Sara Strömvall, feminist
Sara Strömvall, feminist - Foto: Privat

Sara Strömvall: "Därför kommer jag rösta på Feministiskt initiativ"

"Det finns bara ett parti som i grunden står för allas lika värde. Det finns bara ett parti som kan lyfta Sverige till det land jag vill vara stolt över", skriver Sara Strömvall.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sara Strömvall på Twitter: @studsilago

Under hashtaggen #DärförRöstarJagPåFI uppmanar hon andra som tänker rösta på FI, att berätta varför.

Att högerblocket gjort sitt har förhoppningsvis inte gått obemärkt förbi. När föräldrar kan köpa företräde inom sjukvården till sina barn och när klyftorna mellan dem med pengar och dem utan ökar så kan vi inte längre blunda. Vi tillät högerstyre i åtta år, det var säkert nyttigt för många att en förändring skedde, men nog är nog. Så som Sverige ser ut i dag, är det inte längre det land jag stolt berättar att jag kommer ifrån. Ett land med gemenskap, ett land där vi hjälper varandra och där vi värnar om allas lika värde. Jag tror att det är dags för Robin Hood att kliva in, och styra upp det här igen. 

Men det är inte bara ekonomin det handlar om, det handlar om att vi måste rannsaka oss själva och få bukt med våra grundvärderingar. Vad vill vi ha för grund egentligen? Hur ser vi på andra människor? Vad är mänskliga rättigheter för oss? Vad innebär egentligen allas lika värde? Och framför allt, hur vill jag att mina barn ska växa upp?

I dag är inte alla lika värda i Sverige, det visar sig varje dag, hela tiden och på olika sätt. Vi lever i en hierarki, vare sig vi vill eller inte, och den vita, heterosexuella, maskulina mannen som inte är transperson, sitter på toppen. Vi andra faller ner i olika grupperingar med olika privilegier, men förtrycks eller diskrimineras på ett eller annat sätt, för att vi avviker från normen. Jag som vit har privilegier som rasifierade inte har, men som kvinna blir jag nedvärderad av män, oavsett männens etnicitet. Listan kan göras lång. 

Jag kommer lägga min röst på det enda parti som satsar på att vi hamnar på rätt köl. Det finns bara ett parti som i grunden står för allas lika värde. Det finns bara ett parti som kan lyfta Sverige till det land jag vill vara stolt över. Ett parti som står bakom mig som kvinna. Ett parti som ser på mig som lika mycket värd som en man. Ett enda parti som vill ge mig mina rättmätiga rättigheter. Ett enda parti som jag vågar låta ta ansvar för mina barns framtid. Ett parti som vill låta mig växa, ta plats och känna mig trygg oavsett vem jag är. Och det bästa av allt? Detta parti vill även göra samma sak för alla dem som inte är som jag. Detta parti står för allas lika värde, oavsett kön, ursprung eller sexualitet. 

Jag kommer rösta på Fi för att de delar mina värderingar. Jag kommer rösta Fi för att jag är trött på diskriminering av minoriteter. Jag kommer rösta Fi för att jag vill ha bort de vidriga könsrollerna som placerar oss i fack. De könsroller som säger att det som är typiskt kvinnligt är sämre än det som är typiskt manligt. Jag kommer rösta Fi för att den som blir pappa till mina barn ska dela ansvaret utan höjda ögonbryn. Jag kommer rösta Fi för att mina barn ska ha föräldrar som tjänar lika mycket för samma jobb. Jag kommer rösta Fi för jag kan inte vänta 200 år på att vi ska bli jämställda. Vi har väntat länge nog nu, och jag vill uppleva förändringen. Jag kommer rösta Fi för att världens mest jämställda land har alldeles för långt kvar. Jag kommer rösta Fi för det är viktigt för mig att mina medmänniskor mår bra.

Jag vill också uppmana att inte taktikrösta, utan rösta för det en själv tycker och står för. Låt oss tydligt säga att vi är här, vi är många, och tillsammans gör vi skillnad. Jag kommer rösta Fi, för det är det enda rätta för mig.

Sara Strömvall, feminist

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att rösta på FI i riksdagsvalet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.