Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Linda Nordlund (Luf): "Bojkotta Taxijakt!"

- 08/05/2014, 17:31 -
Linda Nordlund, Luf

Linda Nordlund, Luf

Clara Uddman

"I stället valde Taxijakt att underblåsa uppfattningen att kvinnor har ett ansvar att se till att de inte blir våldtagna", skriver Linda Nordlund, förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Din dotter är fortfarande oskuld. Men om du skickar henne i enosäker taxi kan det gå fel..." Så lyder texten i en annons för företagetTaxijakt som publicerades i Norrköpings-Magazinet. Annonsen är ett tydligtexempel på hur vi fortfarande lever i såväl en heders- som våldtäktskultur. Menkvinnor blir inte våldtagna för att de dricker sig fulla, bär korta kjolareller åker svarttaxi. Våldtäkter sker för att vissa män väljer att våldta. Detär dags att göra upp med de sunkiga värderingar som lägger skulden på offret,och därför uppmanar jag alla att bojkotta Taxijakt.

Att leva i en våldtäktskultur innebär att det i både samhället ochdomstolarna finns en märklig uppfattning av vem som kan våldtas; att bara denkvinna som var nykter, propert klädd och inte flirtade innan övergreppet, somskrek och gjorde våldsamt motstånd under övergreppet och som gråter mycketefteråt är ett riktigt våldtäktsoffer. För att vara trovärdig ska hon inteheller ha legat med särskilt många före våldtäkten, inte tidigare ha ägnat sigåt avancerade sexlekar eller ha haft engångsligg. Och uppenbarligen får honinte heller åka svarttaxi. Den kvinna som bryter mot de oskrivna reglerna fårskylla sig själv, hon lekte med elden och brännsåren får hon tåla.

Att leva i en hederskultur innebär att omgivningen anser att manligasläktingars heder sitter mellan unga kvinnors lår. Därför måste döttrarnas ochsystrarnas sexualitet övervakas, eftersom kvinnan anses "förbrukad"när hon inte längre är oskuld. Många tror att hedersproblematiken baraåterfinns i Mellanöstern, men den har varit utbredd här i Norden och nog finnsdet unkna rester kvar också i dag. Att vi fortfarande betecknar sexdebuten medatt "förlora" oskulden är ett exempel. Men ändå blev jag chockad överhur tydlig hederskulturen blev i Norrköpings-Magazinet där Taxijakt uppmanarpappor att se till att skydda döttrarnas mödom. Unga kvinnors sexliv är derasensak, och ingenting som deras fäder ska lägga sig i - eller taxibolagmoralisera över.

Bolaget har försvarat sig genom att hävda att de ”vill förmedla är man känner sig säkrare med taxijakt än med alla skräckbilister. Det registreras vilkentid du åker med, i vilken bil och allt.” Att det ärbetydligt vanligare att män råkar ut för våld på allmän plats medan kvinnor är mest utsatta i sinaegna hem gör reklamen missriktad. Hade Taxijakt velat locka kunder med att lovaen trygg hemresa borde de ha uppmanat unga män att undvika att röra sig i detoffentliga rummet nattetid.

I stället valde Taxijakt att underblåsa uppfattningen att kvinnor harett ansvar att se till att de inte blir våldtagna. Detta synsätt lägger skuldenför övergreppet på offret, som inte var försiktig nog, och dumförklararsamtidigt män, eftersom det utgår ifrån att män är djur som inte kankontrollera sina drifter. För om män är rationella, empatiska varelser som vetvad de gör, varför ska då vi kvinnor bära ansvaret för att se till att de intevåldtar?

Detär betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att mängör det. Och det är vanligare attotrygghet och oro påverkar beteendet och livskvaliténförkvinnor änförmän. Flera offentliga rum ärpå så sätt i praktiken inte tillgängliga för kvinnor, i synnerhet inte nattetid. Taxijakt späder med sin reklam på denna rädsla och beskär därigenom kvinnors utrymme i det offentliga rummet ytterligare. Jag villdärför uppmana alla att bojkotta Taxijakt, och i stället vända sig tilltaxibolag som varken sprider rädsla eller sunkiga värderingar.

Linda Nordlund
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Kommer du bojkotta Taxijakt?