Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

DEBATT: Hon höjer sin lön till mansnivå

- 27/03/2014, 14:14 -
Bloggaren HEJ BLEKK
1 av 2

Bloggaren HEJ BLEKK

Bloggaren HEJ BLEKK får leva flott under en månad.
2 av 2

Bloggaren HEJ BLEKK får leva flott under en månad.

DEBATT "Bloggaren HEJ BLEKK ska leva på 14 procent högre lön den närmaste månaden. Bloggföljarna får följa hennes månad med manslön på Twitter."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför höjer du din lön?
–  Jag gör det här för att sätta fokus på ojämställdheten mellan kvinnor och män. Den genomsnittliga löneskillnaden mellan mäns och kvinnors löner är 14 procent och jag vill få en större diskussion om problemet.

Hur jobbar HEJ BLEKK med jämställdhetsfrågor?
–  Jag startade en genusblogg 2013 och jag kände verkligen att NU, nu är det hög tid att lajva man. Det här greppet för att kanske kunna engagera fler. Jag har också funderat på att helt gå in i mansrollen. Ett exempel är att jag planerar att ge tips till okända kvinnor, allt i manlig anda. Det kommer nog bli en och annan gitarrsession med Deep Purple på efterfesten också.

Okej… Hur mycket tjänar du?
–  Jag har en månadslön runt 27 500 kronor i månaden och kommer alltså att ge mig själv 4500 kronor extra när jag får lön, så att jag kommer upp i manslönen 32 000 kronor. De här extra pengarna är inte mina, jag lånar dem av en man.

Vad förväntar du dig av månaden?
–  Jag tror inte att min löneökning kommer att märkas av förrän efter månaden är slut och jag måste betala allt till den man jag lånade pengarna av. Men jag ska twittra varje dag och resonera kring de här frågorna och går in i månaden med öppna sinnen. Jag vill inte provocera men tror att att man kan behöva vara något drastisk ibland för att nå fram. Hur kan det vara provocerande att lajva man, det är ju helt underbara!

Vad gör du med pengarna du får använda?
–  Jag tänkte köpa en cykel, då min knappt håller ihop längre. Men eftersom jag måste betala tillbaka pengarna i slutet av månaden, kommer jag att bli skuldsatt. Det känns tråkigt att inte få använda pengarna. Det är liksom som att den här månaden är helt meningslös, när jag tänker efter. Det blir ingen skillnad för min privata ekonomi och det förändrar inte heller någon struktur.

-----

För er som undrar vad tusan detta handlar om, läs denna artikel.

Den här artikeln är från början ett blogginlägg skrivet av HEJ BLEKK. Originalet kan läsas här.

Skulle du klara av att leva på 4 500 kr mer i en månad?