Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristna Värdepartiet: "En abort dödar en liten ofödd människa"

- 29/04/2014, 12:18
Annette Westöö
1 av 2

Annette Westöö

Mats Selander, talesperson för Kristna Värdepartiet
2 av 2

Mats Selander, talesperson för Kristna Värdepartiet

"Nästa inga aborter görs för att rädda kvinnans liv. Otroligt få aborter sker på grund av våldtäkt. De allra flesta handlar om skäl som att kvinnan inte ha barn just nu”, skriver Mats Selander och Annette Westöö från Kristna Värdepartiet

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SLUTREPLIK. Christer Hederström undrar hur man definierar liv. Signifikant för något levande är att det kan förändra sig själv (växa) och i vissa fall reagera och även agera. Träd kan växa. Djur kan växa och reagera. Människan kan växa, reagera och agera. Ett mänskligt liv är ett liv som tillhör arten homo sapiens, som har ett typiskt mänsklig DNA och som typiskt sett har två mänskliga föräldrar. Hela biologivetenskapen förutsätter att vi kan definiera vad liv är, och vad olika livsformer är. Och oberoende av om vi har en filosofiskt hållbar definition eller ej så känner vi alla igen vad som är en människa och inte. Och från och med att en mänsklig spermie och ett mänskligt ägg smälter samman har vi en ny mänsklig organism, en ny människa. Det är vetenskap och kan inte trollas bort med filosofiska frågor om definitioner.

Frågan är istället vad som ska bedömas som moraliskt värdefullt mänskligt liv. Kanske är det den frågan du egentligen ställer. Du tycks mena att ett mänskligt foster utan medvetande inte har något moraliskt värde. Men om det hänger på medvetandegrad så betyder det att vuxna medvetslösa människor saknar rättigheter. Men det gör de ju inte! Om du menar att en människas värde hänger på hennes framtidsutsikter så borde du hålla med den polischef i Brasilen som dödade flera gatubarn med motivationen att de ändå inte hade någon framtid. Och det tycker du väl inte?Du skriver att det inte handlar om vad som dödas utan om vad som räddas. Men låt oss titta på båda. 

En abort dödar en liten ofödd människa. Vad ”räddar” man? Nästa inga aborter görs för att rädda kvinnans liv. Otroligt få aborter sker på grund av våldtäkt. De allra flesta handlar om skäl som ”jag vill inte ha barn nu”, ”jag vill inte har barn med honom”, ”min pojkvän överger mig om jag inte göra abort”, ”det blir ekonomiskt jobbigt med ett barn nu”. Menar du att sådana skäl väger tyngre än ett människoliv? En människas värde hänger inte på hur hon blir till, vilken medvetandegrad hon har, hur utvecklad hon är eller om andra önskar hennes existens eller inte. Människans värde hänger enbart på att hon är människa. Allt annat uttrycker en fruktansvärd människosyn.

Mats Selander och Annette Westöö 
Kristna Värdepartiet