Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Henrik von Sydow (M): "Vad är de rödgrönas besked om frihandel?"

- 31/03/2014, 06:18 -
Henrik von Sydow (M)

Henrik von Sydow (M)

"Med förstärkt frihandel över Atlanten är situationen för svenska företag och exportindustri en annan - avtalet skulle för Sveriges del kunna innebära att exporten till USA kan öka ytterligare, till gagn för jobb och tillväxt i Sverige", skriver Henrik von Sydow från Moderaterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag besöker jag företag i det ekonomiskt växande Bostonområdet med stor potential att öka import av varor från svenska företag. Frihandelsavtalet (TTIP) mellan Europa och USA kan spela stor roll för svenska företags möjlighet till export och därmed för jobb i Sverige. Socialdemokraterna måste nu ge ett klart besked till svensk exportindustri om huruvida en S-V-Mp-regering kommer fortsätta stödja frihandelsinitiativet mellan Europa och USA.

Vår tradition av både migration och handel med USA är lång. Det är glädjande att banden över Atlanten ser ut att kunna stärkas ytterligare med frihandelsinitiativet. Det är inom räckhåll att helt avskaffa tulltariffer på industriprodukter i handel mellan USA och EU. Så kallade nolltullar skulle underlätta exporten av, till exempel, svenska ritningar, kullager, IT, medicinteknik och industriprodukter till USA.

Sveriges handelsöverskottet med USA visar på ett gott betyg för vårt näringsliv. Efterfrågan på våra produkter är stor och det är bra. Sverige är en liten, exportberoende och öppen ekonomi och det finns ett brett stöd för frihandelsinitiativet i Sverige där också de tre stora fackförbunden SACO, TCO och LO är positiva. Samtidigt finns frågetecken vilken handelspolitik en rödgrön regering som stöds av Vänsterpartiet kommer genomföra. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har uttryckt sig i skarpa ordalag kring frihandel i allmänhet och TTIP i synnerhet. De driver en frihandelsfientlig linje också i Europaparlamentet. V är dessutom så långtgående att de i första hand inte ens inriktar sig på TTIP, utan kräver också ett utträde ur EU. Med V och MP i eller som stöd för en eventuellt S-regering äventyras det svenska stödet för ett frihandelsavtal mellan USA och Europa och därmed hotas många jobb inom svensk exportindustri.

Med förstärkt frihandel över Atlanten är situationen för svenska företag och exportindustri en annan. Avtalet skulle för Sveriges del kunna innebära att exporten till USA kan öka ytterligare, till gagn för jobb och tillväxt i Sverige. Moderaterna och alliansregeringen är en garant för att processen för TTIP fortsatt drivs på. Hur skulle Socialdemokraterna agera i regeringsställning tillsammans med frihandelsfientliga partier? Vilka besked kan S ge till den svenska exportindustrin?

Henrik von Sydow (M)
Ordförande för riksdagens skatteutskott

Håller du med skribenten?