Mattias Vepsä, ABF
1 av 2
Mattias Vepsä, ABF
Magnus Nilsson, Tankesmedjan Tiden
2 av 2
Magnus Nilsson, Tankesmedjan Tiden

Vemseuropa.se: "Vi vill att fler ska förstå värdet av att rösta"

"Vi har tagit fram en film för beskriva vilket Europa som vuxit fram de senaste 15 åren och hoppas på att kunna väcka såväl intresse som debatt för EU-valet", skriver Mattias Vepsä, ABF och Magnus Nilsson, Tankesmedjan Tiden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Vemseuropa.se är ett samarbete mellan ABF och Tankesmedjan Tiden.

Söndagen den 25 maj går vi till vallokalerna för att avgöra framtiden för EU och utse våra svenska parlamentariker. Valdeltagandet har stadigt minskat nästan varjeval sedan Sveriges EU-inträde och dessvärre följer vi den Europeiska trenden. Anmärkningsvärt nog är valtemperaturen väldigt låg med bara tre veckors valrörelse kvar.

Vi menar därför att det är vårt ansvar att visa på att EU-valet handlar om politiska skillnader. Att det spelar roll att delta i valet och lägga sin röst.

Därför har vi tagit fram en bildningssida som heter vemseuropa.se. Men det räcker inte. Vi har tagit fram en film för beskriva vilket Europa som vuxit fram de senaste 15 åren och hoppas på att kunna väcka såväl intresse som debatt för EU-valet.

Europa tar inte arbetslösheten på allvar. Arbetslösheten har vuxit i EU och särskilt efter finanskrisen ökade arbetslösheten kraftigt. Mellan 2008 och 2010 förlorade 6,3 miljoner människor sitt jobb och den totala arbetslösheten växte till 23,1 miljoner. Sedan dess har arbetslösheten fortsatt ökat. Idag är runt 26 miljoner människor arbetslösa i Europa, varav nästan 6 miljoner är ungdomar. Ungdomsarbetslösheten ligger idag över 23 procent!

Europa sätter inte kampen mot social utsatthet högt på dagordningen. Risken att hamna i fattigdom i Europa har ökat. 115,7 miljoner människor i Europa som riskerade att hamna i fattigdom eller social utsatthet, det motsvarar 23,4 % av hela Europas befolkning. 2012 levde 17 % av EUs medborgare under fattigdomsgränsen.

Klimatfrågorna får inte det utrymme som krävs och vore nödvändigt för att bekämpa klimathotet. Omställningen till förnyelsebar energi går alltför långsamt. Sedan 2009 har mängden kol som används för den europeiska energiproduktion inte minskat överhuvudtaget. Trots att detta är väldigt avgörande för att skapa en hållbar kontinent. EUs röst i klimatomställningen är avgörande för hur andra delar av världen ska klara arbeta med omställningen. Det duger inte med vaga målsättningar och unvikande ansvar i klimatfrågan. Det krävs tydlighet och ledarskap.

Med humor och sanning som vapen ställer filmen relevanta frågor om dagens och framtidens Europa. Vi vill att fler ska förstå värdet av att rösta. Och vi vill visa att du kan påverka vilket Europa vi ska leva i.

Mattias Vepsä, ABF, ansvarig valinsatser 2014
Magnus Nilsson, Tankesmedjan Tiden och projektledare vemseuropa.se

Här kan du se filmen:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta i EU-valet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.