Lördag 20 Aug
Stockholm

90-talist: "Vi kommer ta vara på den värld ni inte tror på"

Elin Nilsson, 90-talist och riksdagskandidat för Moderaterna
Elin Nilsson, 90-talist och riksdagskandidat för Moderaterna. Foto:

"Jag vågar påstå att det är vår generation som kommer rädda den planet generationerna ovan oss närapå förstörde - Anledningen till att vi gör det bättre än dem är att vår uppväxt är präglad av snabb utveckling", skriver Elin Nilsson, 90-talist och riksdagskandidat för Moderaterna.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elin Nilsson är född 1992 i Sundsvall. Hon är föreläsare på temat generationsväxling på arbetsmarknaden. Näringslivet och offentlig sektor kommer att behöva möta 90-talisterna. Det gör de bäst genom att förstå vad som präglat dem och vad som faktiskt driver dem.

Elin kandiderar även till riksdagen för Nya Moderaterna i Västernorrland och du kan läsa mer om henne på ungkandidatelin.se

Man talade om 80-talisterna som den lata generationen, den som inte behövt slita som på farfars tid. Historierna är många om de som har förfäder som slitit hårt på fabriken, gått upp fem timmar innan jobbet startade för att hinna gå till jobbet ut i fall att cykeln skulle gå sönder på vägen. Nu är 80-talisterna redan inne på arbetsmarknaden och det talas snarare om en kreativ generation. Människor som jobbar med media och kommunikation istället för inom industrin. 

Sen kom 90-talisterna. Det värsta nedslaget sedan krisen som kantade deras uppväxt. En generation så lat att istället för att gå upp fem timmar innan jobbet startar går upp fem minuter innan och om inte frukostbilden på Instagram får tillräckligt många likes kommer motivationen att sina och prestationen under dagen blir undermålig.

Vi drivs inte av pengar. Vi vill göra det som är roligt. Bli motiverade och inte beordrade. Visst stämmer det och vi blir ofta häcklade för det. ”Allt här i världen är inte roligt” heter det då. Men ska vi slita sönder våra kroppar för det som maskiner ändå fixar både snabbare och billigare? För sakens skull bara för att vi kan? 

I ett samhälle där en vanlig människa kan bli känd på Youtube eller miljonär genom att ta fram en ny app och där tekniken gör gårdagens sanningar falska inom loppet av timmar fungerar det inte att kommendera och beordra. Det blir heller inte längre relevant med hierarkier i form av pyramider. Nästan alla människor har oändlig tillgång till information och vi kan nå ut till hela världen och byta varor och tjänster utanför systemet.

Jag vågar påstå att det är vår generation som kommer rädda den planet generationerna ovan oss närapå förstörde. Anledningen till att vi gör det bättre än dem är att vår uppväxt är präglad av snabb utveckling. De pratar fortfarande om den industriella revolutionen. Jag hävdar att det inte ens kan kallas revolution om man jämför med den tekniska revolution vi står inför. Forskare tror att år 2020 kommer människor i snitt att använda sig av 26 mobila enheter uppkopplade till ett nätverk dagligen. Min plattång kommer alltså kunna ringa min ugn som kommer kunna ringa min TV som kommer kunna ringa min bil.

Om sex år från och med idag. Där kan vi tala om snabb utveckling. Eftersom vi förstår hur snabbt det går förstår vi också hur snabbt planeten kan förstöras. För dem som inte är uppvuxna med snabb förändring känns det heller inte som att att förstörelsen lurar bakom hörnet för att rämna oss lika snabbt som utvecklingen sker. Vi som är unga idag kommer få fatta de verkligt avgörande besluten i framtiden. 

Vi är den generation som har varit den mest fritänkande i hela historien. Det är därför äldre generationer ibland blir besvärade av oss. Vi ifrågasätter deras sanningar. 

Elin Nilsson, 90-talist och riksdagskandidat för Moderaterna

Är 90-talister latare än tidigare generationer?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.