Emma Höen Bustos och Conchita Wurst
Emma Höen Bustos och Conchita Wurst - Foto: Privat/TT Scanpix

"Conchita Wurst visar oss varför vi behöver mer EU"

"Vi behöver ett utökat EU där vi tillsammans sätter standarden för mänskliga rättigheter mot omvärlden", skriver studenten Emma Höen Bustos.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Höen Bustos är 22 år och pol.kand-student i Uppsala. Hon har ett stort engagemang för politik och för att få folk att rösta i EU-valet. 

Ja, jag tittade på Eurovision Song Contest igår istället för att hänga på någonhipp bar och dricka gurkginsdrinkar. Jag förfärades över Polens smörreferenser,skrattade gott åt andra länders klädsmak och satt spänt uppe och väntade på vilketland som skulle kamma hem Europas kärlek för en natt. Nej, jag tycker inte atttävlingen bara handlar om glitter, tacotrash och tvivelaktiga engelskabrytningar.

Det handlar om politik. Politik genom människor, rakt genomrutan och in i deras liv. När dragqueenen Conchita Wurst igår röstades fram somårets vinnare skrevs ett stycke europeisk historia. För en kväll enades ettEuropa mot hatet och visade att det finns en annan rörelse, en kärleksfullsådan. En frizon i ett allt hårdare klimat. Ryssland buades ut så fort landetnämndes och publiken visade därmed igen att det inte går att skilja politikfrån musik, sport eller kultur. Från det som är mänskligt. Conchita Wursttillägnade inför 125 miljoner tittare sin vinst åt fred och frihet för allamänniskor. Ett ocensurerat meddelande till Europas alla tittare som är emotHBTQ-personers rättigheter eller själva lever under förtryck.

Eurovision är liberala med sina gränsdragningar för vad somfår räknas som Europa, geografiskt och moraliskt. Diktaturer och stateranklagade för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter får ställa upp på likavillkor med sina bidrag. Glittret och ljusshower maskerar det faktum attjournalister blir mördade, opposition förföljda och minoriteter förtryckta. Menprecis som Östtyskland på 80-talet är utländsk influens och kultur nyckeln tillliberalisering. Kultur föder tankar, en känsla av gemenskap, ett alternativ attidentifiera sig med.   

Den 25 maj är det EU-val. Det är upp till oss väljare attbestämma vilken framtid vi ser för kontinenten. En kontinent där det ända upptill 70-talet fanns fler diktaturer än demokratier. Det är upp till oss väljareatt visa att vi vill ha ett öppet samarbete med förståelse och respekt förvarandra. Ett samarbete där mångfald är ledordet, inte hat. Ett fortsatt stödför vad som är världens största fredsprojekt. Vi behöver ett utökat EU där vitillsammans sätter standarden för mänskliga rättigheter mot omvärlden.Hashtagen för kvällen var #joinus. Det borde vi också överväga att göra, påriktigt. För störst av allt är kärleken. Från och till oss alla.

Emma Höen Bustos, student

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.