Mattias Hamberg, kommunpolitiker för Vänsterpartiet
Mattias Hamberg, kommunpolitiker för Vänsterpartiet

Vänsterpartist: "Jo, spädbarn ska visst ha rösträtt!"

"För även om det kan tyckas lite bökigt att gå in och peta i valsystemet är det ändå bättre än alternativet att två miljoner, en femtedel av svenska befolkningen, står helt utan representation i allmänna val" skriver Mattias Hamberg, vänsterpartistisk kommunpolitiker


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

För några dagar sedan publicerade Nyheter24 en debattartikel av Mattias Hamberg, där han skrev att spädbarn borde ges rösträtt. 

Efter många och långa diskussioner i kommentarsfältet känner sig Hamberg nu nödgad att avsluta debatten med ett förtydligande där han även bemöter de många motargument som tagits upp av meningsmotståndare.

Ja, det blev ju ett jäkla liv det där. Jag som bara tänkte lägga in ett litet kort blygsamt inlägg i debatten om rösträttsåldern och sedan brakade bokstavligen helvetet löst. Så kan det gå ibland. Stundoms blev debatten hård och glåporden haglade över mig. Någon jämförde till och med mig med Hitler. Men mitt ibland all skit glimtade det ändå fram några vettiga invändningar jag såhär i ett uppföljande inlägg tänkte bemöta. För detta är nämligen ett seriöst ämne och vettiga invändningar ska såklart få seriösa svar. Men först en sammanfattning av mina argument till varför jag vill ge rösträtt även till nyfödda medborgare.

För det första är det en viktig demokratisk princip att demokratin ska omfatta så många som möjligt. Ingen ska bli diskriminerad på grund av kön, hudfärg, ålder eller utbildningsnivå. Och om man inte har möjligheten att själv utöva sin rösträtt ska man ha rätt att få sina intressen företrädda av ett ombud. Så tänker vi t.ex. när det handlar om gravt dementa och förståndshandikappade personer. Där har vi löst detta dilemma genom ett ombudssystem där en nära anhörig får rösta åt dessa. Jag tycker det är helt rätt. Självklart ska även dessas intressen representeras i val. Frågan är varför inte även barnen har samma rätt att bli representerade.

För politik handlar inte sällan om att väga olika intressen emot varandra. Stad vägs emot landsbygd, gamla emot unga, förmögna emot fattiga, arbetande emot arbetslösa och så vidare och inslagen av intresseröstning är tämligen stort. Och om då barnen står helt utan representation är risken stor att frågor som skulle gynna barnen på andra gruppers bekostnad prioriteras ner till förmån för frågor som genererar fler röster. Skulle vi till exempel kunnat låta skolan förfalla till dagens katastrofala nivåer om barnföräldrarna hade haft 2 miljoner röster ytterligare att förfoga över? Jag är ytterst tveksam.

Men så kommer vi till invändningarna. Några framförde exempelvis att vi måste värna om principen ”en skalle, en röst”. Och det håller jag med om, alla medborgare ska självklart ha lika hög representation. Men problemet idag är ju att vi har 2 miljoner skallar som inte har några röster alls och som därmed inte representeras. Det är där det demokratiska problemet ligger i mina ögon. Barn är ju faktiskt också medborgare och förtjänas att tas hänsyn till när vi fattar gemensamma beslut.

En annan vanlig invändning var att föräldrarna ju inte kan veta vad barnet egentligen skulle ha velat rösta på. Detta stämmer naturligtvis och vi har samma problem när det gäller ombudsröstningen för dementa och förståndshandikappade. Men i normalfallet är faktiskt det som är bra för föräldern även bra för barnet. Föräldern och barnet delar nämligen bostad, bostadsområde, socialgrupp och till och med plånbok i och med att föräldern är försörjningsansvarig, och det är betydligt mer än man kan säga om ombuden för de andra grupperna som omfattas av ombudsröstning.

Slutligen undrade några hur man skulle göra med barnet röst om det har flera olika vårdnadshavare, eller om vårdnadshavarna inte bor tillsammans? Här finns det olika modeller man skulle kunna använda sig av. Det första alternativet är såklart att föräldrarna helt enkelt får komma överens. Så gör vi ju redan idag när det t.ex gäller valet av skola, vilket är ett betydligt större och viktigare val i barnets liv. Annars kan man tänka sig en variant där barnets röst fördelas procentuellt bland samtliga vårdnadshavare. Andra har idéer som går ut på att låta alla medborgare få flera röster som de kan sprida ut hur de vill bland partierna. Med en sådan modell skulle vårdnadshavarna kunna dela rättvist på barnets röster. Det finns alltså sätt att hantera problemet rent praktiskt, det gäller bara att bestämma sig för det bästa.

För även om det kan tyckas lite bökigt att gå in och peta i valsystemet är det ändå bättre än alternativet att två miljoner, en femtedel av svenska befolkningen, står helt utan representation i allmänna val. Så jag tycker definitivt att ombudsröstning för barn är något vi bör testa och bli ett demokratiskt föredöme för hela världen. Det första landet som inför allmän och lika rösträtt för samtliga medborgare, smaka på det!

Mattias Hamberg,
Kommunpolitiker för Vänsterpartiet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör spädbarn ges rösträtt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.