Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Befordra mig tack vare min kompetens, inte mitt kön"

- 03/04/2014, 06:31 -
Ellen Wangdell, Centerpartiets ungdomsförbund

Ellen Wangdell, Centerpartiets ungdomsförbund

"Att kvotera in, framförallt kvinnor, i höga positioner och styrelser enbart för att de råkar vara just kvinnor anser jag som grovt diskriminerande", skriver Ellen Wangdell från Centerpartiets ungdomsförbund.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste tiden har fler och fler riksdagspartier öppnat upp för kvotering i svenska styrelser, nu senast vår finansminister Anders Borg och tidigare både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Att kvotera in kvinnor verkar för många, inte minst politiker, som en enkel "quick-fix" för att få Sverige att ligga i framkant när det gäller jämställdhet. I alla fall på pappret. För är verkligen en lagstiftad könsuppdelning rätt väg att gå om man vill ha ett modernt och jämställt samhälle? Är jämställdhet på pappret riktig jämställdhet? Jag tror inte det.

Jag tror inte att riktig jämställdhet är något som kan lagstiftas eller prackas på. Inte heller något som kan förverkligas på en dag, ett år eller ens ett decennium. Riktig jämställdhet är något som måste byggas underifrån, genom reformer i förskola såväl som gymnasium och universitet men framförallt genom att öppna upp ögonen för de ojämställda normer och värderingar som faktiskt finns i samhället och som vi allt för ofta förstärker. Riktig jämställdhet tror inte jag måste behöva innebära 50% kvinnor och 50% män överallt utan riktig jämställdhet är att det inte spelar så stor roll eftersom man ser alla människor som likvärdiga individer och inte dömer efter kön.

Därför vågar jag påstå att den här debatten inte enbart handlar om att vi vill ha en procentuell jämlikhet av kön i bolagsstyrelser utan att debatten också handlar om människovärde och sättet att se på människor. Att kvotera in, framförallt kvinnor, i höga positioner och styrelser enbart för att de råkar vara just kvinnor anser jag som grovt diskriminerande.

Jag vill bli befordrad till högre positioner och invald i styrelser på grund av min kompetens och drivkraft, inte på grund av mitt kön eller för att jag ser ut på ett visst sätt.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tror att jämställdhet är en av vår tids viktigaste frågor. Inte bara jämställdhet i kön utan också i etnicitet, ålder och härkomst. Men jag tror inte att kvotering är rätt väg att gå. Jag tror på riktig jämställdhet, inte bara på pappret.

Ellen Wangdell
Centerpartiets ungdomsförbund

Är kvotering att lura oss själva?