Gunilla Gomér, kristen och ordförande för Ja till livet
Gunilla Gomér, kristen och ordförande för Ja till livet

Gomér: "Respektlöst av Ica att skämta om Jesus död"

"Bättre hade varit om Ica i stället påtalat varför vi firar påsk. Att Jesus dog och återuppstod på tredje dagen", skriver Ja till livets orförande Gunilla Gomér om Icas påskreklam.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Påsk enligt Wikipedia

"Påsk i Sverige firas sedan 1844 efter den gregorianska kalenderns regler. Fram till 1969 präglades långfredag av att de flesta affärer och offentliga nöjen hade stängt till minne av Jesu korsfästelse. På senare tid har påskhögtiden, liksom julen, för gemene man förlorat mycket av sitt religiösa innehåll och blivit en sekulariserad familjehögtid där gammal folktro och kristna traditioner blandas."

Om skribenten

Följ Gunilla Gomér på Twitter: @GunillaGomer

ICAs reklamsnuttar brukar vara roliga och underfundiga. Den senaste reklamfilmen om påskens budskap gör en pastisch på nattvarden som väcker starka känslor bland kristna. 

I filmen förstår inte karaktären Cindy varför påsken firas, så Stig förklarar att musten symboliserar Jesus kropp. Varpå Cindy som skall verka lite bortkommen, säger något om hur hon blir påmind om håriga kroppar, och hur äcklad hon blir, samtidigt som hon doppar i den bruna såsen. 

För oss kristna är nattvarden ett heligt sakrament. Intagandes av nattvaden görs i vördnad och med eftertanke. PR ansvarig måste ha förväntat att reklamen kunde komma att väcka anstöt, bland troende kristna. 

Inte heller hade reaktionerna låtit vänta på sig om Ica valt att göra ett skämt om Muhammed, eller om en karikatyr gjorts av Muhammed. Förväntas kristna tåla mera påhopp på sin tro en andra grupper i samhället?I alla andra lägen är det den som uppfattar sig påhoppad som avgör kränkhetsgraden. Oavsett intentionen. När det gäller N-ordet på färgade personer, mobbade personer i skolan, judar som blir förringade och överviktiga vars vikt det skojas om. Varför skulle Kristna vara undantaget denna annars gyllene regeln? 

Jag saknar nu de röster som annars står upp för de grupper som kränks på olika sätt. Eller förväntas det av kristna att de skall ha större toleransnivån än andra grupper? 

Dessutom bli nu de kristna kritiserade för att vara lättkränkta, och humorbefriade. Det är klart att den personliga kristna tron inte attackeras, av reklamen, men väl den djupaste fundamentet av tron. Jesus död, han offrade sitt blod, för våra synders skull. Skämtet går över gränsen för anständighet, och visar brist på respekt. 

Bättre hade varit om Ica i stället påtalat varför vi firar påsk. Att Jesus dog och återuppstod på tredje dagen. Fast det hade väl varit alltför känsligt för många av ICAs kunder. Nu har Ica tagit sitt förnuft tillfånga och beslutat sig för att ta bort reklamen efter att ett stort antal personer hört av sig och klagat. ICAs humoragent fick sig en törn denna gången. Humor kräver fingertoppskänsla. Det är inte bara avsändaren som skall tycka skämtet är skojigt, utan mottagaren i synnerhet. En sak är om man bjuder på sig själv, men att skoja på andras bekostnad är brist på respekt. 

 Säkert som amen i kyrkan kommer jag säkert fortsätta skratta gott till Icas reklamer framöver, förutsatt att de håller sig inom rimliga gränser.

Gunilla Gomér
Kristen och ordförande för Ja till livet

/
Ica
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får man skämta om vad som helst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.