"Makten jagar arbetslösa med blåslampa men sjukskriver inte sig själva"

- 10/05/2014, 17:09 -
Ida Ali Lindqvist, frilansskribent och samhällsdebattör

Ida Ali Lindqvist, frilansskribent och samhällsdebattör

Ida Ali-Lindqvist

Ida Ali Lindqvist, frilansskribent och samhällsdebattör, skriver om hur makten inte lever som de lär.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I veckan släppte DN en granskning som visade att inte en enda minister har sjukskrivit sig sedan 2010. Men trots att de har varit sjuka och missat sina uppdrag så har flera av dem undvikitkarensdagen och plockat ut sina ordinarie löner i alla fall. 

Jag tycker detta var en viktiggranskning för att den än en gång bevisar att makten inte lever som de lär. Attstatsrådsberedningens rättschef inte alls anser att detta är något märkligt och hänvisar till attministrarna har uppdrag dygnet runt och att det är upp till dem själva att styra den skutan ärockså helt i linje med maktens privilegium. Men det kan inte nog många gånger betonas attderas agerande är ett hån mot oss andra som lever under deras politik. 

Annie Lööf, BirgittaOlsson och Fredrik Reinfeldt som nämns i granskningen bedriver själva en politik somutförsäkrar sjuka från försäkringskassan. Som jagar arbetslösa med blåslampa och ser till attfolk blir sjuka av ett system som borde hjälpa istället för att stjälpa. De för en individualiserad politik där det är upp dig till själv som individ att rycka upp sig, friskna till, att sluta fuska ochvara lat. 

Exemplen i Stadsminister Reinfeldts Sverige kan göras många på hur människor fåttsjukpenningen indragen och tvingats ut till en arbetsmarknad för att söka jobb, trots att de är försjuka, ja till och med döende för att arbeta. Som om det vore ett val att vara sjuk och leva påexistensminimum. Men det förstås. 

Fredrik Reinfeldt har ju själv i sin egen bok ”Det sovandefolket” tydligt och klart deklarerat vad han anser om oss människor i detta land – nämligen ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa ochgarantera välfärd.” Jag hoppas att det inte är så många - längre, som tror att Reinfeldt ochkompani kommer att leverera en politik som innebär att en kan lita på ett socialt skyddsnät vidsjukdom. Det har åtskilliga redan blivit varse och fått smaka på vad de konsekvenserna detinnebär.

Men att själv inte agera efter sin egen politik får en ju att undra om han och de andra ministrarnai hans stall inte själva tror på den? Det är ju knappast så att lite karensdagar hit eller dit kommeratt försätta dem i ett ekonomiskt trauma. De kan ändå äta sig mätta, betala sina räkningar ochhyra. Deras barn kommer inte heller att drabbas om föräldrarna blir sjuka.

Jag skulle gärna vilja veta hur tankarna går när de väl tar beslutet att fuska? Hur de motiverarsina val inför sig själva? För hur vi än vrider och vänder på det så har den borgerliga regeringenförsämrat en redan försämrad välfärd. De har ökat klassklyftorna och sett till att avhumaniseramänniskor som av olika anledningar inte står givakt på väg till ett lågavlönat arbete, där det kräva att en ska slicka uppåt. De har sett till att många är livrädda för att just bli sjuka på grundav att de helt enkelt inte har råd att bli det. 

Så än en gång – förklara för oss varför ni har rätt attvina piskan över oss andra medan ni själva ställer er utanför och struntar i er egen politik? 

Ida Ali Lindqvist, frilansskribent och samhällsdebattör