Jytte Guteland, kandidat till europaparlamentet (s)
Jytte Guteland, kandidat till europaparlamentet (s) - Foto: ©mattias vepsä 2012

Jytte Guteland (S): "Stoppa matfusket!"

"Jag som socialdemokrat och kandidat till Europaparlamentet kommer att arbeta för att Europas medborgare ska kunna vara säkrare mot matfusk, att de ska veta vad de äter och hur det kött de äter är uppfött", skriver Jytte Guteland, EU-parlamentskandidat för Socialdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

"Jytte Guteland är en svensk socialdemokratisk politiker. Hon valdes till ordförande för SSU vid förbundskongressen den 8 augusti 2007. Hon föreslogs av SSU:s valkommitté att efterträda Anna Sjödin som förbundsordförande. 8 februari 2011 meddelade Guteland att hon avgår på SSU:s kongress i augusti 2011. 24 maj 2013 meddelade Guteland att hon gör politisk comeback och ställer upp i valet till Europaparlamentet 2014. Guteland anses vara ett av de stora framtidsnamnen inom Socialdemokraterna."

Källa: Wikipedia

Valet till EUparlamentet innebär en stor möjlighet för EU-medborgarna att hejda fusket medmat och göra det lättare för konsumenterna i Europa att veta vad de äter.

Vi har settfler köttskandaler i Europa som förskräcker. Kött i lasagner har levererats iflera led från olika företag i en mängd länder i en strid ström. Till slut har densom säljer lasagnen tappat kontrollen om det är kött från åsnor, grisar ellerhästar, om det är kött från Tyskland, Sverige eller Tjeckien eller om det är änmängd blandade oklara ursprung.

Det är ettganska enkelt krav egentligen att få veta vad det är man äter. Att få enmöjlighet att välja.

Men partiernasom brukar gillar valfrihet säger nej. Moderaterna i Europaparlamentet har sagtnej till att vi ska få veta vilket land köttet i lasagnen eller i köttbullarnakommer ifrån.

Därför kanEU-valet göra skillnad. Nu finns möjlighet att rösta fram en majoritet där vi socialdemokrateringår som vill ställa högre krav på ursprungsmärkning och information tillkonsumenter.

Och somopinionsmätningarna visar kommer det att vara ganska lite som skiljer. Rösternafrån Sverige kan mycket väl vara de som avgör.

Förutom att detär en rättighet att få veta vad vi äter så tror vi socialdemokrater också atten ökad ursprungsmärkning kan leda till minskat köttfusk. Bättre spårbarhet görmaten mindre anonym och det gör det svårare att fuska.

2011 beslutadeEU att införa obligatorisk ursprungsmärkning av färskt, kylt och fryst kött.Men det gäller inte processat kött som lasagne och köttbullar. Vi går till valpå att ändra detta.

Vi är ocksåkritiska till hur EU ville införa kravet på ursprungsmärkning. Det är viktigtatt hela kedjan är synligt, födelseort, uppfödning och slakt. Så att viundviker att djur transporteras runt EU för att få en annan märkning.

Det är ganskaokänt i Sverige att den moderatledda regeringen i Sverige på EU-nivå i dettysta agerade mycket aktivt med att försöka stoppa en ökad ursprungsmärkning. Ihemliga instruktioner från Eskil Erlandssons departement sägs att det skullebli för dyrt. Att regeringen länge drev att ursprungsmärkning av kött skullevara frivilligt är inget de vill skylta med idag.

Som jag ser detså gick den moderatledda regeringen emot sin egen strategi. Den ville minska densvenska jordbruksnäringens möjlighet att bättre synliggöra svensk mat som ärproducerade med ett högre djurskydd och högre miljökrav än i många andraEU-länder.

Det har drabbat både jobb på landsbygden och konsumenternas möjlighet att få mat med högrekvalitet.

Jag somsocialdemokrat och kandidat till Europaparlamentet kommer att arbeta för attEuropas medborgare ska kunna vara säkrare mot matfusk, att de ska veta vad deäter och hur det kött de äter är uppfött.

Jytte Guteland, kandidat till europaparlamentet (s)

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över bristande ursprungsmärkning på mat?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.