David Lindén, historiker
David Lindén, historiker

David Lindén: "Varmt tack, extremvänsterns vänner i Ung Vänster!"

"Tack för att ni med er artikel har gett oss ett skolboksexempel på hur man öppet och rakt tar ställning för våld, våldsamheten och diktatur", skriver David Lindén, historiker, i ett sarkastiskt brev till ungvänstrarna som i dag tog ställning för RF och Afa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denna artikel är riktad till de medlemmar av Ungvänster som i en debattartikel här på Nyheter24 refererade till Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten som ”kamrater”.

Först och främst vill jag ge er en eloge för att ni vågar stå upp för det ni tror på, då de flesta som är anhängare av odemokratiska metoder och proletariatets diktatur tenderar att humma, översläta och bortförklara när de ställs till svars för sina idéer.

Så ett varmt tack för att ni med er artikel har gett oss ett skolboksexempel på hur man öppet och rakt tar ställning för våld, våldsamheten och diktatur. 

För den som är någorlunda insatt i nutidshistoria framstår också Jonas Sjöstedts hänvisning till ”en grabbgrej” när han beskrev Revolutionära Fronten som lite av en nödlögn. Förvisso tenderar testosteronstinna grabbar att flockas till våldsförhärligande rörelser både till höger och vänster, men rörelserna attraherar också kvinnor vilket ni själva har visat. Ett exempel som de flesta känner till är den västtyska journalisten Ulrike Meinhof som var så pass hängiven den ”revolutionära kampen” att hon personligen dödade många och tillsammans med ”vapenbrodern” Andreas Baader fick ge namn åt Baader-Meinhofligan.

Så ni behöver verkligen inte känna er ensamma.

Men det finns dock påståenden i er artikel som genererar en del frågor. Det är sant att en antirastisk demonstration i Kärrtorp attackerades av nynazister och det är sant att både RF och Afa involverade sig i tumultet som uppstod efteråt. En av dessa, Joel Bjurström-Almgren högg ju till och med ned en nazist och dömdes senare till fängelse. Ni tycker säkerligen att domen är orättvis och hyllar honom som en hjälte. Men frågan är om det är revolutionärt att slå ned en spärrvakt och kalla denne för "jävla turk" som han tidigare har gjort, eller så är kanske allt tillåtet i kampen för det goda. 

När ni sedan påstår att kapitalistiska samhällen blir allt mer osäkra är det lätt att undra vad ni baserar det på. Ty om man skall titta på historien och statistiken så löper vi idag mindre risk att utsättas för våldsbrott än för exempelvis femtio år sedan. Men detta kanske är ”ett borgerligt påstående” som ni inte vill lyssna till.

Så – återigen – låt mig tacka för att ni med denna debattartikel har visat att Ung Vänster fortfarande attraherar våldsromantiker av bägge könen. Det är bra att veta och det bådar gott för alla politiker som är för demokrati, en öppen debatt och som anser att järnrör och våld hör hemma i historiens skräckkammare.

Varmt tack!

David Lindén
Historiker, adopterad och demokrat

/
/
/
AFA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.