Annette Westöö
1 av 2
Annette Westöö
Mats Selander, talesperson för Kristna Värdepartiet
2 av 2
Mats Selander, talesperson för Kristna Värdepartiet

Kristna Värdepartiet: "En abort dödar en liten ofödd människa"

"Nästa inga aborter görs för att rädda kvinnans liv. Otroligt få aborter sker på grund av våldtäkt. De allra flesta handlar om skäl som att kvinnan inte ha barn just nu”, skriver Mats Selander och Annette Westöö från Kristna Värdepartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om partiet

Kristna värdepartiet startades 4 januari 2014.

De kommer att bland annat jobba för att göra aborter olagliga samt stärka och stötta familjer.

Källa: kristnavardepartiet.se 

SLUTREPLIK. Christer Hederström undrar hur man definierar liv. Signifikant för något levande är att det kan förändra sig själv (växa) och i vissa fall reagera och även agera. Träd kan växa. Djur kan växa och reagera. Människan kan växa, reagera och agera. Ett mänskligt liv är ett liv som tillhör arten homo sapiens, som har ett typiskt mänsklig DNA och som typiskt sett har två mänskliga föräldrar. Hela biologivetenskapen förutsätter att vi kan definiera vad liv är, och vad olika livsformer är. Och oberoende av om vi har en filosofiskt hållbar definition eller ej så känner vi alla igen vad som är en människa och inte. Och från och med att en mänsklig spermie och ett mänskligt ägg smälter samman har vi en ny mänsklig organism, en ny människa. Det är vetenskap och kan inte trollas bort med filosofiska frågor om definitioner.

Frågan är istället vad som ska bedömas som moraliskt värdefullt mänskligt liv. Kanske är det den frågan du egentligen ställer. Du tycks mena att ett mänskligt foster utan medvetande inte har något moraliskt värde. Men om det hänger på medvetandegrad så betyder det att vuxna medvetslösa människor saknar rättigheter. Men det gör de ju inte! Om du menar att en människas värde hänger på hennes framtidsutsikter så borde du hålla med den polischef i Brasilen som dödade flera gatubarn med motivationen att de ändå inte hade någon framtid. Och det tycker du väl inte?Du skriver att det inte handlar om vad som dödas utan om vad som räddas. Men låt oss titta på båda. 

En abort dödar en liten ofödd människa. Vad ”räddar” man? Nästa inga aborter görs för att rädda kvinnans liv. Otroligt få aborter sker på grund av våldtäkt. De allra flesta handlar om skäl som ”jag vill inte ha barn nu”, ”jag vill inte har barn med honom”, ”min pojkvän överger mig om jag inte göra abort”, ”det blir ekonomiskt jobbigt med ett barn nu”. Menar du att sådana skäl väger tyngre än ett människoliv? En människas värde hänger inte på hur hon blir till, vilken medvetandegrad hon har, hur utvecklad hon är eller om andra önskar hennes existens eller inte. Människans värde hänger enbart på att hon är människa. Allt annat uttrycker en fruktansvärd människosyn.

Mats Selander och Annette Westöö 
Kristna Värdepartiet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är abort mord?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.