Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter
Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter - Foto: loveus.se / Jonas Loveus

"Alliansen har fått studenterna i arbete"

"Tack vare Alliansens politik är det nu fler studenter som ska deklarera, och ofta mer i lön att deklarera. Arbetslinjen har möjliggjort allt det här, och den kommer vi i Moderata Studenter fortsätta kämpa för", skriver Benjamin Dousa


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är sista dagen att lämna in sin inkomstdeklaration på. Studentvalåret 2014 gör sig extra tydligt en dag som denna. Drivkrafterna att som student extrajobba eller ta ett sommarjobb har aldrig varit starkare. Med fem jobbskatteavdrag, höjt fribelopp i flera steg, halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter är det både lättare och mer lönsamt att jobba.

Innan alliansregeringen styrde Sverige bestraffades arbetande studenter hårt genom indraget studiemedel. I år kan man som heltidsstudent tjäna månadsinkomster på 26 000 kronor under två sommarmånader och 12 000 kronor under årets resterande tio månader utan att studiemedlet sätts ned. Moderata Studenter har sedan regeringen tillträdde drivit på för ytterligare höjningar av fribeloppet.  Vi tycker att det är tråkigt att inget av oppositionspartierna har gett besked om Alliansens höjningar av fribeloppet blir bestående vid ett eventuellt maktskifte.

Moderaternas jobbskatteavdrag har inte bara skapat drygt 200 000 nya jobb i Sverige, vilket kommer oss studenter till del, utan även förbättrat utbildningspremien och gjort det mer lönsamt att jobba. Innan 2006 dubbelbestraffades arbetande studenter genom både sänkt eller indraget studiemedel och höga skatter. Det cementerade bidragslinjen i Sverige.

Vänsterpartierna kritiserar ofta den här typen av reformer med argumentet att studenter ska få vara studenter, och inte behöva extrajobba vid sidan av studier. Det är i grunden ett sunt argument eftersom vissa utbildningar är mycket studieintensiva och kanske kräver hög närvaro. Vi i Moderata Studenter vill ge ökade möjligheter för studenter att sommar- eller deltidsjobba, inte ställa krav på det. Samtidigt konstaterade myndigheten CSN år 2011 att studenters inflationsjusterade köpkraft aldrig har varit starkare, och det gäller även de som inte arbetar vid sidan om studierna. Icke-arbetande studenter klarar sig således bättre i dag än 2006.

I dag är dagen alla förvärvsarbetande svenskar har uppmärksammats om sin egen inkomst och skatten man betalar. Tack vare Alliansens politik är det nu fler studenter som ska deklarera, och ofta mer i lön att deklarera. Arbetslinjen har möjliggjort allt det här, och den kommer vi i Moderata Studenter fortsätta kämpa för.

Benjamin Dousa
Riksordförande Moderata Studenter

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.