Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Dags att höja värdet på ideellt engagemang!"

- 08/04/2014, 12:37
Marcus Arvesjö skriver om ideellt arbete

Marcus Arvesjö skriver om ideellt arbete

ERIK MÅRTENSSON / TT

"Genom att införa en volontärlön, där envar får möjlighet att arbeta inom en ideell organisation under två arbetsdagar per år och få en insikt om vad ideella organisationer gör och vilken betydelse som de har i praktiken" skriver Marcus Arvesjö, oberoende vänster

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ideellt engagemang och ideella krafter är något som är en nödvändighet när samhället drar ner på de ekonomiska resurserna inom välfärden. Årligen utförs 400 000 årsheltidsarbeten på ideell basis varje år samt att det samlas in 2, 8 miljarder kronor till ideella föreningar och organisationer med ett 90-konto. Totalt rör det sig om drygt 120 miljarder kronor som ”omsätts” per år i den ideella sektorn, om vi utgår från att månadslönen ligger i genomsnitt på 25 000 kronor. Det är dags att visa att premiera ideella organisationer genom att höja statusen för det ideella engagemanget! 

Missing People, Stadsmissionen och Mattecentrum är tre exempel på att det går att förändra och förbättra med ideella krafter. Tre viktiga verksamheter som fått ökade personella resurser utifrån ideella verksamheten, när polis, bostadsmarknaden och skola har förändrade förutsättningar utifrån ekonomiska förutsättningar av samhället under senaste åren. 

Vi ställer krav på politikerna på att ha bra samhällsskydd, samtidigt som vi ropar efter sänkta skatter. Vi kopplar inte ihop att samhällsskyddet kostar pengar utan tror att det är ”någon annan” som kan stå för kalaset. Vi kanske borde få en koppling att det är vi som måste stå för kalaset och genom att höja statusen för det goda, ideella engagemanget, så kan vi premiera organisationer som får ”ta över” när samhället inte kan erbjuda en fullgod service till medborgarna. 

Genom att införa en volontärlön, där envar får möjlighet att arbeta inom en ideell organisation under två arbetsdagar per år och få en insikt om vad ideella organisationer gör och vilken betydelse som de har i praktiken för individerna, så kan vi öka medvetandet om att samhället behöver omprioritera och börja prioritera verksamheter som polis, bostäder och skola i praktiken och inte bara abstrakt prat inför val. 

Två dagars volontärlön skulle kosta cirka 110 kronor per månad för envar (se faktarutan) och det skulle med enkla medel både belysa ideella organisationers sunda arbete och samtidigt höja statusen för alla eldsjälar som verkar för medmänniskor med ideellt arbete. 

Marcus Arvesjö
oberoende vänster