Anders Rehnberg
Anders Rehnberg, LUF

"Att överge EU är att överge de flyktingar som behöver vår hjälp"

"EU är inte anledningen till problemen men det är endast genom EU vi kan nå en lösning", skriver Anders Rehnberg från Liberala Ungdomsförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anders Rehnberg är medlem i Liberala Ungdomsförbundet och har tidigare varit ordförande för Liberala flyktingfonden.

Förra året dog minst 707 flyktingar på medelhavet. Detta är antalet bekräftade dödsfall men hur stort mörkertalet är kan vi bara gissa oss till. Vissa uppskattningar antyder att det rör sig om runt 20 000 människoliv som spillts de senaste 20 åren. Kombinationen av krig i vår närhet och att det i nuläget inte finns några lagliga vägar för flyktingar in i Europa har skapat en situation där människor tvingas ta extrema risker i sin flykt undan krig och misär. Man tvingas ut på en resa med livet som insats och det är en resa som inte alla överlever. 

Många av de som trots allt kommer fram hamnar sedan på flyktingläger som närmast kan liknas vid fängelser där man trängs med hundratals andra i små utrymmen med dålig tillgång till såväl mat som sjukvård. Det har också hänt att människor knuffats tillbaka i vattnet och att båtar beskjutits för att hindra flyktingar från att nå fastland och söka asyl.

Det går inte nog att understryka vilken skam det är att många i Europa väljer att blunda för andras lidande och att det behövs mer ansvarstagande är uppenbart. Sverige behöver också ta mer ansvar, också vi bidrar till drunkningar på medelhavet, men det bör samtidigt understrykas att Sverige tar emot fler flyktingar på en vecka än vad exempelvis Estland gjort de senaste 7 åren.

Många EU-skeptiker skyller situationen på EU, de säger att det är EU som byggt upp murar som håller folk ute. Att det är EU som ligger bakom de stängda gränserna mot omvärlden. En fråga de aldrig verkar ställa sig är hur situationen sett ut utan EU. Hade Grekland varit mer humant om man stod utanför unionen ? Var Bulgarien, ett land som bygger stängsel med rakblad kring sina gränser, mer humant innan de gick med i EU ? Svaret är nej, EU är inte anledningen till problemen men det är endast genom EU vi kan nå en lösning. 

Vi har redan fått tillstånd en gemensam asylpolitik som ställer krav på länder att ta emot flyktingar,som stärkt flyktingars legala skydd och som satt minimikrav på hur såväl ansökningar som individer ska hanteras i samtliga medlemsländer. EU-kommissionen arbetar också för att länderna ska ta emot fler kvotflyktingar. Det måste dock göras betydligt mer, reformerna implementeras alldeles för långsamt och länderna som undviker ansvar är alltför många. Malta, som är drygt en tiondel så stort som Gotland, kan inte hantera situationen. Greklands asylsystem har fullständigt kollapsat. I Bulgarien stoppas flyktingar att ta sig över med såväl elpistoler som batonger. I Spanien drunknade nyligen 15 flyktingar som dessutom misstänks ha beskjutits med gummikulor. Listan är lång men ska den kortas ner i framtiden så krävs ett EU som arbetar tillsammans. För flyktingarnas skull krävs ett EU som tar gemensamt ansvar där de som inte kan hantera situationen får stöd och där det får konsekvenser att behandla flyktingar illa.

Till detta säger bland andra Vänsterpartiet nej. Man kräver att Sverige ska gå lämna EU men vill helst att EU slopas helt.

Sverige är ett litet land. Europa kan, gemensamt, hjälpa betydligt fler flyktingar än vad Sverige kan självt. Att gå ur EU vore att begränsa möjligheterna för många att ta sig vidare från syd till nord då Sverige inte längre skulle omfattas av den fria rörligheten och EU skulle förlora ett av de mest pådrivande länderna i kampen för en human flyktingpolitik. Skulle unionen läggas ned och alla länder sköta sig själva blir också konsekvensen att Grekland, Bulgarien med flera fritt tillåts armera sina gränser och fortsätta den inhumana behandlingen av flyktingar. 

Man kan tycka vad man vill EU:s politik på detta område men att det skulle bli enklare att ta sig till Sverige genom att länder som kraftigt motarbetar flyktingar helt bestämmer över sin migrationspolitik och utan att vi försöker påverka, det har jag svårt att tro.  

Anders Rehnberg
Medlem i Liberala Ungdomsförbundet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.