Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Trolljägarna och TV3 förskönar mobbning"

- 03/04/2014, 08:40 -
Malin Engelbrektsson, frilansjournalist

Malin Engelbrektsson, frilansjournalist

"Ursäkta, men vad fan är det här? Alla som utsätts för mobbning har rätt att få hjälp, och inte minst upprättelse för vad de utsätts för", skriver Malin Engelbrektsson, frilansjournalist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

 ”ITrolljägarna ger sig Robert Aschberg ut i den vildmark som är internet föratt jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sinaoffer. Och när han har hittat dem får de öga mot öga med Aschberg förklaravarför de beter sig som de gör och de får stå till svars IRL, som detkallas i deras värld. Men Trolljägarna slutar inte där. Har nättrollenskränkningar varit riktigt allvarliga får offren hjälp avJuridikinstitutet för att kräva skadestånd för vad de tvingats gå igenom.

ITrolljägarna möter vi kända och okända ansikten som inte bara ger enbild av nätets mörka baksida, utan som även får upprättelse med hjälp avRobban. Tiden är förbi då man utan konsekvenser kan sprida hat på nätet.Jakten har börjat.”

Jag blirförbannad. Troll, är det verkligen så mobbarna ska få framställas i TV? Det ärju rent ut sagt löjligt att människor som njuter av att kränka andra,framställs på det viset, som elaka troll.

Mobbningär allvarligare än så, mobbare är farligare än så. Det kan jag skriva under på.Jag har varit utsatt för mobbning sedan dagis, blivit kränkt på nätet, iskolan, på sms och på fritiden. Jag har blivit sänkt till havets botten, ochjag vet inte hur många gånger jag legat i min säng och gråtit floder. Samtidigtsom ångest och depression kommit smygande över mig. Dagen efter har jag integått till skolan.

Jag harblivit en levande produkt av mobbningens grymma effekter och konsekvenser.

Så när jagsåg introt till TV3:s nya programsatsning, ”Trolljägarna,” fick jag mer ellermindre ett litet utbrott av ilska. Visst, det är skitbra att Robert Aschbergkonfronterar ”nättroll” och ställer dem till svars IRL. Och jag kan inte annatän att ge dem en eloge för att juridikinstitutet hjälper de utsatta att kräva skadeståndför vad de tvingats gå igenom.

Fast detär just det som är problemet: juridikinstitutet hjälper bara de som blivitriktigt, eller alltför allvarligt, utsatta för kränkningar. Ursäkta, men vadfan är det här? Alla som utsätts för mobbning har rätt att få hjälp, och inteminst upprättelse för vad de utsätts för. Dessutom är alla kränkningarallvarliga, så varför får jag uppfattningen om att TV3 placerar olika fall avmobbning, i fack? Det bör inte ens finnas fack för fall som är ”mindreallvarliga” och ”mer allvarliga.”

Kränkningarsätter djupa spår hos den utsatte. Ärr ristas in psykiskt och fysiskt på de somär mobbade. Och vem har rätten att överhuvudtaget definiera mobbade som mereller mindre utsatta? Ja, inte är det allmänheten i alla fall. Den ända somäger rätten att bestämma i vilken grad man är mobbad, är den som är utsatt. Detfinns ingen annan som kan, eller har tillåtelse, att göra en annan definition.

Ja, det ärbra och viktigt att mobbningsfrågan uppmärksammas i riksmedia. Kanske får demedverkande utsatta också någon upprättelse vid konfrontationen av personen somkränkt dem. Kanske kan, och har, de även kunnat gå vidare efteråt - eller såhar det blivit värre. Går man någonsin vidare, blir det bättre?

Varförpratas det så mycket om enbart nätmobbning? Varför ska ”Trolljägarna” barakonfrontera ”nättroll”? Förmodligen för att internet är en plats där mycketkränkningar förekommer. Men mobbning sker inte bara på nätet, det sker minstlika mycket i verkligheten: på varenda skolgård i hela Sverige, påfritidsgårdarna, på fritiden - ja, överallt. Därför är jag upprörd över varförprogrammet bara tar itu med nätmobbare.

På tal omordet mobbare. Att TV3, eller vem det nu är, döper programmet till”Trolljägarna” är ju bara förnedrande för de utsatta. Ordet är renaförsköningen av dess egentliga innebörd. Ett troll kan vara elakt, grymt ochläskigt. Men en mobbare är alltid värre än så.

MalinEngelbrektsson
Frilansjournalistoch författare

Håller du med skribenten?