Onsdag 20 Okt
Stockholm

"V och Fi bör välja samarbetspartners med större omsorg"

Tobias Samuelsson och Felix Martinsson från CUF
Tobias Samuelsson och Felix Martinsson från CUF. Foto:

"Vänsterpartiet har varit medlem i GUE/NGL-gruppen sedan EU-inträdet. Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post skrev för ett par dagar sedan på Twitter att hon överväger att ansluta sig till samma partigrupp om de blir invalda i parlamentet", skriver Felix Martinsson och Tobias Samuelsson från CUF.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Året var 2004. Efter att ha saknat närvaro i EU-parlamentet i tio år blev det danska Socialistisk folkeparti återigen invalda, vilket är Danmarks motsvarighet till Vänsterpartiet. Men istället för att gå med i partigruppen som står längst till vänster: GUE/NGL, som Vänsterpartiet är medlem av, så valde de att ansluta sig till G/EFA, där Miljöpartiet sitter. Varför då? För de kunde inte tänka sig vara en del av en partigrupp där en betydande del av medlemmarna inte är demokratiska.

Vad är det då för partier som Vänsterpartiets danska systerparti inte kunde tänka sig samarbeta med? Två tredjedelar av GUE/NGL består av forna komintern-partier varav många fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna.

I GUE/NGL sitter bland annat det grekiska kommunistpartiet KKE och det spanska kommunistpartiet PCE som inte gjort upp med arvet från Sovjetunionen och fortfarande har hammaren och skäran i sina respektive partisymbolor. Även det grekiska KOE, som är ett öppet revolutionärt och maoistiskt parti, finns representerade i partigruppen. KOE bröt sig ur KKE i protest mot att de förra tog ställning för avstaliniseringen av Sovjetunionen.

Här finner vi Lettlands socialistparti, som har beskrivit händelserna kring Sovjetunionens fall 1991 som en kupp genomförd av den politiska högern. Vi finner också det tjeckiska kommunistpartiet KSCM som vägrat ta avstånd från politiskt våld vilket bland annat medfört att deras ungdomsförbund var förbjudet i landet mellan 2006 och 2010.

I partigruppen finns även tyska Die Linke som är arvtagare till det kommunistparti som i 50 år höll upp Berlinmuren som splittrade familjer och sköt på de östtyskar som ville fly till demokratin i väst. En tredjedel av ledamöterna i Die Linke är under bevakning av säkerhetstjänsten eftersom de anses utgöra ett hot mot Tysklands författning och demokrati. I Die Linke finner vi partigruppens ordförande, Gabreile Zimmer som 1981 blev aktiv i det då styrande kommunistpartiet i DDR.

Vänsterpartiet har varit medlem i GUE/NGL-gruppen sedan EU-inträdet. Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post skrev för ett par dagar sedan på Twitter att hon överväger att ansluta sig till samma partigrupp om de blir invalda i parlamentet. Vi vill ställa frågan hur V och Fi kan tänka sig arbete med en partigrupp där en betydande del av partierna inte är demokratiska. Varför gör ni inte som Socialistisk Folkeparti gjorde för tio år sedan och ansluter er till den gröna eller socialdemokratiska gruppen? Bör inte stödet för demokratin vara en minsta gemensamma nämnaren i era internationella samarbeten?

Felix Martinsson
CUF Halland
Tobias Samuelsson
CUF Uppsala

Håller du med om att det här är ett problem?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela