Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Stoppa biståndet till myndigheter som sprider antisemitism"

- 02/05/2014, 11:39
Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel

Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel

"Palestinska myndigheten sprider antisemitism och det svenska biståndet till myndigheten måste därför stoppas omgående!", skriver Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flera riksdagsledamöter har i en färsk undersökning svarat, att de anser att det förekommer antisemitism i en myndighet som Sverige förra året gav 40 miljoner kronor till i direktstöd.

Min organisation Perspektiv på Israel skickade tidigare under våren ut en enkät med frågor om Israel-Palestinakonflikten till samtliga riksdagsledamöter. För första gången, mig veterligen, har samtliga riksdagsledamöter nu fått chansen att svara på frågan om de anser att det finns antisemitism i den Palestinska myndigheten. Att en majoritet av de som svarat, har svarat ja innebär klarsynthet.

Det finns åtskilliga dokumenterade fall av antisemitiska uttalanden i media som drivs av Palestinska myndigheten, i synnerhet i dess TV kanal, som bland annat producerar barnprogram. I barnprogrammen indoktrineras barnen till att hata judar, till exempel med hjälp av antisemitiska barnvisor. Skolböckerna har också visat sig vara fyllda av antisemitiskt hat, som alltså inte enbart är hat mot Israel utan mot judar i allmänhet. Fatah, som styr Palestinska myndigheten, uttalar sig hatfyllt mot Israel på arabiska, men när svenska politiker kommer på besök talar man om fred på engelska. Institutet Palestinian Media Watch bevakar antisemitism i palestinsk media och ett besök på deras hemsida ger en bra inblick i vad det är jag menar.

Fred och demokratiutveckling, som är viktigt att uppnå för svenskt bistånd, främjas inte av antisemitism. Barn, som lär sig hata andra människor bara för att de är judar, riskerar att bli skadade mentalt för livet och hatet bidrar till terrorism och mord på judar.

Om en myndighet i Sverige skulle visa sig sprida antisemitism skulle det få konsekvenser.Frågan som då genast väcks är: Vad kan Sverige göra åt antisemitismen i den Palestinska myndigheten? Har Sverige en strategi mot antisemitism i även denna myndighet som är beroende av svenskt bistånd?

För ett tag sedan fick jag tillfälle att ställa frågan om statliga biståndsmyndigheten Sida har någon strategi för att bistånd inte ska gå till antisemitiska aktörer och mottagare. Svaret jag fick från Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo var tyvärr, att det inte fanns någon sådan strategi.

Glädjande nog har det visat sig, att Sida har en strategi mot homofobisk politik i Uganda, där Sverige fryst 6,5 miljoner kronor av biståndet. Det är ett steg i rätt riktning. Sverige måste konsekvent reagera och markera mot hets mot folkgrupp. Därför vore det på sin plats att även införa totalförbud gällande bistånd till den Palestinska myndigheten tills vidare. Jag vill särskilt vända mig till biståndsminister Hillevi Engström.

Anser biståndsministern, som majoriteten av ledamöterna som svarade på PPI:s  enkät, däribland Annelie Enochson (KD), suppleant i utrikesutskottet och Fredrik Malm (FP), ordinarie ledamot i utrikesutskottet, att det finns antisemitism inom Palestinska myndigheten? Om svaret är ja, bör inte i så fall biståndet även frysas till denna myndighet, precis som bistånd till Uganda?

Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel