Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Får vi inte uttrycka oss i tal och skrift på vår skola längre?"

- 28/03/2014, 16:01 -
Elever fick antirasistiska plakat och banderoller beslagtagna av rektor.

Elever fick antirasistiska plakat och banderoller beslagtagna av rektor.

Camilla Jonasson

Elev på Carlforsska gymnasiet i Västerås om skolans agerande mot elevprotesterna vid SDU:s besök.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att utrycka sig i ord är en frihet vi alla har rätt till. 

Men i dag burades denna frihet in, att uttrycka sig i tal och skrift blev något som ansågs vara mer fel än rätt. Det var i alla fall det intrycket en av rektorerna på vår skola gav oss i dag. 

Allt började med att SDU kom för att ha ett bokbord på skolan. Detta blåste upp till en stor känslostorm hos många elever då de känner sig kränkta av Sverigedemokraternas politik. (Detta är en fråga jag ej tänker ta någon ställning i). I och med detta besök hade ett flertal elever skrivit plakat med texten; ANTIRASISM. Dessa texter gick inte till personangrepp och innehöll inget hotfullt alls. 

Det blev en mindre demonstration och personerna från ungdomsförbundet lämnade till slut skolan. 

Kvar stod det elever med blandade känslor på skolgården med plakat och banderoller i händerna. Plakat och banderoller skrivna från hjärtat, med budskap om att rasism är något som inte är okej. Budskap skrivna i skräck för all rasism i dagens samhälle. Små ord på papper med det starka budskapet om att; ALLA ÄR VI LIKA MYCKET VÄRDA.

Men det var inte acceptabelt, dessa plakat och banderoller ville en av rektorerna beslagta. "Dessa ska inte in i skolans lokaler nu". Jag som elev har alltid varit stolt över att gå på denna skola, då vi har Here4U som bland annat är emot och försöker bekämpa rasism. Därför förstod jag inte varför det helt plötsligt ansågs vara fel att utrycka sig antirasistiskt på papper.

Men nu togs detta ifrån oss. Ord som ANTIRASISM fick inte finnas i skolans lokaler utan skulle isåfall beslagtas. Hot om avstängning förekom också mot en elev. Är det så en elev som organiserat sig demokratiskt och yttrar sig skall behandlas? 

Jag har full förståelse för att denna rektor inte vill att det ska bli upplopp i skolans lokaler. Men jag kommer aldrig ha förståelse för att yttrandefriheten hos eleverna skall kränkas och jag skriver detta för att jag tror på just yttrandefriheten. Jag skriver detta för jag hoppas att elevernas rätt att utrycka sig skall tas på större allvar. 

Jag skriver detta för att visa att ingen besitter rätten att ta våra ord ifrån oss. 

Elev på Carlforsska gymnasiet

LÄS MER: Rektorn hotade skicka hem elever vid SD-protest i Västerås