Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

David Lindén: "Varmt tack, extremvänsterns vänner i Ung Vänster!"

- 07/05/2014, 19:04 -
David Lindén, historiker

David Lindén, historiker

"Tack för att ni med er artikel har gett oss ett skolboksexempel på hur man öppet och rakt tar ställning för våld, våldsamheten och diktatur", skriver David Lindén, historiker, i ett sarkastiskt brev till ungvänstrarna som i dag tog ställning för RF och Afa.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denna artikel är riktad till de medlemmar av Ungvänster som i en debattartikel här på Nyheter24 refererade till Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten som ”kamrater”.

Först och främst vill jag ge er en eloge för att ni vågar stå upp för det ni tror på, då de flesta som är anhängare av odemokratiska metoder och proletariatets diktatur tenderar att humma, översläta och bortförklara när de ställs till svars för sina idéer.

Så ett varmt tack för att ni med er artikel har gett oss ett skolboksexempel på hur man öppet och rakt tar ställning för våld, våldsamheten och diktatur. 

För den som är någorlunda insatt i nutidshistoria framstår också Jonas Sjöstedts hänvisning till ”en grabbgrej” när han beskrev Revolutionära Fronten som lite av en nödlögn. Förvisso tenderar testosteronstinna grabbar att flockas till våldsförhärligande rörelser både till höger och vänster, men rörelserna attraherar också kvinnor vilket ni själva har visat. Ett exempel som de flesta känner till är den västtyska journalisten Ulrike Meinhof som var så pass hängiven den ”revolutionära kampen” att hon personligen dödade många och tillsammans med ”vapenbrodern” Andreas Baader fick ge namn åt Baader-Meinhofligan.

Så ni behöver verkligen inte känna er ensamma.

Men det finns dock påståenden i er artikel som genererar en del frågor. Det är sant att en antirastisk demonstration i Kärrtorp attackerades av nynazister och det är sant att både RF och Afa involverade sig i tumultet som uppstod efteråt. En av dessa, Joel Bjurström-Almgren högg ju till och med ned en nazist och dömdes senare till fängelse. Ni tycker säkerligen att domen är orättvis och hyllar honom som en hjälte. Men frågan är om det är revolutionärt att slå ned en spärrvakt och kalla denne för "jävla turk" som han tidigare har gjort, eller så är kanske allt tillåtet i kampen för det goda. 

När ni sedan påstår att kapitalistiska samhällen blir allt mer osäkra är det lätt att undra vad ni baserar det på. Ty om man skall titta på historien och statistiken så löper vi idag mindre risk att utsättas för våldsbrott än för exempelvis femtio år sedan. Men detta kanske är ”ett borgerligt påstående” som ni inte vill lyssna till.

Så – återigen – låt mig tacka för att ni med denna debattartikel har visat att Ung Vänster fortfarande attraherar våldsromantiker av bägge könen. Det är bra att veta och det bådar gott för alla politiker som är för demokrati, en öppen debatt och som anser att järnrör och våld hör hemma i historiens skräckkammare.

Varmt tack!

David Lindén
Historiker, adopterad och demokrat