för att undvika blodproppar.

Pat 7: Äldre man som inkommit akut med andningssvårigheter.Patienten har i botten spridd koloncancer, astma och diverse hjärtsjukdomar.Patienten besväras av konstant illamående och matleda. Behöver hjälp medinhalationer, all omvårdnad samt nutritionsstöd. 

Jag tänker inte ens göra ett försök att, i skrift, beskrivahur tidskrävande arbetet med dessa patienter är. Jag tänkte att det är bäst attdu får delta själv. Sedan skulle jag vilja sätta mig ner med dig och diskuteravilket som kändes värst för dig. Att bryta mot Hälso- och sjukvårdslagen, då duinte kan tillgodose en trygg och säker vård som utformats i samråd medpatienterna önskemål, eller att bryta mot de etiska koderna och låta en kvinna döensam i ett rum utan varken munvård eller ordentligt med smärtlindring.

Jag vill också diskutera innebörden av nöjda patienter meddig, vilket statistiken du alltid hänvisar till säger att de är. För på denpunkten är vi överens. Majoriteten av mina patienter är nöjda.  Men framförallt är de tacksamma. Tacksammaför att vi räddat livet på dem, lindrat deras outhärdliga smärtor och hörsammatderas rädslor. Den äldre generationen är skolad att inte vara till besvär ochär tacksamma för minsta lilla, anhöriga är tacksamma eftersom de ser hur visliter. Det är lätt att se av patienternas lovord i de ris- och rosblanketterde fyller i innan hemgång. Men vad betyder detta?

Och till sist vill jag höra om du tycker att statistiken,undersökningarna och siffrorna du läst varit en god grund för de beslut dufattat gällande sjukvården i Stockholms landsting? Jag vill också veta om det defacto kommer avsättas mer pengar i framtiden för att möjliggöra höjda löner, rekryteringav fler sjuksköterskor och bättre arbetsvillkor inom sjukvården.  

Vänligen Hanna Nathanson, legitimerad sjuksköterska, Södersjukhuset

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.