Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gomér: "Respektlöst av Ica att skämta om Jesus död"

- 17/04/2014, 13:49 -
Gunilla Gomér, kristen och ordförande för Ja till livet

Gunilla Gomér, kristen och ordförande för Ja till livet

"Bättre hade varit om Ica i stället påtalat varför vi firar påsk. Att Jesus dog och återuppstod på tredje dagen", skriver Ja till livets orförande Gunilla Gomér om Icas påskreklam.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

ICAs reklamsnuttar brukar vara roliga och underfundiga. Den senaste reklamfilmen om påskens budskap gör en pastisch på nattvarden som väcker starka känslor bland kristna. 

I filmen förstår inte karaktären Cindy varför påsken firas, så Stig förklarar att musten symboliserar Jesus kropp. Varpå Cindy som skall verka lite bortkommen, säger något om hur hon blir påmind om håriga kroppar, och hur äcklad hon blir, samtidigt som hon doppar i den bruna såsen. 

För oss kristna är nattvarden ett heligt sakrament. Intagandes av nattvaden görs i vördnad och med eftertanke. PR ansvarig måste ha förväntat att reklamen kunde komma att väcka anstöt, bland troende kristna. 

Inte heller hade reaktionerna låtit vänta på sig om Ica valt att göra ett skämt om Muhammed, eller om en karikatyr gjorts av Muhammed. Förväntas kristna tåla mera påhopp på sin tro en andra grupper i samhället?I alla andra lägen är det den som uppfattar sig påhoppad som avgör kränkhetsgraden. Oavsett intentionen. När det gäller N-ordet på färgade personer, mobbade personer i skolan, judar som blir förringade och överviktiga vars vikt det skojas om. Varför skulle Kristna vara undantaget denna annars gyllene regeln? 

Jag saknar nu de röster som annars står upp för de grupper som kränks på olika sätt. Eller förväntas det av kristna att de skall ha större toleransnivån än andra grupper? 

Dessutom bli nu de kristna kritiserade för att vara lättkränkta, och humorbefriade. Det är klart att den personliga kristna tron inte attackeras, av reklamen, men väl den djupaste fundamentet av tron. Jesus död, han offrade sitt blod, för våra synders skull. Skämtet går över gränsen för anständighet, och visar brist på respekt. 

Bättre hade varit om Ica i stället påtalat varför vi firar påsk. Att Jesus dog och återuppstod på tredje dagen. Fast det hade väl varit alltför känsligt för många av ICAs kunder. Nu har Ica tagit sitt förnuft tillfånga och beslutat sig för att ta bort reklamen efter att ett stort antal personer hört av sig och klagat. ICAs humoragent fick sig en törn denna gången. Humor kräver fingertoppskänsla. Det är inte bara avsändaren som skall tycka skämtet är skojigt, utan mottagaren i synnerhet. En sak är om man bjuder på sig själv, men att skoja på andras bekostnad är brist på respekt. 

 Säkert som amen i kyrkan kommer jag säkert fortsätta skratta gott till Icas reklamer framöver, förutsatt att de håller sig inom rimliga gränser.

Gunilla Gomér
Kristen och ordförande för Ja till livet

Får man skämta om vad som helst?