Söndag 29 Maj
Stockholm

"Därför envisas jag med att säga negerboll"

Calle Kabo, kandidat till EU och riksdagen för Liberala Partiet
Calle Kabo, kandidat till EU och riksdagen för Liberala Partiet. Foto:

"Så jag säger negerboll för att jag ogillar när en PK-elit försöker kidnappa språket, för att hindra dem från att ha tolkningsföreträdet framför dem de påstår blir kränkta". skriver Calle Kabo, kandidat till EU och riksdagen för Liberala Partiet.

Kommentera (148)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Calle Kabo är kandidat till Europaparlamentet och riksdagen för Liberala Partiet

Följ honom på Twitter: @callekabo 

I dag, 11 maj, är det negerbollens dag, vilket återigenväckt diskussionen om negerbollens vara eller icke vara.

Jag har vid ett flertal tillfällen burit en T-shirt medtexten "Bevara negerbollen". Det har vid många gånger kommit framindivider och uttryckt sitt missnöje över detta, att den är kränkande. Vad hardessa individer haft gemensamt? De har alla varit vita. Den enda reaktionen somsvarta har förmedlat till mig när jag burit T-shirten har varit positivareaktioner. De har framfört att Svenskar är fåniga som tror att det ärrasistiskt att säga negerboll.

Det är givetvis fullt möjligt att jag råkat gå förbi detfåtal individer som tycker så när jag haft T-shirten på mig. Men jag anser ändåatt min personliga erfarenhet står högre i kurs för mig än vad en liten PK-elitskriver i tidningarna.

Det ironiska i allt det här är att de vita debattörer som skriver att det är rasistiskt att säga negerboll kommer med såna härpåståenden: “Jag som vit man kan omöjligt representera en rasifierad person eller på något sätt bestämma vad som inte är kränkande för någon annan”. Menvad är det de gör när de bestämmer sej för att det är rasistiskt att säganegerboll? De gör just det, de bestämmer att negerboll är kränkande för svartatrots att flera av dessa personligen sagt till mig att det är löjligt att påstånågot sådant.

Så jag säger negerboll för att jag ogillar när en PK-elitförsöker kidnappa språket, för att hindra dem från att ha tolkningsföreträdetframför dem de påstår blir kränkta. Det är min uppfattning att ordet neger inteanvänds eller har använts som nedsättande (det rasistiska ordet som användes om negrer i det amerikanska slaveriet är däremot är en heltannan femma).

Med det sagt vill jag tillägga att jag absolut skulle avhållamig från att använda ordet negerboll om en svart i mitt sällskap framförde attdenne kände sej kränkt av det. På samma sätt som om en i mitt sällskap intevill bli kallad Krille utan föredrar att bli kallad Kristian. Det är något jaggör för att jag respekterar den individen. Men att sluta säga Krille för attett gäng snubbar som heter Per påstår att Krille är kränkande? Nej, det hållerinte. Mitt råd: bilda dej din egen uppfattning och fråga de i din omgivning somrimligtvis kan tänkas bli kränkta av ordet negerboll om de tycker att det ärrasistiskt i stället för att gå på vad några vita Stockholmare tycker. Jag villhålla det på en rimlig nivå, och fortsätter därför att till vardags säganegerboll.

Calle Kabo, kandidat till EU och riksdagen för Liberala Partiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (148)
Kopiera länk
Dela