Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel
Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel

"Stoppa biståndet till myndigheter som sprider antisemitism"

"Palestinska myndigheten sprider antisemitism och det svenska biståndet till myndigheten måste därför stoppas omgående!", skriver Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Petersson är skribent och talesperson för Perspektiv på Israel (PPI).

PPI är ett nätverk som grundades i augusti 2013 med syftet att motverka den negativa, snedvridna bilden av Israel som finns i den allmänna debatten och i politiska partier. PPI tror på att fred baseras på kunskap, förståelse och demokrati. Därför har PPI som mål att sprida mer kunskap om Israel samt konflikten mellan Israel och palestinierna.

Svaren på enkäten som hänvisas till i debattartikeln finns att ladda ner via PPI:s hemsida under "Projekt".

Flera riksdagsledamöter har i en färsk undersökning svarat, att de anser att det förekommer antisemitism i en myndighet som Sverige förra året gav 40 miljoner kronor till i direktstöd.

Min organisation Perspektiv på Israel skickade tidigare under våren ut en enkät med frågor om Israel-Palestinakonflikten till samtliga riksdagsledamöter. För första gången, mig veterligen, har samtliga riksdagsledamöter nu fått chansen att svara på frågan om de anser att det finns antisemitism i den Palestinska myndigheten. Att en majoritet av de som svarat, har svarat ja innebär klarsynthet.

Det finns åtskilliga dokumenterade fall av antisemitiska uttalanden i media som drivs av Palestinska myndigheten, i synnerhet i dess TV kanal, som bland annat producerar barnprogram. I barnprogrammen indoktrineras barnen till att hata judar, till exempel med hjälp av antisemitiska barnvisor. Skolböckerna har också visat sig vara fyllda av antisemitiskt hat, som alltså inte enbart är hat mot Israel utan mot judar i allmänhet. Fatah, som styr Palestinska myndigheten, uttalar sig hatfyllt mot Israel på arabiska, men när svenska politiker kommer på besök talar man om fred på engelska. Institutet Palestinian Media Watch bevakar antisemitism i palestinsk media och ett besök på deras hemsida ger en bra inblick i vad det är jag menar.

Fred och demokratiutveckling, som är viktigt att uppnå för svenskt bistånd, främjas inte av antisemitism. Barn, som lär sig hata andra människor bara för att de är judar, riskerar att bli skadade mentalt för livet och hatet bidrar till terrorism och mord på judar.

Om en myndighet i Sverige skulle visa sig sprida antisemitism skulle det få konsekvenser.Frågan som då genast väcks är: Vad kan Sverige göra åt antisemitismen i den Palestinska myndigheten? Har Sverige en strategi mot antisemitism i även denna myndighet som är beroende av svenskt bistånd?

För ett tag sedan fick jag tillfälle att ställa frågan om statliga biståndsmyndigheten Sida har någon strategi för att bistånd inte ska gå till antisemitiska aktörer och mottagare. Svaret jag fick från Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo var tyvärr, att det inte fanns någon sådan strategi.

Glädjande nog har det visat sig, att Sida har en strategi mot homofobisk politik i Uganda, där Sverige fryst 6,5 miljoner kronor av biståndet. Det är ett steg i rätt riktning. Sverige måste konsekvent reagera och markera mot hets mot folkgrupp. Därför vore det på sin plats att även införa totalförbud gällande bistånd till den Palestinska myndigheten tills vidare. Jag vill särskilt vända mig till biståndsminister Hillevi Engström.

Anser biståndsministern, som majoriteten av ledamöterna som svarade på PPI:s  enkät, däribland Annelie Enochson (KD), suppleant i utrikesutskottet och Fredrik Malm (FP), ordinarie ledamot i utrikesutskottet, att det finns antisemitism inom Palestinska myndigheten? Om svaret är ja, bör inte i så fall biståndet även frysas till denna myndighet, precis som bistånd till Uganda?

Tobias Petersson, talesperson för Nätverket Perspektiv på Israel

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.