Andreas Eriksson, Liberal debattör, och Artur Szulc, författare och historiker
Andreas Eriksson, Liberal debattör, och Artur Szulc, författare och historiker - Foto: Stephen Kirk

"Rysk nationalism är det nya hotet mot väst"

"Den ryska idén om makt och ideologi är mycket säregen, och det är just det som är problemet. Det är just det vi måste sätta stopp för", skriver Andreas Eriksson, liberal debattör, och Artur Szulc, historiker.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eurasianism enligt Wikipedia

Eurasianism är en politisk och intellektuell rörelse med rötter i 1920-talet. Vid andra världskrigets slut hade rörelsen blivit känd i Sovjetunionen. Rörelsen främjar storheten hos Ryssland och rörelsen har spridit sig, utöver Ryssland, till Kazakstan och Turkiet. Rörelsen önskar förtälja vad denna storhet ligger i och varför detta endast kan uttryckas genom ett imperium. Geopolitisk samt kulturell unicitet är båda betydande delar av denna storhet.

I veckan träder den nya konstitutionen i kraft på Krimhalvön, som numera är en del av Ryssland. Putin och hans lakejer låter ofta som om de är hämtade ur George Orwells 1984 i deras framställning av det aktuella läget. Allt blir tvärtom. Liberalism är fascism, invasion är demokrati och fri media är vinklad! Det råder inga tvivel om att Ryssland och den vulgära etnocentrismen Kreml företräder är ett av den liberala demokratins yttersta hot.

I kontrast till vad somliga hävdar så är det inte kommunismen, eller viljan att återskapa satellitstaterna, som främst motiverar Vladimir Putin och Kreml att invadera Krimhalvön. Det är en helt annan filosofisk strömning som ligger till grund för en sådan smaklös/lömsk intervention/aktion. Denna åskådning är kanske ännu mer explicit i att uttrycka illvilja och avsky gentemot västvärlden. Eurasianismen, som denna idé kallas, har sin grund i 1920-talet, som ett spirituellt, etnocentriskt alternativ till kommunismen. Efter Sovjetunionens fall i början av 1990-talet kom idéerna att än en gång få liv. Fokus ligger på Rysslands etniska rötter i Eurasien och på rysk storhet. Med rötterna i Rysslands identitetskris, kring huruvida man ska tillhöra väst eller öst, uppstod eurasianismen.

Alexander Dugin anses vara en av neoeurasianismens främsta teoretiker. I boken The Fourth Political Theory uttrycker denne sitt hat mot den liberala demokratin och liberalismen som grund för det västerländska samhället. I Dugins mening är liberalismen oförenlig med etnocentrism, och etnicitet är just ett begrepp som varit centralt i konflikten på Krim. Ryssland skickade inte trupper till Ukraina för att skydda ryska medborgare boende på Krim, utan för att skydda etniska ryssar. Krig uppstår alltid när olika grupper sätts mot varandra. Eurasianismens mål, att samla alla etniska “eurasier” under en och samma flagg, kan nästa år komma att besannas tack vare Putins senaste projekt; Eurasiska Unionen. Detta skräckscenario innefattar en politisk och ekonomisk union, precis som EU, fast på motsatt grund. Eurasiska Unionen är ett uttryck för rysk expansionslystnad. Här kommer Ryssland dominera över marionettregimer, med allt annat än mänskliga rättigheter som ledord.

Få inte för dig att detta är någon välvillig ideologi. Bisarr relativism som försöker förstå ryssarnas näst inpå absurda maktkultur hjälper ingen. Få inte för dig att Euromaidan styrs av fascister. Det är Putins fascination och dyrkan till den ryska nationen som bör tolkas som fascistoid. Den ryska idén om makt och ideologi är mycket säregen, och det är just det som är problemet. Det är just det vi måste sätta stopp för. Världens frihetliga stater måste stå starka mot den fria världens hot i tider av krig.

Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i tankesmedjan Ung Liberal och liberal debattör
Artur Szulc, författare och historiker

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för vad som händer i Ukraina just nu?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.