Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Trolljägarna och TV3 förskönar mobbning"

"Ursäkta, men vad fan är det här? Alla som utsätts för mobbning har rätt att få hjälp, och inte minst upprättelse för vad de utsätts för", skriver Malin Engelbrektsson, frilansjournalist.

Malin Engelbrektsson, frilansjournalist

Malin Engelbrektsson, frilansjournalist

 ”I Trolljägarna ger sig Robert Aschberg ut i den vildmark som är internet för att jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer. Och när han har hittat dem får de öga mot öga med Aschberg förklara varför de beter sig som de gör och de får stå till svars IRL, som det kallas i deras värld. Men Trolljägarna slutar inte där. Har nättrollens kränkningar varit riktigt allvarliga får offren hjälp av Juridikinstitutet för att kräva skadestånd för vad de tvingats gå igenom.

I Trolljägarna möter vi kända och okända ansikten som inte bara ger en bild av nätets mörka baksida, utan som även får upprättelse med hjälp av Robban. Tiden är förbi då man utan konsekvenser kan sprida hat på nätet. Jakten har börjat.”

Jag blir förbannad. Troll, är det verkligen så mobbarna ska få framställas i TV? Det är ju rent ut sagt löjligt att människor som njuter av att kränka andra, framställs på det viset, som elaka troll.

Mobbning är allvarligare än så, mobbare är farligare än så. Det kan jag skriva under på. Jag har varit utsatt för mobbning sedan dagis, blivit kränkt på nätet, i skolan, på sms och på fritiden. Jag har blivit sänkt till havets botten, och jag vet inte hur många gånger jag legat i min säng och gråtit floder. Samtidigt som ångest och depression kommit smygande över mig. Dagen efter har jag inte gått till skolan.

Jag har blivit en levande produkt av mobbningens grymma effekter och konsekvenser.

Så när jag såg introt till TV3:s nya programsatsning, ”Trolljägarna,” fick jag mer eller mindre ett litet utbrott av ilska. Visst, det är skitbra att Robert Aschberg konfronterar ”nättroll” och ställer dem till svars IRL. Och jag kan inte annat än att ge dem en eloge för att juridikinstitutet hjälper de utsatta att kräva skadestånd för vad de tvingats gå igenom.

Fast det är just det som är problemet: juridikinstitutet hjälper bara de som blivit riktigt, eller alltför allvarligt, utsatta för kränkningar. Ursäkta, men vad fan är det här? Alla som utsätts för mobbning har rätt att få hjälp, och inte minst upprättelse för vad de utsätts för. Dessutom är alla kränkningar allvarliga, så varför får jag uppfattningen om att TV3 placerar olika fall av mobbning, i fack? Det bör inte ens finnas fack för fall som är ”mindre allvarliga” och ”mer allvarliga.”

Kränkningar sätter djupa spår hos den utsatte. Ärr ristas in psykiskt och fysiskt på de som är mobbade. Och vem har rätten att överhuvudtaget definiera mobbade som mer eller mindre utsatta? Ja, inte är det allmänheten i alla fall. Den ända som äger rätten att bestämma i vilken grad man är mobbad, är den som är utsatt. Det finns ingen annan som kan, eller har tillåtelse, att göra en annan definition.

Ja, det är bra och viktigt att mobbningsfrågan uppmärksammas i riksmedia. Kanske får de medverkande utsatta också någon upprättelse vid konfrontationen av personen som kränkt dem. Kanske kan, och har, de även kunnat gå vidare efteråt - eller så har det blivit värre. Går man någonsin vidare, blir det bättre?

Varför pratas det så mycket om enbart nätmobbning? Varför ska ”Trolljägarna” bara konfrontera ”nättroll”? Förmodligen för att internet är en plats där mycket kränkningar förekommer. Men mobbning sker inte bara på nätet, det sker minst lika mycket i verkligheten: på varenda skolgård i hela Sverige, på fritidsgårdarna, på fritiden - ja, överallt. Därför är jag upprörd över varför programmet bara tar itu med nätmobbare.

På tal om ordet mobbare. Att TV3, eller vem det nu är, döper programmet till ”Trolljägarna” är ju bara förnedrande för de utsatta. Ordet är rena försköningen av dess egentliga innebörd. Ett troll kan vara elakt, grymt och läskigt. Men en mobbare är alltid värre än så.

Malin Engelbrektsson
Frilansjournalist och författare

Håller du med skribenten?